11inci Kalite ve Başarı Sempozyumu

11inci Kalite ve Başarı Sempozyumu -Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yörükoğlu: -"2012ye bir dengelenme yılı olarak bakmak lazım. Önümüzdeki yıllarda bu dengelenmeden sonra ekonomimiz, potansiyeline yakın büyümeyi gerçekleşt


BURSA (A.A) - Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Yörükoğlu, "2012ye bir dengelenme yılı olarak bakmak lazım. Önümüzdeki yıllarda bu dengelenmeden sonra ekonomimiz, potansiyeline yakın büyümeyi gerçekleştirecektir" dedi.
     Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Bursa Şubesi ile Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) iş birliğiyle kentte bir otelde düzenlenen "11inci Kalite ve Başarı Sempozyumu"nun açılış töreni öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yörükoğlu, geçen yıl cari açık ile enflasyonun yüzde 10lardan yüzde 6 seviyelerine düştüğünü söyledi.
     Yörükoğlu, 2012de ekonomik dengelenmenin başarıldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     "2012ye bir dengelenme yılı olarak bakmak lazım. Önümüzdeki yıllarda bu dengelenmeden sonra ekonomimiz, potansiyeline yakın büyümeyi gerçekleştirecektir. 2012, bir kazanım yılı oldu. Ekonomide sürdürülebilirlik çok önemli. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiyede de sürdürülebilirlik büyük önem taşıyor. Büyümemiz sürdürülebilir, dengeli olmak durumunda. 2012 yılında biz bunu yakaladık. Enflasyonumuzu ve cari açığımızı çok rahat noktalara indirdik."
    
     -Büyüme ve 2023 yılı hedefleri-
    
     "Büyüme hedeflerinin yakalanmasında bir sıkıntı var mı, yok mu-" sorusunu yanıtlayan Yörükoğlu, 2023 yılında, milli gelirin kişi başına 25 bin dolar olması hedefinin tutturabileceğini ve bunu çok gerçekçi bulduğunu anlattı.
     Yörükoğlu, yüzde 5 reel büyüme hedefinin önemli olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
     "25 bin dolar, nominal bir rakam. Türkiye ekonomisi yüzde 5 reel büyürse reel efektif döviz kurunun da yüzde 1-2 civarında değerlenecektir. ABDdeki enflasyonu da hesaba katarsak bu aşağı yukarı dolar bazında kişi başına düşen milli geliri, 2023 yılında 25 bin dolara taşıyacak. Yani yüzde 5 reel büyüme, 2023 yılında kişi başına düşen 25 bin dolar milli gelir hedefine ulaşmak için yeterli. Yüzde 8lik büyüme, dolar bazında büyümedir. Bu yüzde 5 reel büyümeyi, dolar bazında büyümeye çevirecek olursanız bizim yüzde 5 reel büyümemiz, ABDdeki yüzde 8 dolar bazında büyümeye tekabül ediyor. ABDde de enflasyon var. Türk lirası bu arada bir miktar değerleniyor, değerlenmeye de devam edecek. O normaldir. Bir de 25 bin dolar, ulaşılabilir bir rakam."
    
     -Suriyedeki olayların ekonomiye yansımaları-
    
     Türkiyenin çevresinde Suriye gibi risk unsurları bulunduğunun hatırlatılması üzerine Yörükoğlu, önce, Suriyenin stabil bir ortama döndüğü zaman neler olacağına bakılması gerektiğini belirtti.
     Bölgenin ve Türkiyenin, Suriye ile olan ilişkilerinin çok açık olduğunu vurgulayan Yörükoğlu, "Suriye ile ilişkilerimiz, problemler öncesine, hatta onun da ötesinde çok daha iyi noktalara taşınacaktır. O şekilde bakmak lazım. Kuzey Afrikada benzer şeyler oldu, Libyada ve Mısırda. Şu anda ilişkilerimiz çok iyi. Suriyede de aynı şekilde olacak" değerlendirmesinde bulundu.
     Bir gazeteci, "Ekonomi yönetimiyle Merkez Bankası arasında gaz-fren polemiği yaşanıyor" diyerek, Yörükoğlundan bunu değerlendirmesini istedi.
     Yörükoğlu da bunun "gaz-fren" şeklinde değil, 2012nin "dengelenme yılı" olarak düşünülmesi gerektiğini anlattı.
     Geçen yıl Türkiyenin elde ettiği kazançların çok önemli olduğuna dikkati çeken Yörükoğlu, şöyle konuştu:
     "Cari açığın yüzde 10dan daha sürdürülebilir yüzde 6 seviyelerine çekilmesi, enflasyonun yüzde 10dan yüzde 6 seviyelerine düşürülmesi, çok önemli kazanımlardır. 2012, bir dengelenme yılıdır. Bundan sonra büyümemiz böyle gidecek değil. Bu dengelenmeden sonra çok daha emin adımlarla potansiyeli çerçevesinde Türkiye ekonomisi büyüyecek ve 2023 hedefimize inşallah ulaşacağız."
    
     Muhabir: Haluk Yüksel / Zafer Akpınar
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber 11inci Kalite ve Başarı Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER