Enerji Hanım Projesi

Enerji Hanım Projesi -AK Parti Kütahya İl Kadın Kolları Başkanı Ebeoğlugil: Çocuklarımıza daha iyi bir gelecek için biz de bu projeyi ilimizde desteklemeliyiz


KÜTAHYA (A.A) - AK Parti Kütahya İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Ebeoğlugil, enerji tasarrufuna yönelik başlatılan Enerji Hanım Projesinin, çocuklara daha iyi bir gelecek bırakmak için desteklenmesi gerektiğini bildirdi.
     Ebeoğlugil, partisinin Kütahya İl Başkanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında, 2007 yılında çıkarılan Enerji Verimliliği Kanunu ile devlet politikası haline getirilen enerji verimliliğinin, binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde de üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılması olduğunu söyledi.
     Günlük yaşantının her aşamasında enerjiyi verimli kullanarak aile bütçesi, ülke ekonomisi ve çevrenin korunmasına katkı sağlanabileceğine dikkati çeken Ebeoğlugil, şöyle devam etti:
     Enerjinin yüzde 35i binalarda, bunun da yüzde 24ü evlerde, yüzde 32si sanayide, yüzde 12si ulaşım sektöründe harcanmaktadır. Binalarda kullanılan elektriğin ise yüzde 50si beyaz eşyalarda kullanılmaktadır. Örneğin 1995 yılında üretilen bir buzdolabına nazaran A++ enerji sınıfına sahip yeni üretim bir buzdolabı 4 kat daha az enerji tüketmektedir. Elektrik tüketiminde buzdolabını yüzde 28 oranla aydınlatma takip ederken, yüzde 10 ile elektrikli fırınlar üçüncü sıradadır. Televizyon, ailenin elektrik tüketiminde yüzde 10, çamaşır makinesi yüzde 7, bulaşık makinesi yüzde 6, ütü yüzde 4, elektrikli süpürge yüzde 3 ve saç kurutma makinesi yüzde 2 paya sahiptir.
     Evimizde elektrik tüketimi bütçemizin önemli kalemlerinden birine sahip olduğundan enerji verim sınıfı yüksek beyaz eşya almaya önem vermeli, bunların kullanımında ise şu anda özellikle görsel ve yazılı medyada sık sık üzerinde durulan tavsiyelere dikkat etmeliyiz. Aydınlatmada düşük enerji tüketimine sahip kompakt florasanlar ya da son günlerde sıkça kullanılan ledlerden yararlanabiliriz. Ülkemizde enerjinin yüzde 26sı ısınma için kullanılmakta olup, binalarda yapacağımız kaliteli bir yalıtımla ısınma için kullandığımız enerjiyi yüzde 50 azaltabiliriz. Aynı hassasiyeti kurumsal alanda da göstermeliyiz. Su ve enerji tüketiminde elektronik sensörlerden yararlanarak tasarruf oranını daha da yükseltebiliriz. Trafik durumuna göre yeniden trafik ışıklarının süresinde düzenleme yapılmalıdır. Trafik ışıklarının süresi hem elektrik tüketimini tetiklemede hem de araçların gereksiz yere durduğu yerde enerji harcamasına neden olmaktadır.
    
     -İsraf ekonomisinden değil, verim ekonomisinden yanayız-
    
     Ebeoğlugil, tüketim çılgınlığından kaçınılması gerektiği uyarısında bulunarak, dünyayı sürükleyen ekonomik küresel krizin ilk nedeninin tüketim çılgınlığı olduğunu belirtti.
     İsraf ekonomisinden değil, verim ekonomisinden yana olduklarına işaret eden Ebeoğlugil, şunları kaydetti:
     Verim ekonomisinde kalkınan bir ülke olmayı hedeflemekteyiz. Evde iş yerinde binalarda sokaklarda bu ilkeyi benimsemeliyiz. Fazladan tüketilen enerji bize yük olduğu kadar çevreye verdiği kirlilik nedeniyle dünyaya da yük olmaktadır. Aslolan, kişi başına enerji tüketimini artırmak değil kişi başına düşen verimliliği artırmaktır. En pahalı enerji, israf edilen enerjidir. Enerjinin üretiminden tüketimine kadar verimliliği artırmalıyız. İnşallah enerji verimliliğinde yüzde 20 hedefine hep birlikte ulaşacağız. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Enerji Verimliliği (Enver) Derneği tarafından başlatılan Enerji Hanım Projesi ile enerji verimliliği çalışmalarına vurgu yapılarak, başta evlerde olmak üzere ülke genelinde kadınlarımızın enerjiyi verimli kullanmayı öğrenmesi ve bu yolla önce ev ekonomisine, sonra ülke ekonomisine katkıda bulunmasının sağlanması hedeflenmektedir. Çocuklarımıza daha iyi bir gelecek için biz de bu projeyi ilimizde desteklemeliyiz.
     Ebeoğlugil, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Teşkilatınca başlatılan Bensiz-Sen Projesi kapsamında engelli çocuğu olan annelerin, hiç kimseye söyleyemedikleri duygu, umut, endişe, hayal ve gel-gitlerini içeren mektuplarını 2 Marta kadar beklediklerini ve bu mektuplardan 5ini seçip Genel Merkeze ulaştıracaklarını anlattı.
     Belediye Sosyal Tesislerindeki Ahmet Yakupoğlu Kültür Salonunda, 1 Martta saat 13.30da başlayacak kadın hastalıkları, kanser, kısırlık konularının ele alınacağı seminere tüm kadınları davet eden Ebeoğlugil, semineri Ankara Kadın Sağlığı Derneği ile ortak düzenlediklerini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Hadi Şengül / Sedat Gök
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber Enerji Hanım Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER