MATRA Projesinin kapanışı yapıldı

MATRA Projesinin kapanışı yapıldı -Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey: -Türkiye ve Hollandada madde bağımlılığının olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması için ciddi çalışmalar yürütülüyor


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Türkiye ve Hollandada madde bağımlılığının olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması için ciddi çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi.
     Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, bağımlıkta erken tanı modeli, kliniksel özellikleri ve faaliyetlerini kapsayan MATRA Projesinin kapanışı Şahitkamil Kültür ve Kongre Merkezinde yapıldı.
     Hollanda Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen ve Gaziantepte bölgesel bağımlılık tedavi modeli uygulanmasının amaçlandığı MATRA Projesini Hollanda Dışişleri Bakanlığı finanse etti. Hollandanın Nijmegen Belediyesi, Nijmegen Üniversitesi ve Hollandalı TACTUS firması da projeye destek verdi.
     Proje kapsamında konuyla ilgili görevli olan doktor, psikiyatri, psikolog, hemşire ve sosyal çalışmacıdan oluşan 19 medikal personelle motivasyonel görüşmeler, yaşam tarzı, ilaç bağımlılığı, teşhis ve tedavi imkanları, toplum destekli yaklaşım, detoks ve yenilenme başlıklarından oluşan eğitimler verildi.
     İki yıl önce başlayan projenin kapanış sempozyumuna Hollandanın Ankara Büyükelçisi Jan Paul Dirkse, Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey, projede görev alan uzmanlarla çok sayıda yetkili katıldı.
     Açıklamada görüşüne yer verilen Güzelbey, Gaziantepin 9 yıl önce uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda ciddi sorunlar yaşadığını hatırlatarak, Valilik ve Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği içinde gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde sorunu büyük ölçüde çözümlediklerini belirtti.
     Bir ana, iki de alt merkezden oluşan rehabilitasyon merkezlerinde Türkiye ve dünyaya örnek teşkil eden çalışmalar yaptıklarını ifade eden Güzelbey, şunları kaydetti:
     Türkiye ve Hollandada madde bağımlılığının olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması için ciddi çalışmalar yürütülüyor. Bağımlılıkla ilgili tedavi yöntemlerini öğrenmeye devam ediyoruz. Uluslararası işbirliği kapsamında Hollandalı uzmanların kat ettikleri yol ve deneyimler bizim için önem taşıyor. Deneyimleri farklı işbirliklerinin ve yeni düşüncelerin oluşmasına katkı sağlayacaktır.
    
     Muhabir: Adem Yılmaz / Veli Gürgah
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
<< Önceki Haber MATRA Projesinin kapanışı yapıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER