Türkiyenin domates üretim merkezi Kumluca

Türkiyenin domates üretim merkezi Kumluca -Örtü altı sera üreticiliğinin önemli merkezlerinden biri olan Antalyanın Kumluca ilçesinde Türkiyedeki domates üretiminin yaklaşık yüzde 15i gerçekleştiriliyor -Kumluca Ziraat Odası


ANTALYA (A.A) - Mehmet Çakmak - Örtü altı sera üreticiliğinin önemli merkezlerinden biri olan Kumlucada Türkiyedeki domates üretiminin yaklaşık yüzde 15i gerçekleştiriliyor.
     Türkiyede örtü altı sera üreticiliğinde önemli bir yere sahip olan, Seracılığın başkenti olarak adlandırılan Kumlucada en fazla üretilen sebze ise domates. Kumlucada üretilen domateslerin önemli bölümü Rusya, Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelere ihraç ediliyor.
     Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede en fazla sera alanının bulunduğu yerlerden olan Kumlucada en fazla üretilen ürünün de domates olduğunu söyledi.
     TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde 2011 yılında 3 milyon 92 bin ton domates üretimi gerçekleştirildiğini bildiren Kayhan, bunun yüzde 67sinin Antalyada, yaklaşık yüzde 15inin ise Kumlucada üretildiğini vurguladı.
     Kumlucada çeşitli domates türleri yetiştirildiğini anlatan Kayhan, bunlar içinde öne çıkanlarının normal tekli domates, salkım, çeri, kokteyl, kahverengi, beef ve bunlara bağlı diğer çeşitler olduğunu kaydetti.
     Kayhan, Kumluca domatesinin en önemli özelliğinin rengi olduğunu dile getirerek, İlçemizde üretilen domatesler kış aylarında bile yaz aylarında üretilmiş gibi kırmızıdır. Ayrıca dayanıklı olmaları nedeniyle ihracata uygundur. Bu özelliği sayesinde domateslerimiz beğeni toplamaktadır. Ayrıca kış mevsiminde hiçbir bölgede ilçemizdeki üretim kadar domates üretimi yapılmamaktadır dedi.
     Domates üretiminde yaklaşık 100 civarında çeşit bulunduğunu, ancak ekonomik olarak belirli çeşitlerin üretimine ağırlık verildiğini kaydeden Kayhan, şöyle devam etti.
     Türkiye genelinde domates üretimi 3 milyon ton civarındayken, ilçemizde bu rakam yaklaşık 400 bin ton civarındadır. Son yıllarda üreticilerimiz farklı domates çeşitlerini üreterek kendilerine farklı pazarlar aramaktadırlar. Bunda da başarılı olmaktadırlar. Üretilen domatesimizin yaklaşık yüzde 40ı ihraç ediliyor.
     Ziraat odası olarak çiftçileri farklı domates çeşitleri üretmeleri konusunda sürekli teşvik ettiklerini kaydeden Kayhan, bunu yaparken doğallığın dışına çıkılmamasını arzuladıklarına dikkati çekti.
     Kayhan, gelecek yıllarda domates üretiminde çok daha farklı çeşitlerin üretileceğine ve bu üretimler sayesinde bölgenin hem çeşitlilik hem de ekonomik anlamda kazançlı çıkacağına inandığını kaydetti.
     Bu arada Kumlucada yaklaşık 20 bin dekar alanda domates üretimi gerçekleştiriliyor. Rengi, tadı ve şekliyle farklı olan sarı domates, lüks restoranlarda tadımlık olarak tüketilirken, üreticiler yüksek fiyata satılmasından dolayı üretimini tercih ediyor.
     Barındırdığı likopen maddesinin yüksekliğiyle öne çıkan kahverengi domates üretiminin büyük bölümü de ihraç ediliyor.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Türkiyenin domates üretim merkezi Kumluca Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER