Eskişehir ve Kentsel Dönüşüm toplantısı

Eskişehir ve Kentsel Dönüşüm toplantısı -Eskişehir Çevre ve Şehircilik Müdürü Yıldız: -Kentsel dönüşümle prestiji yüksek konutlar oluşturulacak ve vatandaşın kullanabileceği sosyal alanlar arttırılacak


ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehir Girişimci Sanayiciler ve İş Adamları Derneği (EGSİAD) tarafından Eskişehir ve Kentsel Dönüşüm toplantısı düzenlendi.
     Eskişehir Çevre ve Şehircilik Müdürü Hamza Yıldız, EGSİAD Yapı Komisyonu tarafından EGSİAD Genel Merkez Binasında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, kentsel dönüşümün sadece binaları yıkıp yeniden yapmak olmadığını belirterek, dönüşümün rastgele bir bölgede değil riskli bölgelerde yapılan bir dönüşüm ve yenileme olduğunu kaydetti.
     Riskli alan tanımıyla zemini uygun olmayan alanların ifade edildiğini anlatan Yıldız şöyle konuştu:
     Daha sonra da üzerindeki yapılaşmanın uygun olmamasını almalıyız. Bir yapı çok sağlam olabilir ancak zemin uygun değilse bu yapı riskli alan içerisine girer. Kentsel Dönüşüm Yasası, bir bina yıkma yasası değildir. Bu yasa, şehircilik anlayışına uygun kent oluşturma yasasıdır. Kentsel dönüşüm ile yüksek kalitede kent oluşturma planlanıyor. Yapılacak dönüşüm ile prestiji yüksek konutlar oluşturulacak ve vatandaşın kullanabileceği sosyal alanlar arttırılacak, yolların genişletilmesi sağlanacak, yeni yapılar ile verimli enerji kullanımı arttırılmış olacak. Bakanlık zorunlu olmadıkça yeni yapıların yıkılması taraftarı değil ama plan hükümlerine göre mecbur kalınırsa yıkılması söz konusu olacaktır. Ancak bu durumda da yıkımı yapılan binalarda konutu ya da işyeri olanlara geçici konut, işyeri veya kira yardımı yapılacak. Can güvenliği esas alınarak başlatılan bu proje belediyeler, basın, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların ortak çalışmaları sonucu gerçekleşecek bir süreçtir.
    
     -Kentsel dönüşümle kentteki sorunlu alanlarını dönüştürülecek-
    
     Mimarlar Odası Eskişehir Şube Başkanı Mehmet Gürel de kentsel dönüşümdeki en büyük payın mimarlara ve plancılara düştüğünü bildirdi.
     Kentsel dönüşüm projesinin kendi kendine oluşan bir proje olmaması gerektiğini vurgulayan Gürel, şöyle devam etti:
     Kentsel dönüşüm, kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir alanlar haline dönüştürülmesi için yıkılıp yeniden yapılandırılmasıdır. Bu sorunlu alanlar içinde toprak kayma riski ve deprem riski yüksek olan alanlar bulunuyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarının başlangıç bölümünde mimarlar, mühendisler şehir ve bölge plancılarının bir program içinde çalışmaları gerekir. Bu durumda mimarlara, mühendislere, şehir plancılarına düşen yıllarca kullanabilecek, fonksiyonel, sağlıklı ve kullanışlı dönüşümler yapılmasını sağlamaktır. Biz konuya Eskişehir Mimarlar Odası olarak destek vermeye hazırız.
     EGSİAD Yapı Komisyon Başkanı Mehmet Akman ise kentsel dönüşümün Türkiye ve Eskişehir için önemli bir mesele olduğunu ve dönüşümle gelecek nesillere yaşanabilir bir alan bırakıp daha düzenli ve dayanıklı bir şehir yapılması gerektiğini söyledi.
     Konuşmaların ardından programa katılanların kentsel dönüşüm hakkındaki soruları, Yıldız ve Dünya gazetesi ekonomi yazarı Rüştü Bozkurt tarafından cevaplandı.
    
     Muhabir: Ekip / Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Eskişehir ve Kentsel Dönüşüm toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER