Milli Mücadele Karargahı restore ediliyor

Milli Mücadele Karargahı restore ediliyor -Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas Kongresine ev sahipliği yapan ve günümüzde Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren tarihi binada restorasyon çalışmaları başladı


SİVAS (A.A) - Önder Felek - Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarınca Milli Mücadele Karargahı olarak kullanılan, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas Kongresine ev sahipliği yapan ve günümüzde Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren tarihi binada restorasyon çalışmaları başladı.
     Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Mücadele döneminde Atatürkün bizzat çalışma yaptığı ve Sivas Kongresini topladığı binanın restorasyonuna başlandığını söyledi.
     İl Özel İdaresi tarafından ihalenin yapılmasının ardından yer tesliminin gerçekleştirildiğini ve ilgili firmanın binanın çatısından çalışmalara başladığını ifade eden Kemelek, restorasyonun finansmanının Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığınca sağlandığını bildirdi.
     Kemelek, şöyle konuştu:
     "Restorasyonun bir yılda tamamlanması öngörüldü. Yer teslimi yeni yapıldığı için bir yıllık süre 2014ün ilkbaharına rastlıyor. Ancak bu tür binaların restorasyonunda umulmadık bazı kalemler ortaya çıkabiliyor. Bunlarla ilgili çalışmaların yapılması ve değerlendirilmesi zaman alabiliyor. Belki bir sonraki 4 Eylüle ancak yetişebilir."
    
     -İsim değişikliği düşüncesi-
    
     Kongre binasının ülkenin siyasi tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Kemelek, bu düşünceyle restorasyonun üzerinde hassasiyetle duracaklarını vurguladı.
     Vali Kemelek, binanın hem Sivas hem de Türkiye için çok değerli olduğunu dile getirerek, "Burada bağımsızlığın önemi vurgulanmış. Hem Sivas hem Türkiye için çok önemli mekan" ifadesini kullandı.
     Restorasyonun ardından müzenin isminin değiştirilebileceğini belirten Kemelek, "4 Eylül Milli Mücadele ve Kongre Müzesi olarak planlanmakta. Daha önce etnografik eserler vardı. Onlar Etnografya Müzesine gönderildi" diye konuştu.
     Kemelek, binanın iç tanzimiyle ilgili ihaleyi de sonuçlandırmak üzere olduklarını sözlerine ekledi.
    
     -Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi-
    
     Dönemin Sivas Valisi Memduh Paşa tarafından 5 Ekim 1892de yaptırılan bina, 19. yüzyıl Osmanlı dönemi sivil mimarisinin güzel örneklerinden biri olarak gösteriliyor.
     Sivas Kongresinin 4-12 Eylül 1919 tarihleri arasında toplanmasıyla tarihsel bir kimlik kazanan ve ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutacak kararların alındığı tarihi yapı, günümüzde Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veriyor.
     Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından Milli Mücadele Karargahı olarak kullanılan binada, o yıllara dair izler günümüze taşınıyor. Milli Mücadele döneminde Atatürkün Cumhuriyetin temelini burada attık sözünü söylediği tarihi yapıda, Atatürke ait çalışma ve dinlenme odası ile tarihi kongre salonu, kongrenin yapıldığı günlerdeki haliyle muhafaza ediliyor.
     İdadi, Sultani, Sivas Lisesi, Kongre Lisesi adlarıyla anılan yapı, 1981 yılına kadar okul olarak kullanıldı. Bina, onarımı, teşhir ve tanzimi gerçekleştirildikten sonra 1990 yılında müze olarak ziyarete açıldı. Giriş katı Etnografya Müzesi, üst katı Atatürk ve Kongre Müzesi, bodrum katı ise depo, laboratuvar ve fotoğrafhane olarak düzenlendi.
     Tarihi bina, 10 Ocak 2011de TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı ve Sivas Valiliği arasında yapılan protokolle Milli Saraylar Daire Başkanlığına devredilmişti.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Milli Mücadele Karargahı restore ediliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER