Sakaryanın İhracatını Geliştirme Projesi

Sakaryanın İhracatını Geliştirme Projesi -Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Onur: BAEnin doğal kaynakları petrol ve doğalgazdır, dünya ham petrol rezervlerinin yüzde 7,3üne sahiptir


SAKARYA (A.A) - Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) tarafından yürütülen Sakaryanın İhracatını Geliştirme Projesi çerçevesinde, Birleşik Arap Emirlikleri/Dubai Pazarı programı düzenlendi.
     SATSOda düzenlenen programda konuşan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Gülsevin Onur, Birleşik Arap Emirliklerinin Abu Dhabi, Dubai, Şarjah, Ras al-Khaimah, Ajman, Fujairah ve Umm al-Quwain olmak üzere 7 emirlikten oluştuğunu bildirdi.
     Onur, her emirliğin içişlerinde bağımsız olduğunu ancak BAEnin ticaret, turizm ve finans merkezinin ise Dubai olduğunu kaydetti.
     BAEnin GSMHnin sektörel dağılımında tarım yüzde 7, sanayi yüzde 59,4 ve değer hizmetlerin 39,8 paya sahip olduğunu dile getiren Onur, BAEnin başlıca sanayi dalları petrol ve petrol ürünleri, alüminyum, çimento, yapı malzemeleri, gübre, gemi inşaat ve tamiri, tekstil, balıkçılıktır. Başlıca tarımsal üretim hurma, kavun ve sebzelerle yapılmaktadır. BAEnin doğal kaynakları petrol ve doğalgazdır, dünya ham petrol rezervlerinin yüzde 7,3üne sahiptir. Dünya doğalgaz rezervlerinin ise yüzde 3,2sine sahip. Petrol ve doğalgaz rezervlerinin mevcut üretim rakamlarıyla yüz yıl sonra tükenmeye başlayacağı hesaplanmaktadır diye konuştu.
     Onur, BAE ihracatının 2011de 191,7 milyar dolar, ithalatının ise 186,8 milyar dolar olduğunu ifade etti.
     Onur, konuşmasını şöyle tamamladı:
     BAEnin tercih edilme nedenleri arasında Dubai bölgesinin ticaret, bankacılık, fuar, turizm ve transit geçiş merkezi olmasıdır. Re-export ticareti nedeniyle ülke içi talep kadar BAE üzerinden sağlanacak dış talep imkanları da önemlidir. Dubai, 2 milyar nüfusa hitap eden, dünyanın üçüncü büyük re-export merkezidir. Dubaide genel ticaret, yazılım, medya, otomotiv, eğitim gibi sektörleri tahsis edilen, kümeleşmeye ve yüzde 100 yabancı sermayeli firma kuruluşuna imkan sağlayan serbest bölge uygulamaları ciddi bir yatırımcı çekmektedir. Abu Dhabi, 450 milyar tutarındaki yatırımlara dönük en büyük devlet fonunu yönetmektedir.
    
     Muhabir: Çağrı Turgut
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Sakaryanın İhracatını Geliştirme Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER