Güvenli İnternet ve Teknoloji Bağımlılığı konferansı

Güvenli İnternet ve Teknoloji Bağımlılığı konferansı -BTK Başkan Yardımcısı Çöl: -3G hizmetiyle cep telefonlarından internete bağlanmada, 2011in üçüncü çeyreğinden 2012nin üçüncü çeyreğine kadar 4 milyondan 9,6 milyona varan


KÜTAHYA (A.A) - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkan Yardımcısı Muhterem Çöl, 3G hizmetiyle cep telefonlarından internete bağlanmada, 2011 yılının üçüncü çeyreğinden 2012nin üçüncü çeyreğine kadar 4 milyondan 9,6 milyona varan yüzde 141,7 oranında artış kaydedildiğini söyledi.
     Çöl, Kütahya Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve BTK Başkanlığınca Kütahya Ticaret ve Sanayi Odasında (KÜTSO) düzenlenen, Güvenli İnternet ve Teknoloji Bağımlılığı konulu konferansta, 2008de yaklaşık 17,5 milyon olan sabit telefon abone sayısının, 2012nin üçüncü çeyreğinde 14 milyona gerilediğini belirtti. Bu düşüşün tüm dünyada olduğu gibi Türkiyede de normal karşılandığını ifade eden Çöl, bu durumun bir süre daha devam etmesini beklediklerini vurguladı.
     Cep telefonu sektöründe 2008 itibarıyla 65,8 milyon olan abone sayısının, 2012nin üçüncü çeyreğinde 67 milyonu aştığını ve bu artışın devam edeceğini öngördüklerini dile getiren Çöl, şöyle devam etti:
     Herkesin yakından takip ettiği 3G hizmeti, 2009da yürürlüğe girdi. 2G lisanslarında olduğu gibi 3G lisanslarını da BTK olarak biz verdik. Daha önce 7,1 milyon olan 3G abone sayısı, 2012nin üçüncü çeyreğinde 40 milyonu aştı. Bugün itibarıyla belki 41-42 milyon olmuştur. Bu değişimin süreceğini düşünüyoruz. 3G hizmetiyle cep telefonlarından internete bağlanmada, 2011in üçüncü çeyreğinden 2012nin üçüncü çeyreğine kadar 4 milyondan 9,6 milyona varan yüzde 141,7lik bir artış söz konusu.
    
     -Türkiye, cep telefonuyla görüşme süresinde Avrupada birinci-
    
     Çöl, Türkiyede 100 kişinin 90 cep telefonuna sahip olduğunu, Avrupa ülkelerinde ise bu sayının 100ü aştığı bilgisini verdi.
     Finlandiyada 100 kişinin sahip olduğu telefon sayısının 179 olduğuna dikkati çeken Çöl, Demek ki Finlandiyada bir kişide birden fazla sim kart var. Bu, Finlandiya ve onun gibi ülkelerde şebekelerarası ücretlerin fazla olması ve insanların birden fazla cep telefonu kullanmasından kaynaklanıyor. Biz de ise ara bağlantı ücreti dediğimiz faktör çok düşük. Bundan dolayı bir kişide birden fazla cep telefonu pek yoktur. Eskiden vardı ama şimdi pek yok dedi.
     Çöl, Avrupada cep telefonuyla en fazla konuşma yapılan ülkenin, abone başına aylık 299 dakikayla Türkiye olduğunu belirtti. Bunun, BTK tarafından yürütülen çalışmalar sonucu ara bağlantı ücretlerinin kullanımı ve tarifelerin ucuzlamasından kaynaklandığını dile getiren Çöl, Türkiyede tarifelerin ucuzluğundan dolayı rahatlıkla cep telefonu görüşmesi yapılabildiğini ifade etti.
     Mobil modemlerle internete bağlanma oranının yüzde 2,4 arttığına değinen Çöl, Son yıllarda elektronik haberleşmede en büyük artış, numara taşımada görüldü. 2008 yılında başlayan cep telefonlarında numara taşıma hizmetinden, bugün itibarıyla 67 milyonu aşan abone sayısının 50 milyondan fazlası yararlandı diye konuştu.
     Çöl, bakır kablo üzerinden verilen internet hizmetinde 2011in üçüncü çeyreğinde yaklaşık 6,8 milyon olan abone sayısının, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 6,6 milyona gerilediğine işaret ederek, BTK tarafından 2012de elektronik haberleşme sektörüne ilişkin toplam 201 denetim yapıldığını ve sektördeki işletmecilere 50 milyon lira para cezası uygulandığını kaydetti.
     Konferansa, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, AK Parti Kütahya milletvekilleri İdris Bal ve Vural Kavuncu, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, KÜTSO Başkanı Nafi Güral, bazı daire müdürleri, akademisyenler ve iş adamları katıldı.
    
     Muhabir: Hadi Şengül - Sedat Gök
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Güvenli İnternet ve Teknoloji Bağımlılığı konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER