Piezoelektrik seramiği, Türkiyede ürettiler

Piezoelektrik seramiği, Türkiyede ürettiler -GYTE öğretim üyeleri, savunma sanayisi, sonarlar ve tıbbi ultrason cihazlarında kullanılmak üzere ithal edilen piezoelektrik seramiği KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezinde üreterek ihr


KOCAELİ (A.A) - Yunus Emre Günaydın - Tahir Turan Eroğlu - Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE) öğretim üyeleri, savunma sanayisi, sonarlar ve tıbbi ultrason cihazlarında kullanılmak üzere ithal edilen piezoelektrik seramiği, Çarıova Yerleşkesindeki KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezinde üreterek ihracatını yapmaya başladı.
     GYTE Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Alkoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seramiklerin özel bir grubu üzerinde çalıştıklarını belirterek, elektronik uygulamalarında kullanılan piezoelektrik seramiklerin üretimini Türkiyede gerçekleştirdiklerini ifade etti.
     Alkoy, bu seramiklerin üretim yönteminin geleneksel seramiklerle benzerlik taşıdığını dile getirerek, piezoelektrik seramiğin, daha saf malzemeler kullanılarak değişik yöntemlerle şekillendirdiklerini söyledi.
     Savunma uygulamalarında, sonarlarda, balıkçı teknelerinde balık sürülerini bulmak için kullanılan sonarlarda, tıbbi ultrason cihazlarında kullanılan bu tür seramiklerin, malzemelerinin ya da bir takım makine parçalarının tahribatsız, hasar vermeden incelenmesinde kullanıldığına dikkati çeken Alkoy, piezoelektrik seramiklerin yüksek katma değere sahip olduğunu vurguladı.
    
     -Yurt dışından temin ediliyordu-
    
     Alkoy, piezoelektrik seramiklerin yurt dışından temin edildiğini anlatarak, şunları kaydetti:
     Ülkemiz aslında büyük seramik üreticilerinden birisi, Avrupanın 3. büyük üreticisiyiz. Oldukça önemli seramik üreticisi firmalarımız var fakat bu firmalar genellikle geleneksel seramikler ya da sağlık ve mutfak seramiklerinin üretimini yapıyorlar. Yüksek teknoloji uygulamalarına sahip olan seramiklerin üretimi Türkiyede yok. İthal edilerek kullanılıyor. Burada yapmaya çalıştığımız, ithalat yoluyla sağlanan, savunma ve tıbbi uygulamalarda kullanılan bu tür seramiklerin üretimini Türkiyede gerçekleştirmekti. Kendi geliştirdiğimiz bir takım teknolojileri kullanıyoruz, patent başvurularını yaptığımız bir takım özel yöntemlerle bunları üretiyoruz. Üretirken seramiklerin sadece bileşim anlamında modifikasyonları değil, bunların mikro yapısal modifikasyonu ya da makro boyutta tasarımı ve bunların aygıta dönüştürülmesi. Bu tür seramikleri Türkiyede üretip Türkiyenin iç ihtiyaçlarını karşılamak, aynı zamanda da yurt dışına ihraç ederek ülkeye döviz kazandırmayı arzuluyoruz.
    
     -Bakanlığın tekno-girişim desteğiyle üretim-
    
     Sedat Alkoy, eşi Doç. Dr. Ebru Menşur Alkoy ile Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığının verdiği tekno girişim sermayesi ve KOSGEB destekleriyle kurdukları şirkette, öğretim üyesi olarak laboratuvarlarda araştırmasını yaptıkları konular ya da projeleri, uygulamaya sokmayı amaçladıklarını vurguladı.
     İlk siparişleri yurt dışına yaptıklarını anlatan Alkoy, şöyle devam etti:
     Aynı zamanda yurt içinde de teknik seramikler anlamında üretim yapıyoruz. Ürünlerin araştırmasını, ön çalışmalarını bilimsel projeler olarak tamamlamıştık, üretim noktasına getirmiştik. Şirketimizde yaptığımız, onları laboratuvardan çıkarıp direkt olarak üretime sokmaktır. İlk müşterilerimiz yurt dışından oldu. İlk siparişleri bitirip, teslim etmeye çalışıyoruz. Bir yandan da yurt içine teknik seramik üretimimiz devam ediyor. Yurtdışına ilk ihracatımız, su altı sonar uygulamalarında kullanılacak piezoelektrik dönüştürücüler transducer dediğimiz aygıtlar oldu.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Piezoelektrik seramiği, Türkiyede ürettiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER