Uluslararası Barış için Bilim Konferansı

Uluslararası Barış için Bilim Konferansı -Bilimin barış yararına yükümlülüklerinin tartışılacağı uluslararası konferans, 3-4 Ekimde İtalyadan sonra ilk kez Türkiyede gerçekleştirilecek -İtalya Umberto Veronesi Vakfı Türkiye Tems


ADANA (A.A) - Bilimin barış yararına yükümlülüklerinin tartışılacağı, İtalya Umberto Veronesi Vakfı tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Barış İçin Bilim Konferansı, kendisi de kanser hastası olan Kansersiz Yaşam Derneği Başkanı Dida Kaymazın girişimleriyle, 3-4 Ekimde İstanbulda düzenlenecek.
     İtalyanın eski Sağlık Bakanı Umberto Veronesinin kendi adıyla kurduğu vakfın Türkiye temsilciliğini de yürüten Dida Kaymaz, Adanada düzenlediği basın toplantısında, tedavisinden arta kalan zamanlarını topluma hizmet için geçirdiğini ve bunun tedavisine olumlu katkı sağladığını söyledi.
     Kaymaz, bugüne kadar sadece İtalyada düzenlenen Uluslararası Barış İçin Bilim Konferansının 3-4 Ekim tarihlerinde İstanbulda gerçekleştirileceğini ve konferansın hazırlıklarının sürdüğünü ifade etti.
     Türkiyenin başta komşu ülkeler olmak üzere, dünya barışının sağlanmasında doğru bir duruş sergilediğini, bu duruşun da İtalyanların, konferansın Türkiyede yapılmasına karar vermesinde önemli bir etken olduğunu ifade eden Kaymaz, Kansersiz Yaşam Derneği olarak 3-4 Ekimde Haliç Kongre Merkezinde uluslararası bir kongreye ev sahipliği yapacağız. Bu kongre İtalyada Umberto Veronesi Vakfı tarafından gerçekleştirilen barış için bilim projesidir. Barış için bilimin ana teması, bilimin barış yararına yükümlülüklerini tartışmak dedi.
     Kaymaz, geçen yıl Umberto Veronesi Vakfının Türkiye delegesi olarak seçildiğini hatırlatarak, şunları söyledi:
     Türkiyede hep büyük bir şey yapmak istedik. Geçen sene kasım ayında bu konferansa katıldığımda her ana başlığı Türkiyeyle örtüştürdüm. Bir taraftan Arap baharından bahsetmeleri, insan haklarından Müslüman ülkelerin özgür olarak yaşamasından bahsedildi. Daha sonra Milano başkonsolosuyla birlikte düşüncemizi Dışişleri Bakanlığına bildirdik. Şu anda projemiz Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından desteklenmekte. Kendilerinden destek mektupları aldık. Sayın Başbakanın katılım daveti var, kendisi projeden haberdar ve cevabını bekliyoruz. Bu proje Türkiyeye çok yakışıyor. Barış konusunda 2011 ve 2012de Ortadoğuda ve dünyanın diğer yerlerinde meydana gelen olaylarda stratejik bir rol oynuyoruz. Eğer Ortadoğuda barış tartışılıyorsa ya da Ortadoğudan gelen insanların barış konuştuğu bir proje varsa, bunun ilk defa Türkiyede olması gerektiğine inanıyorum. Biz böyle yola çıktık.
    
     -Türkiye, barış mesajının verileceği en stratejik nokta olarak görülüyor-
    
     Dida Kaymaz, Uluslararası Barış için Bilim Konferansı proje yaratıcısı Prof. Dr. Umberto Veronesinin İstanbula geldiğini, kongrenin Türkiyede gerçekleştirileceği kararını açıkladığını anımsatarak, Konferansa, Nobel ödüllü bilim adamları katılacak. Proje çeşitli başlıklardan oluşuyor. Yiyecek içecek kaynakları tartışılacak. İlk defa bir terörizm paneli yapılacak. Bu panelde, terörizmin ideolojisi konuşulacak. Terörizm paneli Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından desteklenmekte ve Milano Başkonsolosumuz sayın Aylin Sekizkok önderliğinde yürütülmekte. Barış için bilim ve medyayı da tartışacağız. Aslında medyanın rolü burada ön plana çıkacak. Barışı ve savaşı ne kadar tetiklediği ve pozitif negatif ayrımcılıklar konuşulacak. Bu kısmı ana medya sponsorumuzla yürüteceğiz ifadelerini kullandı.
     Yaklaşık 12 yıldır İtalyada yaşadığını, tedavisi nedeniyle de sık sık bu ülkede bulunmak zorunda olduğunu kaydeden Kaymaz, İtalyanlar, Türkiyeyi Barış için Bilim Projesinde barış mesajının verileceği en stratejik nokta olarak görüyorlar. Türkiyedeki din özgürlüğü, kültürel özgürlükler, demokratikleşme sürecinden sonra Ortadoğu ve Avrupaya en rahat ve en doğru barış mesajının Türkiyeden yayılacağına inanıyorlar. Bu açıdan gerçekten stratejik bir konferans olacak. Konferans bundan sonraki yıllarda da çeşitli ülkelerde düzenlenecek dedi.
     (ZHL-İSA)
<< Önceki Haber Uluslararası Barış için Bilim Konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER