Uluslararası Balkan Sempozyumu

Uluslararası Balkan Sempozyumu -Sempozyum, 11-13 Mayısta İstanbulda yapılacak -Bağcılar Belediye Başkanı Çağırıcı: -Hem Balkanlardaki yurtlarından çıkarılarak gelen soydaşlarımız tarafından kurulan bir ilçede yaşamanın


İSTANBUL (A.A) - Bağcılar Belediyesi, Kırklareli Üniversitesi ve Bağcılar Rumeli Balkan Trakya Platformunca 11-13 Mayıs tarihleri arasında İstanbulda Balkan Savaşlarının 100. Yılında Uluslararası Balkan Sempozyumu düzenlenecek.
     İstanbul Grand Cevahir Oteldeki basın toplantısında konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Balkan Savaşlarının, sebep ve sonuçları itibarıyla toplum tarafından Kurtuluş ve Çanakkale savaşları kadar fazla bilinmediğini, ancak yakın tarihin en önemli savaşlarından biri olduğunu söyledi.
     Balkan Savaşlarında, Genelkurmay Başkanlığı ve İngiliz kaynaklarına göre 632 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Çağırıcı, gayri resmi sayının ise 1.5 milyondan fazla olduğunu kaydetti.
     Çağırıcı, Bağcıların, Balkan Savaşları sonucu göç eden insanlar tarafından kurulduğunu hatırlatarak, Hem Balkanlardaki yurtlarından çıkarılarak gelen soydaşlarımız tarafından kurulan bir ilçede yaşamanın sorumluluğu hem de tarihimizin bize yüklediği sorumlulukla bu sempozyumu düzenlemeye karar verdik diye konuştu.
     Sempozyum sonucunda savaşın, farklı toplum ve milletlerde nasıl algılar oluşturduğu ve günümüze nasıl etkilerde bulunduğunun ortaya çıkacağını kaydeden Çağırıcı, Bu etkinlikle hem Bağcılarlı hemşehrilerimizin kültürel ufkunu genişletmek, onlara tarihi mirası hatırlatmak hem de işbirliği yaptığımız soydaş ve akraba topluluklarla gönül birliği sağlayarak, kardeşlik duygusunu pekiştirmeyi amaçlıyoruz dedi.
     Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç da Osmanlının Balkanları kendi yurdu olarak kabul ettiğini belirterek, Osmanlı, Balkanlara yerleşmek suretiyle batıya açıldı. Ancak Balkan Savaşları Osmanlının batıya yönelişinde bir kesinti anlamına geliyor. Balkanlar Osmanlıdan koptuktan sonra siyasal olarak kargaşa alanı haline geldi diye konuştu.
     Aykaç, sempozyumu düzenleme amaçlarının, Balkan Savaşından Balkan Barışına geçmek olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Barışın önemini bilmeli, barışı hep beraber desteklemeliyiz. Bu noktadan hareketle Balkan Savaşlarının çıkış sebeplerini, meydana gelişini ve sonuçlarını bir bütün olarak ele alacağız. Üzerinden 100 yıl geçmiş böyle bir hadiseyi bütün detaylarıyla ele alarak ileriye bakmak, geçmişi kapatıp geleceğe daha vizyoner bakmak için bu sempozyumu düzenliyoruz. Türkiye-Balkanlar ilişkisini yeniden kurabilir miyiz, nasıl kurabiliriz- Sempozyumla bu sorulara cevap arayacağız.
     İstanbul Grand Cevahir Otelde 11-13 Mayısta düzenlenecek sempozyumda 14 oturum gerçekleştirilecek. Sempozyumda Türkiye, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Romanya, Yunanistan, İsrail ve Japonyadan 78 akademisyen bildiri sunacak.
     (KNN-TUR-KAF)
<< Önceki Haber Uluslararası Balkan Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER