ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Parlak:

ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Parlak: -Müzik sektöründe telif haklarının korunmasına ilişkin yorumlamanın geniş tutulması nedeniyle çok sayıda işletme cezai işlemle karşı karşıya kalmaktadır


ANTALYA (A.A) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Güray Parlak, Müzik sektöründe telif haklarının korunmasına ilişkin yorumlamanın geniş tutulması nedeniyle çok sayıda işletme cezai işlemle karşı karşıya kalmaktadır dedi.
     Parlak, yaptığı yazılı açıklamada, son haftalarda Antalyadaki restoran, kafe, bar, pastane gibi umuma açık işletmelerle kuaför salonları, kırtasiyeler, konfeksiyonlar gibi işletmelere müzik sektörü meslek birlikleri tarafından ani ziyaretler yapıldığını ve işyerlerinde televizyon veya radyodan müzik yayını olduğu takdirde Telif Hakları Yasası gereği cezai işlem uygulandığını bildirdi.
     Bu işlemlerin müzik birliklerinin temsilcileri avukatları ve emniyet güçleri ile baskın şeklinde yapıldığına değinen Parlak, uygulamanın ATSO üyesi birçok işadamının itibarını zedelediğini vurguladı. Parlak, bir müzik meslek birliğinin ilan ettiği tarifeye göre, radyo veya televizyonda müzik dinleyen en küçük marketin bin 400 lira, en küçük kuaför salonunun 600 lira, eczanenin 440 lira, yolcu otobüslerinin 428 lira, taksilerin 100 lira, restoranların bin 100 lira, kafe ve barların ise 3 bin 500 ile 5 bin lira ödemek zorunda olduğuna işaret etti.
     Parlak, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
     Sürekli müzik yayını yapılmayan, normal televizyon veya radyo yayınının açık olduğu işyerlerinin bu kadar yüksek telif ödemelerine tabi tutulmasını, hatta herhangi bir uyarı yapılmadan, doğrudan cezai işleme maruz bırakılmasını anlamak mümkün değildir. Yasanın bu kapsam ve biçimde uygulanması, hak aramanın ötesine geçerek hak ihlaline dönüşmüştür. Faaliyeti gereği müzik yayını yapmayan işyerlerinde serbestçe izlenen televizyon veya radyo yayınları üzerine böyle bir kısıtlama getirilmesi ve Türkiye gerçekleriyle bağdaşmayan düzeyde ücretler ve ceza miktarları talep edilmesi, yanlıştır ve üyelerimizin haklı tepkilerine neden olmaktadır. Diğer taraftan sayıları oldukça fazla olan her müzik meslek birliğinin farklı fiyat tarifeleri ile kendi programına göre işletmelere polis nezaretinde giderek cezai işlem başlatması, hem karmaşaya neden olmakta hem de işverenlerin prestijini lekelemektedir. Müzik sektöründe telif haklarının korunmasına ilişkin yorumlamanın geniş tutulması nedeniyle çok sayıda işletme cezai işlemle karşı karşıya kalmaktadır.
     Parlak, bu durumda yapılması gerekenin müzik meslek birliklerinin tek çatı altında toplanması olduğunu belirterek, illerin ekonomik gerçekleri baz alınarak, ortak ve makul seviyede fiyat tarifesi oluşturulması gerektiğini savundu. Yasanın geniş kapsamlı yorumlanması ve bu gerekçeyle cezai işlemlerin baskın şeklinde uygulanmasının engellenmesi için ATSO olarak çalışma başlattıklarını kaydeden Parlak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği kanalıyla da gerekli girişimlerin yapılacağını açıkladı.
    
     Muhabir: Volkan Poliçe
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Parlak: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER