Sigara Salgını konulu panel düzenlendi

Sigara Salgını konulu panel düzenlendi -Prof. Dr. Şahin: Her yıl ülkemizde 115 bin kişi, erken yaşlarda sigaraya bağlı nedenlerle ölüyor


RİZE (A.A) - Rizede, Sigara Salgını konulu panel gerçekleştirildi.
     Rize Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Merkezi tarafından, İsmail Kahraman Kültür Merkezinde düzenlenen ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ünal Şahinin konuşmacı olarak katıldığı paneli, Rize Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Şafak Sünbül ve davetliler takip etti.
     Prof. Dr. Ünal Şahin, burada yaptığı konuşmada, dünyanın en büyük sorununun sigara olduğunu belirterek, Sigaranın içinde 4 milyardan fazla zehir bulunmaktadır. En önemli madde ise nikotindir. Bu madde insanlarda bağımlılık yapıyor. Nikotin 8 saniyede beyne ulaşıyor ve her nefeste yaklaşık 50 bin beyin hücresini öldürüyor dedi.
     Sigara içenlerin, içmedikleri zaman mutsuz olduğunu vurgulayan Şahin, Bu kişiler sigara içtikleri zaman mutlu oluyorlar. O yüzden sigara ile uğraşmak çok zor. Çünkü alıştıktan sonra çok ciddi bir sorun. Günde bir tane sigara için kişi, her gün röntgen çekmiş gibidir. 30 yılda 10 bin kez akciğer filmi çektirmiş kadar radyoaktif madde alıyoruz. İnsanlar filim çektirmeden çekiniyor, ama bir akciğer filmi bir sigaraya eşdeğer diye konuştu.
     Şahin, her yıl ülkede 115 bin insanın erken yaşlarda sigaraya bağlı nedenlerle öldüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Eğer önlem almazsak önümüzdeki 10 yılda bu sayı 250 bine çıkacak. Bu kişiler erken yaşlarda sigaradan ölmüş olacak. Her geçen gün kanser vakaları artıyor. Bunda da en önemli etken sigaradır.Dünyada 5,5 milyon insan sigaradan hayatını kaybediyor. Gerekli önlemler alınmazsa bu sayı önümüzdeki yıllarda 8 milyona çıkacak. Dünyada her 6 saniyede bir kişi sigaradan ölüyor. Önümüzdeki yüz yılda 1 milyar insan sigaradan ölmüş olacak. Her yıl, yüz bin nüfuslu bir şehrimize atom bombası atılıyor demektir.
     Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde ölüm nedenlerinin yüzde 70, 80inin sigaraya bağımlı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şahin, şunları kaydetti:
     Ülkemizde 4 bin 500 civarında eşten biri, pasif sigara dumanı ile eşinin ölümüne neden oluyor. Türkiyede dünyayla ters orantılı olan bir şey var. Genellikle eğitimli ülkelerde sigara içme oranı azalırken Türkiyede eğitimle birlikte sigara kullanımı da artıyor. Ülkemizde her yıl 2 bin civarında bebek ve çocuk yanlarında sigara içildiği için anne veya babaları tarafından öldürülmektedir. Bir nargile, bir paket sigaraya eş değerdir. Bu konuda dikkat etmek lazım. Tütün, esrar ve eroinden 8 kat daha fazla bağımlılık yapıyor. Uyuşturucuya giden yolun başını sigara çekiyor. Hiç sigaraya içmeyenlere göre, sigara içenlerin eş zamanlı alkol içmesi 3 kat, esrar içmesi 8 kat, kokain içmesi 22 kat daha fazladır. Ülkemizde çıkan orman yangınlarının yüzde 50sine sigara izmariti neden olmaktadır. Sigara insan katili olduğu kadar, ormanların da en büyük düşmanıdır.
    
     Muhabir: Fikret Delal / Meltem Yılmaz
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Sigara Salgını konulu panel düzenlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER