Nesli tükenmesin diye çalışıyorlar

Nesli tükenmesin diye çalışıyorlar -Son yıllarda nesli azalan milli ırk Ankara (tiftik) keçisi, TİGEMin Eskişehirdeki işletmesinde gen kaynağı korunarak yetiştiriliyor -Anadolu Tarım İşletmesi Müdürü Öz: TİGEM, milli bi


ESKİŞEHİR (A.A) - Oktay Özden - Son yıllarda nesli azalan Ankara (tiftik) keçisinin gen kaynağı, Eskişehirin Mahmudiye ilçesindeki Anadolu Tarım İşletmesi Müdürlüğünde 59 yıldır korunuyor.
     Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Anadolu Tarım İşletmesinin Müdürü Zafer Öz, AA muhabirine, 13üncü yüzyılda Oğuz Türkleri tarafından Ankara yöresine getirildiği bilinen keçi türünün en önemli özelliğinin tiftiği olduğunu bildirdi.
     Öz, işletmede sürdürülen tiftik keçisi yetiştiriciliğine 1953 yılında başlandığını açıklayarak, 1976 yılında kan değişimi amaçlı Afrika ve diğer yerlerden damızlıklar getirilerek kan değişimi yapılmış ve 1992 yılında saflaştırma programı uygulanarak hayvanların genetik kapasiteleri artırılmıştır. Tiftik keçisi üretimi sınırlı olduğundan başlarda çok kıymetli olan tiftik üretimini artırmak, vatandaşa daha kalitesi damızlıklar yetiştirmek amacıyla üretime başlanmıştır dedi.
     TİGEM, milli bir ırkımız olan Ankara keçisini gen kaynağı olarak korumak amaçlı yetiştirmeye devam etmektedir diyen Öz, şunları kaydetti:
     İşletmemizde, son yıllarda ana sayısı 400 baş, toplamda hayvan sayısı bin ile bin 200 baş arasındadır. Üretim entansif ve yarı entansif şeklinde yapılmaktadır. Keçilerin beslenmesi, tabii meralarda ve buğday hasadı sonrası anızlarda yapılmaktadır. Bahar ve yaz aylarında işletme mera ve anızlarında otlatma yapılmakta, kış aylarında ağıllarda kesif yem (selektör altı buğday, besi ve süt yemi, oğlaklara oğlak başlama ve büyütme yemi verilmekte) ve kaba yem (kuru yonca otu, kuru çayır otu, fiğ-buğday hasılı gibi) verilmektedir. Mera ve anızlardan faydalanma oranı yüksek olup, tiftik keçileri zor şartlarda bile karnını doyurmaktadır.
    
     -Ankara keçilerinin tiftiği, en yüksek fiyatı veren alıcıya-
    
     Öz, yıllık iş programlarına erkek ve dişi olmak üzere toplam 300 baş damızlık satışı için hayvan konulduğunu, kendilerine talepte bulunanlara Ankara keçilerinin yaşlarına göre 400 ile 500 lira arasında satıldığını aktardı.
     Tiftik keçilerinin yününün ise kırkıldıktan sonra ihalede en yüksek fiyatı veren alıcıya satıldığını vurgulayan Öz, Ankara keçisi yetiştiriciliği, tiftik üretmek amaçlı yapılmaktadır. Genetik olarak bu hayvanların et ve süt verimleri, diğer keçi ırkları ve koyunlara göre düşük olmaktadır. Yetişkin bir hayvandan ortalama 3 ile 5 kilogram tiftik elde edilmektedir. Hali hazırda tiftik fiyatı, üretim masraflarını karşılayacak seviyede değil diye konuştu.
     Ankara keçilerinden elde edilen tiftiğin, gümüş beyazı rengi, parlaklığı, uzunluğu, elastik olması, dayanıklılığı, iyi boya alması ve diğer tekstil elyafıyla karışabilmesi gibi özelliklerinden dolayı en çok aranan tekstil hammaddeleri arasında yer aldığını belirten Öz, Son zamanlarda suni elyafların üretilmesiyle birlikte tiftik üretimi eski önemini kaybetti. Dolayısıyla tiftik keçisi üretenlerin gelirleri düştü. Vatandaş, bunun sonucu olarak tiftik keçisini yetiştirmekten vazgeçmeye başladı. Öyle ki, bu hayvanların nesli iyice azaldı ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Nesli tükenmesin diye çalışıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER