Sigorta şirketleri robotik cerrahiyi desteklemeli

Sigorta şirketleri robotik cerrahiyi desteklemeli -Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Jinekolojik Onkoloji Direktörü Doç. Dr. Güçer: -Hastanede kalış sürelerini azaltmasını göz önünde bulundurarak sigorta ş


ANTALYA (A.A) - Güç Gönel - Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Jinekolojik Onkoloji Direktörü Doç. Dr. Fatih Güçer, açık ameliyatların hastaların hastanede kalma süresini uzattığını belirterek, Hastanede kalış sürelerini azaltmasını göz önünde bulundurarak sigorta şirketlerinin robotik cerrahinin arkasında durması gerekiyor dedi.
     Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Gloria Hotels Convention Centerda düzenlenen 13. Ulusal Jinekolojik Onkoloji Kongresine katılan Doç. Dr. Fatih Güçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, jinekolojik kanser türlerine müdahalede Türkiyenin pek çok Avrupa ülkesinden daha iyi durumda olduğuna dikkati çekti. Dünyadaki birçok yeniliğin Türkiyede yakından takip edildiğini vurgulayan Güçer, tedavi yöntemlerindeki pek çok yeniliğin Türkiyeden dünyaya yayıldığına işaret etti.
     Jinekolojik kanserlere cerrahi müdahalede artık kapalı ameliyat tekniklerinin ağırlıklı olarak kullanılmaya başlandığına değinen Güçer, laparaskopik cerrahiyi buna örnek gösterdi. Birçok sağlık kuruluşunda yumurtalık kanserleri ve iyi huylu kistlere yönelik operasyonların laparaskopik yöntemle yapıldığını anlatan Güçer, son dönemde rahim ameliyatlarında da bu yöntemin uygulandığını vurguladı. Bugün birçok sağlık merkezinde rahim ve rahim ağzı kanserine yönelik operasyonların laparaskopik yöntemle yapıldığına değinen Doç. Dr. Güçer, son olarak da robotik cerrahinin bu ameliyatlarda kullanılmaya başlandığını bildirdi.
     Robotik operasyonları gerçekleştiren sağlık merkezi ve uzman sayısının henüz az olduğunu kaydeden Fatih Güçer, Robotik cerrahi, cerrah açısından laparaskopik cerrahinin biraz daha kolaylaştırılmış hali. Cerrah için ameliyatın kolaylaştırılması demek, hasta için de işlerin kolaylaşması demek. Daha az kan kaybı, daha konforlu bir ameliyat, daha az komplikasyon oranı ve daha erken hastaneden taburcu olmak demek dedi.
    
     -Yılda 5 bin jinekolojik kanser operasyonu-
    
     Fatih Güçer, Türkiyede bir yılda jinekolojik kanserlere yönelik yapılan cerrahi operasyon sayısının Sağlık Bakanlığı verilerine göre 5 bin civarında olduğunu söyledi. Bu rakama kanser şüphesiyle yapılan ameliyatlar da eklenince sayının 3-4 kat artacağına işaret eden Güçer, bu operasyonların çok az bir kısmında halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen robotik cerrahi kullanıldığının altını çizdi.
     Robotik cerrahinin hastanede kalış sürelerini azaltarak daha ekonomik olduğunu belirten Güçer, buna rağmen hem robotik cerrahi cihazlarının pahalılığı hem de operasyondaki bazı temel aletlerin 10 kezden fazla kullanılamamasının bu cerrahi türünün maliyetini yükselttiğini söyledi.
     Maliyeti artıran el aletinin ithal olduğunu ve 11inci hastada kullanılamadığını anlatan Doç. Dr. Güçer, şöyle konuştu:
     Hastane, bu aleti belli bir ücret karşılığında alıyor ve bunu 10a bölerek hastalara fatura ediyor. Dolayısıyla robotik cerrahide bu, bir maliyet getiriyor. Sağlık Bakanlığı bu finansal yükün altına girmek istemeyecektir. Açık cerrahi hastanın hastanede daha uzun kalmasına neden oluyor. Açık cerrahide komplikasyon oranı daha yüksek. Hastada bir komplikasyon olduğunda hastanede yatış süresi 2-3 günden bir aya uzayabilmekte. Bu durumda sağlık güvence sisteminin hastaneye ödeyeceği para da artmakta. Dolayısıyla hastanede kalış sürelerini azaltmasını göz önünde bulundurarak sigorta şirketlerinin robotik cerrahinin arkasında durması gerekiyor.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Sigorta şirketleri robotik cerrahiyi desteklemeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER