Kültürler Arası Diyalog Forumu

Kültürler Arası Diyalog Forumu -AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Tekelioğlu: -Teknik seviyede AB ile olan ilişkilerimiz bütün gücüyle devam ediyor -Macaristan-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Hegedus: -ABye ihtiyacı ol


ŞANLIURFA (A.A) - Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, Teknik seviyede AB ile olan ilişkilerimiz bütün gücüyle devam ediyor dedi.
     TBMM ile AB tarafından Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi kapsamında ortaklaşa düzenlenen Kültürler Arası Diyalog Forumu Şanlıurfa Hilton Garden Inn Otelde başladı.
     AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, forumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin daha iyi noktalara taşınabilmesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirtti.
     ABnin zaman zaman kendi koyduğu standartlara uymakta zorlandığını ifade eden Tekelioğlu, şöyle konuştu:
     Kamuoyu, ABye yaklaşımı yeteri kadar desteklemiyor. Bu, bizden ziyade ABnin yaklaşımından kaynaklanıyor. Eğer AB yaklaşımını değiştirirse kamuoyunun da yaklaşımının değişeceğini düşünüyoruz. ABnin ortaya koyduğu prensiplere zaman zaman uymakta zorlandığını görüyoruz. Eğer bu prensiplerini işletmiş olsaydı Yunanistan, İtalya, İspanya ve Portekizde borç krizleri ortaya çıkmazdı. Biz bu standartları yakalamak için gayret ediyoruz, yakaladığımız standartlara ise uymaya çalışıyoruz.
    
     -AB-Türkiye ilişkileri-
    
     Prof. Dr. Tekelioğlu, Türkiye ile ABnin son dönemdeki ilişkilerine de değindiği konuşmasını şöyle sürdürdü:
     AB ile ilişkilerimizde bugünlerde bir soğukluk gözüküyor. Bu her ne kadar böyle ise de şundan herkes emin olabilir ki teknik seviyede böyle bir soğukluk, duraklama ve geri kalış söz konusu değil. Teknik seviyede AB ile olan ilişkilerimiz bütün gücüyle devam ediyor. Yani AB standartlarını yakalama noktasında Türkiyenin ne yapması gerekiyorsa bunlar, teknik seviyede yürüyor. Her gün binlerce insan bu işle meşgul oluyor, onlarca arkadaşımız her gün Brüksele gidip, geliyor veya AB ile ilgili çalışmalara katılıyor. Çünkü biz şunu söylüyoruz; AB ile olan ilişkilerimizdeki soğukluk, Türkiyenin herhangi bir eksikliğinden dolayı değil, bütünüyle siyasi sebeplerdendir. Dolayısıyla bu siyasi sebeplerin aşılması başka bir iştir. AB ile ilişkilerimizde standartları yakalamak için yapılacak çalışmalar ayrı bir iştir.
     Kıbrıs konusunda da AB ülkelerinin yardımını beklediklerini vurgulayan Tekelioğlu, konunun bir an önce çözüme kavuşması için tüm tarafların çalışma içerisinde olduğunu söyledi.
    
     -Diğer konuşmacılar
    
     Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba da Avrupanın gerçek İslam dinini yaşayan bir Türkiyeye ihtiyacı olduğuna inandığını söyledi.
     Fakıbaba, dünyada her 4 kişiden birinin Müslüman olduğunu, dolayısıyla Türkiyenin bu anlamda diğer Müslüman ülkeleriyle en büyük köprü vazifesini üstlendiğini ifade etti.
     Macaristan-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Tamas Hegedus ise forumu dünyadaki birçok medeniyete beşiklik eden Şanlıurfa ve Mardinde gerçekleştirdiklerini söyledi.
     Türkiyeye, AB sürecinde destek verdiklerini aktaran Hegedus, AB ülkeleri açısından Türkiyenin ciddi bir güç oluşturduğunu vurguladı.
     Tamas Hegedus, ABye ihtiyacı olan Türkiye değildir, ABnin Türkiyeye ihtiyacı vardır dedi.
     Açılış konuşmalarının ardından forum kapsamında Kültürler Arası Diyalog ve AB ile Kültürel Çeşitlilik: Medyanın Rolü konulu toplantılar düzenlenecek.
     Toplantıya, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, AK Parti milletvekilleri Abdülkerim Gök, Mehmet Akyürek, Muammer Güler ile davetlier katıldı.
    
     -Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi
    
     Söz konusu proje, Türkiyedeki sivil toplumun siyasi hayata katılımını güçlendirmek ve donanımlı siyasi kanalların kurulmasını sağlayarak Türkiye ile AB arasındaki bilgi ve anlayışın gerçekleşmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
     2 yıl sürecek olan proje kapsamında, 6 sempozyum, 3 diyalog forumu ve 2 uluslararası yaz kampı ile 27 ikili ziyaret düzenlenecek.
     Projenin bir diğer amacı ise Türkiyenin AB sürecine ilişkin toplumun bazı kesimlerinde var olan olumsuz algıları azaltarak süreçte Türkiyenin yakalayacağı fırsatlar konusunda farkındalık yaratmak.
    
     Muhabir: Rauf Maltaş / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Kültürler Arası Diyalog Forumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER