Ölü taklidi yap, ayıdan kurtul

Ölü taklidi yap, ayıdan kurtul -Ayıların, mart sonundan itibaren kış uykusundan uyanarak doğada dolaşmaya başladığı, ayıyla karşılaşılması halinde hareketsiz kalınması gerektiği bildirildi -Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakülte


ARTVİN (A.A) - Bayram Sarayoğlu - Baharın gelmesiyle kış uykusundan uyanarak doğaya çıkan ayılara karşı dikkatli olunması gerektiği bildirildi.
     Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Entomolojisi ve Koruma Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Ahmet Mıhlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayıların mart ayı sonu, nisan ayı başı itibarıyla kış uykusundan uyandığını belirtti.
     Bu dönemlerde ayıların yavruları yoksa insanlar için ciddi bir tehdit oluşturmayacağını ifade eden Mıhlı, Ayılar kış uykusu boyunca sürekli uyumaz. Bu süre içinde yavrularını da dünyaya getirirler. Kış uykusu sırasında doğum yapan dişi ayılar, uyandıklarında insanlar için tehlike oluşturabilir. Çünkü dişi ayılar, yavrularını korumak için canlarını hiçe sayar ve saldırganlaşabilir dedi.
     Ayıyla karşılaşılması halinde dikkat edilecek konulara değinen Mıhlı, Ayıyla karşılaştığınızda ayı size ya saldıracaktır ya da gitmenize izin verecektir. Ayıyla karşılaşanlar ya avazı çıktığınca bağırır ya kaçmaya kalkışır ya da ayıyla kavgaya tutuşur. Şanslı olanlar şoke olur ve öylece kalakalır. Ayıyla karşılaşıldığında yapılacak ilk şey hareketsiz kalmaktır. Daha sonra duruma göre stratejiler geliştirilir diye konuştu.
    
     -Gözlerine bakmayın-
    
     Mıhlı, ayının saldıracağı zaman saldırmak üzere olan bir boğanın pozisyonunu aldığını kaydederek, şunları söyledi:
     Ayı saldıracağı zaman yapılacak tek şey ölü taklididir. Bunun için iki elinizle ensenizi koruyarak yere yüzüstü uzanmanız yeterlidir. Eğer saldırı pozisyonu almıyorsa ayının gözlerinin içine bakmadan, ellerinizi yukarı aşağı indirip ona güzel sözler söyleyerek geri geri giderek uzaklaşılmalıdır. Ayının gözlerinin içine bakarsanız korktuğunuzu anlayıp saldırabilir. Uzaklaşırken şapka, bere gibi bir nesne bırakmanız ayının dikkatini sizden nesneye çevirecek ve ayı o nesne ile uğraşırken uzaklaşmanız kolaylaşacaktır. Asla yiyecek bir şey verilmemelidir. Yoksa ayı peşinizi bırakmayabilir.
     Ayıların bulunduğu alanlardan olabildiğince uzak durulması gerektiğini vurgulayan Mıhlı, Bu alanlara gidilmesi gerekiyorsa grup olarak gidilmeli, ara sıra bağırarak varlığınız ayıya bildirilmeli. Bu tür alanlara giderken koku sürülmemeli dedi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Ölü taklidi yap, ayıdan kurtul Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER