Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları

Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları -Prof. Dr. Bekir Karlığa: Medeniyet, kavramı önceki yıllarda sadece Avrupaya ait gibi algılatıldı -Medeniyet kimsenin malı değil, bütün insanlığın ortak malıdır (Fot


ŞANLIURFA (A.A) - Başbakanlık Danışmanı ve Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, medeniyet kavramının önceki yıllarda sadece Avrupaya ait gibi algılatıldığını belirterek, Medeniyet, kimsenin malı değil, bütün insanlığın ortak malıdır dedi.
     Anadolu Ajansının (AA) basın sponsorluğunda devam eden Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları kapsamında Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezinde, Batıya Doğru Akan Nehir fotoğraf sergisi açıldı.
     Vali Celalettin Güvenç, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu ile Prof. Dr. Bekir Karlığa yaptı. Karlığa, sergide yer alan fotoğraflara ilişkin katılımcılara bilgi vererek, medeniyetleri bir nehre benzettikleri için sergiye Batıya Doğru Akan Nehir adını verdiklerini söyledi.
     Etkinlik daha sonra, Prof. Dr. Karlığa başkanlığında, Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları paneliyle devam etti.
    
     -Medeniyet kavramı
    
     Panelde konuşan Karlığa, Avrupanın, karanlık çağını bütün dünyanın karanlık çağı olarak kabul ettiğini söyledi.
     Avrupalıların medeniyetlerle ilgili yaptıkları belgesel çekimlerini bin 200 yıl öncesine dayandırdığını, kendi yaptıkları Batıya Doğru Akan Nehir belgeseliyle Avrupanın bütün tezlerini çürüterek 3 bin 500 yıl geriye gittiklerini anlatan Karlığa, şunları kaydetti:
     Yapılan bu çalışmayla dünya kamuoyunun dikkatini, uygarlığın gerçek doğum yeri olan Orta Doğudaki iki nehrin arasına, Mezopotamyaya çevirmeyi amaçladık. Medeniyet, kavramı önceki yıllarda sadece Avrupaya ait gibi algılatıldı. Medeniyet, kimsenin malı değil, bütün insanlığın ortak malıdır. Bu medeniyet, bizim de büyük katkılarımızla oluşmuştur. Medeniyet nehri, akmaya devam edecektir. Medeniyet nehri, 11 bin yıldır doğudan akmış, 600 yıldır da batıdan akmaya başlamıştır. Ancak bu hep böyle devam etmeyecektir.
    
     -Batıya Doğru Akan Nehir belgeseli
    
     Katılımcılar, panelin ardından Batıya Doğru Akan Nehir belgeselini izlendi. Belgeselin Yapımcısı ve Koordinatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Karlığa, dünyanın farklı yerlerinden belgesel için çekim yaparak, çok sayıda siyasetçinin görüşünü aldıklarını belirtti.
     Karlığa, söz konusu belgeselin, dünyada medeniyet konusunda çekilen en uzun belgesel olma özelliğini taşıdığını vurguladı.
     Etkinliği, yerli ve yabancı çok sayıda davetli izledi.
    
     Muhabir: Rauf Maltaş / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER