Kütahya çinileri internetle dünya pazarlarına açılıyor

Kütahya çinileri internetle dünya pazarlarına açılıyor -Dünyada çininin başkenti olarak bilinen Kütahyadaki üreticiler, gözlerini uluslararası pazarlara çevirdi -Zira; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, belediye ve DPÜnü


KÜTAHYA (A.A) - Hadi Şengül - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kütahya Belediyesi, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) iş birliğiyle geliştirilen Kütahya Seramik/Çini Sektöründe E-Ticaret Tabanlı Yeni Ürün Geliştirme Süreci Tasarımı ve Uygulamaları (SANTEZ) projesi, çinicilere yeni fırsatlar sunacak.
     Dünyada çininin başkenti olarak bilinen Kütahyadaki sektör temsilcileri, bu proje ile dış pazarlara açılabilmek için gün sayıyor.
     Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, AA muhabirine, kentin, dünyada çininin başkenti olarak tanındığını hatırlatarak, Kütahyada üretilen çiniler, dünyaca biliniyor dedi.
     Osmanlı Devleti döneminde özellikle İznik ile Kütahya çinilerinin öne çıktığına dikkat çeken İça, şunları kaydetti:
     İznik çinileri, devlet korumasında olduğundan Kütahya çinilerinin halka mal olmuştur ve bütün esnafın, halkın sanatı haline gelmiştir. Kütahyada, 1970li yıllarda çini hamuru üretmek üzere başlayan çabalar, Çinikoopun kurulmasıyla büyük bir açılım yapmıştır. Ne var ki bundan sonra bu iş sürdürülememiştir. 2004te göreve gelmemizden sonra bu mekanların ve çinimizin ihyası için çaba sarf ettik. Bu çabalarımızın karşılığında, 2006da Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğandan, kendi kaynağını kendisi sağlayan bir belediye olarak ödül aldık. Sağ olsun çini sanatçılarımız, sanayicilerimiz, Çinikoopa yeniden nefes verdi. Burada bugün hem Kütahyada üretilen çinilerin hamuru imal ediliyor hem de önemli bir miktarda dışarıya gönderiliyor.
    
     -Mimaride çininin önemi arttı-
    
     İça, geleneksel süs eşyası ve çeşitli amaçlarla kullanılan çininin işlevlerini genişletmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını anlattı. Mustafa İça, son dönemde bu ürünün, mimarideki öneminin arttığına ve dış atmosferik koşullara uygun, yıllarca hiçbir vasfını kaybetmeden, bozulmadan kalabilen taş çiniler üretildiğini dile getirdi.
     Çininin, kurşunsuz sır yapımının gerçekleştirilmesiyle sağlık koşullarına uygun olarak birçok mutfak eşyasında kullanılabilir hale geldiği bilgisini veren İça, bu gelişmelere rağmen pazarlama konusunda yetersiz kalındığını ifade etti.
     Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kütahya Belediyesi, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) iş birliğiyle Kütahya Seramik/Çini Sektöründe E-Ticaret Tabanlı Yeni Ürün Geliştirme Süreci Tasarımı ve Uygulamaları (SANTEZ) projesi geliştirildiğini vurgulayan İça, Mayıs ayından itibaren internet üzerinden dünyaya çinicilerimizi açıyoruz. Uluslararası pazarlara açılabilmek amacıyla sanal ortamda satış yerlerinin web sayfaları tasarlanıyor. Ayrıca dünyadan gelebilecek geleneksel üretim dahil her türlü talebi karşılayabilecek kalıp atölyeleriyle çinicilerimize hizmet edeceğiz dedi.
    
     -Limoges Belediyesinden UNICe üyelik daveti-
    
     İça, birkaç yıl önce Fransanın Limoges Belediyesi öncülüğünde başlatılan ve kısa adı UNIC olan Avrupa Seramik Şehirleri Şebekesine üyelik daveti aldıklarını kaydetti.
     Limoges Belediyesinin davetinin, Türk Dışişleri Bakanlığınca iletildiğini ifade eden İça, Daha önce İznik Belediyesinin de üye olduğu, Limoges Belediyesinin yanı sıra İspanyadan Sevilla ve Castellon, Hollandadan Delft, İtalyadan Faenza belediyelerinin ortak olduğu bu şebekeye Kütahyanın üyeliği için Belediye Meclisi toplantımızda karar alındı diye konuştu.
     İça, Kütahya çiniciliğinin hem teknoloji hem de pazarlamada kaydettiği gelişimleri, uluslararası ilişkilerle dünyaya, Avrupaya açma yönünde bir karar almış olmanın sevincini yaşadıklarını bildirerek, bunun çinici esnaf ve sanayicilere, kente ve Türkiyeye hayırlı olmasını diledi.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Kütahya çinileri internetle dünya pazarlarına açılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER