Karadeniz Geneli ve Batı Karadeniz Özelinde

Karadeniz Geneli ve Batı Karadeniz Özelinde Sağlık Turizmi sempozyumu -BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Güven: -Üniversitemizin stratejik hedeflerinden bir tanesi de, ilimizin ileri yaş turizmine açılmasıdır -Türkiye Sağlık


ZONGULDAK (A.A) - Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Haluk Güven, Üniversitemizin stratejik hedeflerinden bir tanesi de, ilimizin ileri yaş turizmine açılmasıdır dedi.
     Güven, BEÜ Karadeniz Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARSAM) ile Zonguldak Valiliği tarafından düzenlenen Karadeniz Geneli ve Batı Karadeniz Özelinde Sağlık Turizmi sempozyumunun açılış konuşmasında, kentin zengin bitki ve hayvan türünün yanı sıra orman ve denizi bakımından zengin bir turizm potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
     Zonguldakın enerji ve maden sanayisi kenti olduğunu dile getiren Güven, şöyle konuştu:
     Kentimiz taşkömürü ve demir çelik endüstrisi nedeniyle stratejik bir ildir. İlimizde kamu ve özel sektöre ait güçlü sağlık kuruluşları vardır. Diğer taraftan üniversitemiz tıp fakültesi hastanesi de faaliyetlerini sürdürmektedir. İl nüfusunun az olması sağlık hizmetlerine kısa sürede ulaşılmasını sağlamaktadır. Üniversitemizin stratejik hedeflerinden bir tanesi de, ilimizin ileri yaş turizmine açılmasıdır. Zonguldakın enerji, maden ve sanayi şehri özellikleri korunarak yurt içi ve yurt dışı sağlık hizmetleri sağlanarak potansiyelimiz yükseltilmelidir.
     Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir de sempozyumun Zonguldak ve Batı Karadenizde bulunan illerin yararına olacağını inandığını belirtti.
    
     -Sağlık turizminin farkındalığını hala fark edemedik-
    
     Türkiye Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Kamil Yüceoral, Sağlık Turizmine Genel Bakış konulu oturumda yaptığı konuşmada, sağlık turizminin tanımının sağlıkla ilişkili seyahat olduğunu ifade etti.
     Sağlık turizminin medikal, diş, termal, ileri yaş, esenlik, spor, sağlıklı beslenme ve engelsiz turizminden oluştuğuna dikkati çeken Yüceoral, şöyle devam etti:
     Sağlık kazanmak, hayatta kalmamız için gereklidir. Baktığımızda insan varlığından bu yana sağlık turizmi vardır. 1990 sonrasında uygulanan politikaların ardından liberal ekonomi kamusal alandan özel teşebbüs alanına geçti. Ne oldu özel hastaneler gelişti. 1990lı yılların sağlık turizmi açısından en önemli gelişmesi, özel hastanelerin güçlü ve batıdaki emsalleriyle yarışacak kaliteye gelmesiyle oldu. Bir anda yurt dışında kalp ameliyatı olmak için giderken şimdi ülkemizde ameliyatlar yapılmaktadır. Sağlık turizminin farkındalığını hala fark edemedik.
    
     -Turizm istatistikleri yanlış iddiası-
    
     Turizm istatistiklerinin baştan aşağı yanlış olduğunu iddia eden Kamil Yüceoral, şunları kaydetti:
     Bundan Turizm Bakanımız da şikayet ediyor. Ülkemize 32 milyon turist geldiğini iddia ediyorsunuz ben bunun daha fazla olduğunu öne sürüyorum. Dolayısıyla 32 milyon turist diyoruz ve 21 milyar dolar gelir geldiğini söylüyoruz. Bu rakamların incelenmesinde büyük yanlışlıklar var. Bir sağlık turizminde minimum 2 bin 500 dolar ülkemizde harcama yapıldığı düşünüldüğünde istatistiklerdeki hassasiyet ortaya çıkıyor. İleri yaş turizminden ülkemize gelir gelebilir. Sadece Avrupadaki yaşlıların yüzde 10unu ki bu yaklaşık olarak 125 milyondur. Türkiyeye getirilmesi, 500 milyar dolarlık bir ek gelirdir. Bu gayri safi milli hasılamıza denk bir gelirdir. Yani böyle bir rakamdan ve idealden bahsediyoruz. Böyle bir şey içinde 5 dakikada asprin formülüyle ulaşamayacağımızı da biliyoruz.
     Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Koordinatörlüğü Şube Sorumlusu Süreyya Şeker de insanların refah seviyesinin artması, koruyucu sağlık önlemlerinin alınması, daha konforlu ve kaliteli hayatın yaşam sürelerini uzattığını belirterek, Bu da üçüncü yaş dediğimiz 55 yaş üzeri nüfusun hızla tüm dünyada artmasına neden olmuştur. Günümüzde 60 yaşın üzerindeki her 10 kişiden 6sı gelişmekte olan ülkelerde yaşarken 2050 yılında söz konusu rakam 8e çıkacaktır. Dünyada 2005 yılında 86 milyon olan 80 yaşın üzerindeki nüfusun 2050 yılında 394 milyona yükselmesi beklenmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde ise aynı dönemde 80 yaşın üzerindeki nüfus 42 milyondan 278 milyona ulaşacaktır diye konuştu.
     Sempozyum yarın yapılacak Zonguldak İlinde Sağlık Turizmi Potansiyelinin Değerlendirilmesi çalıştayıyla sona erecek.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Karadeniz Geneli ve Batı Karadeniz Özelinde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER