10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü -BGC Başkanı Kolaylı: -Gerektiğinde canını ortaya koyarak her türlü zor koşulda görev yapan meslektaşlarımızın yıpranma hakkı, tüm karşı çıkışımıza rağmen elimizden alındı


BURSA (A.A) - Türkiye Gazeteciler Platformu Sözcüsü ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, Gerektiğinde canını ortaya koyarak her türlü zor koşulda görev yapan meslektaşlarımızın yıpranma hakkı, tüm karşı çıkışımıza rağmen elimizden alındı. dedi.
     Kolaylı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 212 sayılı yasanın 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirterek, Basın sektöründe çalışan meslektaşlarımıza o dönemde önemli kazanımlar sağlandı. Bu önemli adımla birlikte 10 Ocak tarihi Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak ilan edildi. Kabul edildiği dönemde meslektaşlarımıza önemli sosyal güvenceler getiren ve çalışma koşullarında iyileştirmeler sağlayan yasa, ne yazık ki daha sonraki dönemde sürekli aşındırılarak işlemez hale getirildi. dedi.
     1961 yılında sağlanan hakların gazetecilerin elinden bir bir geri alındığını kaydeden Kolaylı, şunları söyledi: 10 Ocak 1961in aksine, günümüzde gazetecilerin iş güvenliğinden ve çalışma koşullarının çağın gereklerine uygun olduğundan söz edebilmek mümkün değildir. Bugün gelinen koşullarda meslektaşlarımız sosyal güvenlikten yoksun, toplu sözleşmesiz ve geleceği belirsiz bir yaşama mahkûm edildi. 2008 yılında yapılan düzenleme ise, meslektaşlarımızın yıpranma hakkına da darbe vurdu. Gerektiğinde canını ortaya koyarak her türlü zor koşulda görev yapan meslektaşlarımızın yıpranma hakkı, tüm karşı çıkışımıza rağmen elimizden alındı.
     Kolaylı, yasanın çıktığı günden bu yana yapılan değişikliklerle, kıvanç duyulması gereken bir bayram kalmadığından, basın çalışanlarının iş ve sosyal güvencelerinin teminat altına alınmasını sağlayacak yasal düzenlemeler yapılıncaya kadar, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da 10 Ocakları bayram değil, Dayanışma Günü olarak değerlendireceklerini vurguladı.
     Kolaylı, şöyle devam etti:
     Önerimiz; 212 Sayılı Yasa işlemez hale geldiğinden, 5953 sayılı, Basında Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunun, günümüz şartlarına uyarlanarak meslektaşlarımızın lehine yeniden düzenlenmesidir. Önümüzdeki dönemde, 5953 sayılı kanunun ve yıpranma hakkının basın çalışanlarına yeniden verecek şekilde düzenlenmesi için mücadele edeceğiz. Tüm meslektaşlarımın 10 Ocak Basın Emekçileri Dayanışma Gününü kutlar, basın bayramını gerçek anlamıyla kutlayabileceğimiz günlere elbirliğiyle ulaşmak umuduyla saygı ve sevgilerimi sunarım
    
     Muhabir: Doğukan Altınay
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER