Defne Envanteri ve Üretim Planlaması toplantısı

Defne Envanteri ve Üretim Planlaması toplantısı -Hatay Valisi Lekesiz: -Yapılan hesaplamalara, planlamalara göre, ortalama 5 yıl içerisinde rahatlıkla defneden 120 milyon lira gelir elde edebiliriz dedik. 1,5 yıllık uygulamal


HATAY (A.A) - Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, yapılan hesaplamalara, planlamalara göre ortalama 5 yıl içerisinde defneden rahatlıkla 120 milyon lira gelir elde edilebileceğini söylediklerini hatırlatarak, 1,5 yıllık uygulamaların sonucunda 2012 yılı sonunda elde edilen gelir 57 milyon liraya çıktı dedi.
     Vali Lekesiz, bir zamanlar sabun fabrikası olarak kullanılan ve şu an otele dönüştürülen binada düzenlenen Hatay Defne Envanteri ve Üretim Planlaması ile Hatay İli Defne, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektörü, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi ve Ticaret İşletmeleri Envanteri tanıtım ve değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, tarım sektörünün Hatay için çok önemli olduğunu söyledi.
     Gelişmiş ülkelerin hepsinde tarım sektörünün bir zenginlik üreten, ülkenin gayrisafi milli hasılasına katkı sağlayan bir sektör olarak görüldüğünü vurgulayan Lekesiz, şöyle devam etti:
     Hatayda tarım sektörü çok önemli. İlimizde toplam istihdamın yüzde 29unun tarım sektörüne dayanıyor. İlimizin gayrisafi yurt içi hasılasına da önemli. İlimizin elde ettiği her 100 liralık gelirin yaklaşık 20 lirasını tarım sektöründen elde ediyoruz. Daha fazlasını da elde edebiliriz. 2011 yılında tarım sektöründen elde ettiğimiz paranın tamamı, tüm toplam tarımsal üretimimizin parasal karşılığı yaklaşık 3 milyar. Bu oldukça iyi. Türkiyede de ilkler arasında.
     Elde edilen geliri daha fazla arttırabilmek ve katlayabilmek için Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Strateji Planı hazırladıklarını belirten Lekesiz, bu planda ilin dominant ürünlerinin önemli yer tuttuğunu bunlardan bir tanesinin de defne olduğunu anlattı.
     Hatayın defne ve tıbbi aromatik bitkiler alanında Türkiyede birinci durumda olduğunu vurgulayan Lekesiz, bu sektörde 7 bin 500 insanın istihdam ettiğini, yapılacak iyi bir çalışmayla bu sayının daha da arttırılabileceğini söyledi. İl genelinde 53 köyde defne tarımının yapıldığını, bununla uğraşan aile sayısının ise bin 750 olduğuna dikkati çeken Lekesiz, bu sayıların da arttırılabileceğini ifade etti.
     Defneden yılda ortalama 40 milyon lira gelir elde edildiğini aktaran Lekesiz, Yapılan hesaplamalara, planlamalara göre ortalama 5 yıl içerisinde rahatlıkla defneden 120 milyon lira gelir elde edebiliriz dedik. 1,5 yıllık uygulamaların sonucunda 2012 yılı sonunda elde edilen gelir 57 milyon liraya çıktı dedi.
     Lekesiz, il genelinde bu yıl 150 bin defne fidanını ekim alanlarıyla buluşturduklarını, yanan orman alanlarına da defne fidanı dikileceğini kaydetti.
     Antakya Belediye Başkan Vekili Serdar Güven, defne bitkisinin Hatay için çok önemli olduğunu, yüzyıllardır bu ürünün baharatının, yağının, sabununun kullanıldığını söyledi.
     Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Halil Coşkun da, Hatayda yüzde 39 orman varlığının bulunduğu söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanlığının her ili bir ağaçla temsil etme gibi bir projesinin bulunduğunu ifade eden Coşkun, Bu çerçevede Antakyada da benimsenen ağaç türü defnedir. Bu yıldan itibaren bu fidanın dikimi hız kazanacaktır. Bu anlamda 20 bin civarında üretmiş olduğumuz fidanımız var. Talep olduğu takdirde bu üretimi katlayarak artıracağız dedi.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahir Küçük ile Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Gözübenlinin de konuşmacı olarak yer aldığı toplantıya, kurum müdürleriyle çok sayıda davetli katıldı.
    
     Muhabir: İsmihan Özgüven
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Defne Envanteri ve Üretim Planlaması toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER