Para Politikaları toplantısı

Para Politikaları toplantısı -Elazığ TSO Başkanı Şekerdağ: -Merkez Bankası, istikrarlı büyüme ve liranın değeri konusunda önemli çalışmalar yaparak, dünya ekonomisinin çalkalandığı bir dönemde Türk ekonomisi adına önemli başarı


ELAZIĞ (A.A) - Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ali Şekerdağ, Merkez Bankası, istikrarlı büyüme ve liranın değeri konusunda önemli çalışmalar yaparak, dünya ekonomisinin çalkalandığı bir dönemde Türk ekonomisi adına önemli başarı elde etmiştir dedi.
     Şekerdağ, Merkez Bankası, Dünya Gazetesi ve Elazığ TSO işbirliğinde düzenlenen Para Politikaları konulu toplantıda yaptığı konuşmada, yeni teşvik uygulamasında 4. bölgede yer alan Elazığa son derece cazip avantajlar verilmesine rağmen, dışarıdan yatırımcı gelmesi noktasında sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.
     Bölgenin genel olumsuzluklarından Elazığın da etkilendiğini dile getiren Şekerdağ, Bölgenin en önemli sorunu risk sermayesi yokluğudur. Bugün çok sayıda girişimcimizin, yatırım projesi olmasına rağmen, bu projeler sermaye yetersizliğinden yatırıma dönüşmemektedir dedi.
     Bölge için büyük önem taşıyan tarım ve hayvancılığa mutlaka özel destekler sağlanması gerektiğini, niteliksiz iş gücünü bu iki sektörün istihdam edebileceğini vurgulayan Şekerdağ, şöyle konuştu:
     Ülkemizde 30-40 yıldan beri uygulanan teşvik ve destek unsurları bölge gerçekleri ile örtüşmediğinden bugün bölgeler arası kalkınmışlık farkı ortadan kaldırılamamıştır. Bölgemizin bu anlamda bir çok zengin kaynakları bulunmasına rağmen, bunlar üretime dönüştürülememiş, atıl durumda kalmıştır. Ülkemizin dışa bağımlı olan bazı ithal ürünlerin yerelde üretilmesi ve cari açığın azaltılması anlamında son yayınlanan teşvikler olumlu bir adım olmasına rağmen, bölgesel kalkınmışlıkta ihtiyaca cevap vermekten maalesef uzak kalmıştır.
     Şekerdağ, oda olarak teşvik paketinin bölgesel kalkınmaya katkı sağlaması için bölgenin güvenlik sorununun çözülmesi, girişimcilerin yatırım aşamasında desteklenmesi, teminat ve ipotek konularının çözülmesi, 5-7 yıl vadeli sabit faizli KOBİ kredilerinin verilmesi, bedelsiz arsa tahsislerinin hızlandırılması, organize sanayi bölgelerindeki arsa sorunlarının çözülmesi, enerji desteğinin devam ettirilmesi, SGK işveren hisse desteğinin bölgede il ayrımı yapılmaksızın eski ve yeni yatırımlara sağlanması ve işletmelerin enerji, KOBİ kredilerinden istifade ettirilmesi konularının altını çizdiklerini kaydetti.
     Herkesin ayağını yorganına göre uzatmasının sürdürülebilir büyüme için temel kural olduğuna dikkati çeken Şekerdağ, AByi tam bir kaosa sürükleyen borç sarmalının temel sebebinin, bazı politikacıların halklarına hak ettiklerinden daha fazla refah sunma gayreti olduğunu belirterek, Merkez Bankası, istikrarlı büyüme ve liranın değeri konusunda önemli çalışmalar yaparak, dünya ekonomisinin çalkalandığı bir dönemde Türk ekonomisi adına önemli başarı elde etmiştir dedi.
     Şekerdağ, Merkez Bankasının Elazığda bir şube açmasını ve Türk KOBİlerinin, özel bankaların keyfiyetine bırakmadan, alternatifler sunarak önünü açmasını talep ettiklerini bildirdi.
     Merkez Bankasının Türk Ticaret Kanunu ve Çek Kanunu gibi iş dünyasının tüm aşamalarını yeniden şekillendiren çalışmalarda, işletmeleri zor durumda bırakacak uygulamalara müdahil olmasını isteyen Şekerdağ, Çek yasasında hapis cezasının kaldırılmasıyla geri ödemeler yüzde 80lerden, bugün 40lar seviyesine düşmüştür. Yani üreten, ticaret yapan kesim büyük bir risk altındadır. Bu konunun yeniden gözden geçirilmesi ve özellikle çek kesenin ticari geçmişini öğrenme fırsatının iş dünyasına sağlanması gerekmektedir ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Ömer Fansa / Emine Konuk
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Para Politikaları toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER