Yeşili arayan savcı, Şemdin Sakıkın ifadelerini

Yeşili arayan savcı, Şemdin Sakıkın ifadelerini istedi -Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, Albay Kazım Çillioğlunun ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında hakkında tutuklama ve kırmızı bültenle arama kararı çıkarılan Yeşil kod


MALATYA (A.A) - Ensar Özdemir - Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, Albay Kazım Çillioğlunun ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında hakkında tutuklama ve kırmızı bültenle arama kararı çıkarılan Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırımın akıbetinin belirlenmesi için çok yönlü çalışma başlattı.
     AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürüttüğü 1994 yılında lojmanında intihar ettiği ileri sürülen Albay Kazım Çillioğlunun ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında ifadesi alınan gizli tanık, kendisinin de bulunduğu bir ortamda, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırımın, ölümünden kısa bir süre önce tartıştığı Çillioğluna Senin defterini dürdüm dediğini iddia etti.
     Terörle Mücadele Kanununun 10. maddesiyle görevli Malatya Cumhuriyet Başsavcıvekili Özden Doğanın, bu iddia ve soruşturma dosyasında yer alan başka bilgiler dolayısıyla talebi üzerine, Yıldırım hakkında tutuklama ve kırmızı bültenle arama kararı çıkarıldı.
     Başsavcıvekili, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırımın akıbetinin tespit edilmesi için çalışma yürütüyor. Yeşilin ölmüş olma ihtimalini de göz önünde bulunduran savcı, gizli tanık olduğu kendi isteğiyle ortaya çıkan Şemdin Sakıkın 6 Kasım 2012 tarihinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde oluşturulan salonda görülen duruşmada verdiği ifadeyi istedi.
     Sakıkın, Yeşilin uçak kazasında öldüğü iddialarını araştıran savcının, uçak kazasında ölenlerin mezarlarını açtırabileceği öğrenildi.
     Şemdin Sakık, Ergenekon Davasında verdiği ifadede, 2001de Malatyada düşen casa tipi uçakta ölenler arasında Yeşil olarak bilinen Mahmut Yıldırımın da olduğunu iddia etmiş, Kuzey Iraktan kendisini getiren 5 kişilik ekibin başında da Mahmut Yıldırımın olduğunu belirterek, Demirel döneminde Yıldırım, Çankayaya gitti mi, Çiller ile görüştü mü- Beni getirmek için kimden emir aldı- Kimin emrinde çalıştırıldı- Bilemiyoruz. 1993te yıldızı parlayan Yıldırımdır demişti.
    
     -Kazım Çillioğlu soruşturması-
    
     Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürütürken 1994 yılında lojmanında ölü bulunduktan sonra dış otopsisi yapılarak intihar ettiği sonucuna varılan Kazım Çillioğlu ile ilgili soruşturma dosyası, oğlu Gökhan Çillioğlunun müracaatı üzerine yeniden açılmıştı.
     Gökhan Çillioğlu, 2010 yılı sonunda savcılığa başvurarak babasının suikast sonucu öldürüldüğünü ileri sürmüş, ailenin başvurusu üzerine Erzuruma gönderilen dosyayı inceleyen savcılık, görevsizlik kararı vererek dosyayı Malatyaya göndermişti.
     Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, olayın yaşandığı tarihte Tunceli Valisi olan Atıl Üzülgen ile dönemin Cumhuriyet Savcısı, Kurmay Başkanı, Jandarma Bölük Komutanı, Çillioğlunun korumaları ve MİT görevlilerinin de aralarında yer aldığı 700ün üzerinde kişinin ifadelerine başvurulmuştu.
     Savcılık ayrıca, Çillioğlunun otopsi raporunu da inceleyerek kesin ölüm nedeninin belirlenebilmesi için Düzcede bulunan mezarının açılmasına karar vermişti.
     Soruşturmada, Albay Kazım Çillioğluna ait silahların ölümünden 3 yıl sonra ailesinden teslim alınmasına ilişkin Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı adına düzenlenen belgenin de sahte olduğu belirlenmişti.
     Çillioğlunun mezarından alınan örnekler üzerinde İstanbul Adli Tıp Kurumunda yapılan incelemede, saç köklerinde arseniğe rastlanan Çillioğlunun, kürek kemiğinde kurşun yarası olduğu öngörülen delik ile kaburgalarında kırık olduğu tespit edilmişti.
     Öte yandan, savcılığın talebi üzerine Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ile Bozo kod adlı Yusuf Geyik hakkında tutuklama kararı çıkarmış, iki ismin kırmızı bültenle aranmasına başlanmıştı.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Yeşili arayan savcı, Şemdin Sakıkın ifadelerini Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER