Türk

Türk-İş Bölge Toplantısı -Türk-İş Genel Sekreteri Kavlak: Tüm dünyaya yayılan taşeron işçiliği çok uluslu şirketlerin, çalışma hayatına akıttığı zehirden başka bir şey değildir -Taşeronlaştırma bulaşıcı bir hastalık gi


SAKARYA (A.A) - Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal İş Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, küreselleşmeyle birlikte, çok uluslu şirketlerin çalışma hayatında yeni istihdam modelleri geliştirdiğini belirterek, Tüm dünyaya yayılan taşeron işçiliği çok uluslu şirketlerin, çalışma hayatına akıttığı zehirden başka bir şey değildir dedi.
     Türk-İş Sakarya Temsilciliği tarafından Çalışma Hayatında Yeni Kanunlar bilgilendirme toplantısı, Demiryol-İş Sendikası Eğitim Salonunda gerçekleştirildi.
     Toplantının açılışında konuşan Kavlak, Zonguldakta gerçekleşen maden patlamasında hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerine başsağlığı diledi.
     Küreselleşmeyle birlikte, çok uluslu şirketlerin çalışma hayatında yeni istihdam modelleri geliştirdiğine dikkati çekerek, Çok uluslu şirketler, kendilerine göre bir dünya düzeni kurmak istiyor. Bugün, tüm dünyaya yayılan taşeron işçiliği de çok uluslu şirketlerin, çalışma hayatına akıttığı zehirden başka bir şey değildir diye konuştu.
     Kavlak, Türkiyede sadece kamuda 1,5 milyon civarında taşeron işçinin bulunduğunu belirterek, Taşeronlaştırma bulaşıcı bir hastalık gibi tüm dünyaya yayılıyor ifadelerini kullandı.
     Kurumlara taşeron işçi sağlayan özel istihdam bürolarının Türkiyede de kurulduğuna işaret eden Kavlak, şöyle konuştu:
     Uzun süreli istihdamın maliyetinden sıyrılmak isteyen şirketler, taşeron sistemini yaygınlaştırmak istiyor. Bu lobinin içinde özel istihdam büroları var. Şimdi de, Ulusal İstihdam Stratejisiyle bu bürolara işçi kiralama yetkisi verilmek isteniyor.
     Taşeron işçiliğinin yaygınlaşmasının durdurulması için hükümete çağrıda bulunan Kavlak, Taşeron işçilerinin sendikal güvence altında olmasının önünü açın. Toplu pazarlık haklarını güvence altına alın. Taşeron işçilerini haksız işten çıkarılmasına karşı koruyun şeklinde konuştu.
     6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasasının yürürlüğe girdiğini ancak yasayla ilgili tartışmalarını bitmediğini ifade eden Kavlak, mevcut yasanın sendikal hareketini ileri taşıyacak yeterliliğe sahip olmadığını savundu.
     Kavlak, Toyotada çalışan işçilerin uzun yıllardır sendikasız çalıştırıldığına dikkati çekerek, işçilerin artık sendikalı olmanın, örgütlü olmanın sendikal hak ve özgürlükleri kullanmanın özlemi içinde olduğunu öne sürdü. Kavlak, Türk Metal İş Sendikasının Toyota işçilerinden gelen yoğun talepler karşısında bu iş yerinde örgütlenme sürecini de başlattığını bildirdi.
    
     -Gazetecilere yıpranma hakkı verilmesi
    
     Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay da 2009 yılında gazetecilerin ellerinden alınan yıpranma hakkının yeniden verilmesinin olumlu bir iş olduğunu ve emeği geçenlere teşekkür etti.
     Zonguldakta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında geçtiğimiz günlerde bir iş kazasının olduğunu ve bu kazaların devam ettiğini belirten Atalay, Bu o bölgede çalışanların, madencinin kaderi olmamalı. Ama maalesef özellikle sendikanın olmadığı, örgütsüz toplumun olduğu yerde iş kazaları oluyor. Türkiyenin yüzde 91inde iş kazalarının olduğu yerde sendika yok. İnşallah son olur bu. Bu işin arkasını da iyi takip etmek lazım. Burada büyük bir ihmal var kanaatı var o bölgedeki insanlarda ve sendikalarda diye konuştu.
     Madende çalışan emekçilerin 800 ile 1 milyar arası ücret aldığını, 600 metre inerek 2,5 kilometre yerin altında gittiklerini vurgulayan Atalay, ekmek parası için çoluk çocuğunun nafakasını kazanmak için tozun ve dumanının içinde can verdiklerini, buna kader denmesinin de doğru bir şey olmadığını aktardı.
     Atalay, 2013 yılında Türk-İşin öncelikli problemlerinin örgütlenme, taşaronlaşmaya karşı mücadele olduğunu belirterek, ülkenin de en büyük probleminin kayıt dışı olduğunu savundu. Türk-İşin 2013 yılında bunlara öncülük yapmak mecburiyetinde olduğunu anlatan Atalay, şunları kaydetti:
     Örgütlenme ile ilgili zaman zaman sıkıntılar çekiyoruz. Sendikalar yasası çıktı. Örtüştüğümüz meseseler, örtüşmediğimiz, içimize sinmeyen meseleler var. Zonguldaktaki kazanın önemli sebeplerinden biri taşeronlaşmadır. İnşallah yanılırız ama orada bir denetimsizlik veya bir sıkıntı çıkacak.
     Daha sonra Türk-İş uzmanları tarafından çevre illerden gelen işçilere Çalışma Hayatında Yeni Kanunlar konusunda bilgi verildi.
    
     Muhabir: Enes Duran-Uğur Subaşı
     Yayıncı: Atakan Çelik

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER