Uluslararası Rekabetçiliğe Giden Yolda Kümelenme konferansı

Uluslararası Rekabetçiliğe Giden Yolda Kümelenme konferansı -Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel: -Kurumsal anlamda bir şirkete ihracatçı firma diyebilmemiz için en azından 5 ülkeye yıllık bir milyon dolarlık ihracat


GAZİANTEP (A.A) - Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel, Kurumsal anlamda bir şirkete ihracatçı firma diyebilmemiz için en azından 5 ülkeye yıllık bir milyon dolarlık ihracat yapması lazım dedi.
     Şenel, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından düzenlenen Uluslararası Rekabetçiliğe Giden Yolda Kümelenme konferansında, Gaziantepin yakaladığı başarı hikayesiyle diğer iller için model şehir olduğunu söyledi.
     Gaziantepin her zaman Türkiyenin gösterdiği başarının üstünde bir başarı yakaladığını belirten Şenel, yoluna emin adımlarla devam eden kentin bölgesinde de merkez konumunda olduğunu ifade etti. Dünyada yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen Türkiyenin geçen yılı başarılı şekilde geride bıraktığını aktaran Şenel, şöyle devam etti:
     Türkiyenin makro hedefleri var. Bu hedefleri herkes ezbere söylüyor. Dünyada ilk 10 ekonomi arasında yer alacağız, 500 milyar dolar ihracat, 2 trilyon dolar gayri safi yurt içi hasılamız olacak diyoruz. Bu hedefler ciddi hedefler. Bu hedefler, rutini sürdürerek sağlanacak hedefler değil. Türkiye belli bir başarıyı sağladı, belli bir çıtaya yükseldi. 10 bin doların üzerinde kişisel geliri var ama hedeflenen 25 bin dolar çok da kolay bir hedef değil. O zaman, topyekun, toplum olarak işleri daha farklı ele almamız gerekiyor. Bir sıçrama yapmamız gerekiyor. Bir makas değiştirmemiz gerekiyor. Daha üst bir yolda yürümemiz gerekiyor. Bunu başarmamız gerekiyor.
     Türkiyenin 2023 hedefine erişmesinin önemine değinen Şenel, Kamu kurumlarının tek başına yapacağı çabayla, gayretle bu hedeflere ulaşmak imkansız demiyorum ama ona yakın bir şey diye konuştu.
    
     -56 bin ihracatçımız var-
    
     Şenel, Türkiyenin 2009da 48 bin olan ihracatçı sayısının geçen yıl sonunda 56 bine ulaştığını bildirdi.
     Yaptıkları bir çalışmada firmaların önemli bölümünün tek bir pazara ihracat yaptığının görüldüğünü aktaran Şenel, şunları kaydetti:
     Kurumsal anlamda bir şirkete ihracatçı firma diyebilmemiz için en azından 5 ülkeye yıllık bir milyon dolarlık ihracat yapması lazım. Hasbelkader bir pazara mal sattı, bir daha ki yıl satamadı. Buna ihracatçı denemez. Tabii ki ülkeye bir doları kazandıran ihracatçı da ülke açısından önemli, bunları küçümsemek anlamında söylemiyorum. Vurgulamak istediğim şey, sürdürülebilirlik. Bir şeyi süreklilik haline getirebilmek, dönüştürebilmek, esas olan o. Bunun için ilk hedef 5 pazara yıllık bir milyon doları aşan ihracat yapan firmaların sayısını artırmak. İkincisi ise Türkiyede üretme kabiliyeti olan her firmayı mutlaka ihracatçı yapabilmek.
     Türkiyedeki 56 bin ihracatçıdan 25 bin 367sinin tek bir ülkeye yıllık toplam 11 milyar dolar ihracat yaptığını vurgulayan Şenel, 2 bin 202 firmanın ise 80 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini anımsattı.
     Şenel, şirketlerin rekabetçi olması için Ar-Ge, tasarım, inovasyon ve markalaşmaya önem vermesi, bunun yanında üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
     GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz da günümüzde adeta bir köy haline gelen dünyada uluslararası rekabetin önemine dikkati çekti.
     Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahaddin Kaplan ise ihracatta yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Dahilde İşleme İzin Belgesi ve gümrükle ilgili ikinci işlem görmüş ürünler alanında sorunlar yaşadıklarını belirten Kaplan, Yaşadığımız sorunlar çözülebilirse ihracatımız olumlu yönde etkilenecektir dedi.
     Moderatörlüğünü Dünya Gazetesinden Taylan Ertenin yaptığı konferansta, Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Emrah Sazak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Politikaları Uygulama ve Koordinasyon Şube Müdürü Tolga Arıcan, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Rekabet Edebilirlik Dairesi Başkanı Serkan Valandova ve Türkiye Kalkınma Bankası İş, Ürün ve Planlama Daire Başkanlığı Şube Müdürü Belgin Çevik Özoğul konuşma yaptı.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Veli Gürgah
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Uluslararası Rekabetçiliğe Giden Yolda Kümelenme konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER