18 Mart Şehitleri Anma Günü

18 Mart Şehitleri Anma Günü -Çanakkale Savaşı kahramanlarından Seyit Onbaşı, Balıkesirin Havan ilçesine bağlı Kocaseyit köyünde anıldı -AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Soylu: -Seyit Onbaşının kaldırdığı o top, aslında bizim 21.


BALIKESİR (A.A) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Seyit Onbaşının kaldırdığı o top, aslında bizim 21. yüzyılda kaldıracağımız bilim, kalkınma topudur dedi.
     Soylu, Balıkesirin Havran ilçesine bağlı Kocaseyit köyünde, Çanakkale Zaferinin kazanılmasında büyük rol alan ve savaşta 275 kilogramlık top mermisini taşımasıyla bilinen Seyit Onbaşının anıldığı törende yaptığı konuşmada, toplumların tarihinde çok önemli ve anlamlı günler olduğunu söyledi.
     Bu anlamlı günlerin ülkelerin ve toplumların kaderini yeniden yazdığını vurgulayan Soylu, şöyle konuştu:
     Yine toplumların tarihinde birer abide haline gelmiş insanlar vardır. Bazen hükümdar, mucit, ideolog ve bazen de sıradan bir köylü çocuğu... Sadece doğru zamanda, doğru şeyi, doğru anlamı gerçekleştirdiği için zamanın akımını değiştirirler. İşte 18 Mart da bizim için böyle bir anlamlı gündür. Tarihimiz açısından bir kırılma anıdır. Önemli bir dönüm noktasıdır. Şu an doğduğu topraklarda bulunduğumuz Seyit Onbaşı da 18 Martta tarihi yeniden yazarak abideleşmiş insanlardan biridir.
     Soylu, Çanakkalede yazılan destanın anlamını, bu mücadelenin sembollerinden biri haline gelmiş Seyit Onbaşıyı ve diğer isimsiz kahramanları anmak üzere Kocaseyit köyünde toplandıklarını belirterek, şöyle dedi:
     Geçmişin mirası, geleceğe ışık tutmalı. Bu memlekete ilmi, bilimi getirelim. Bu memleketi bütün dünyada rekabet edebilen zengin, bağımsız, özgür, zengin bir ülke yapalım diye bu büyük kahramanlık destanlarına imza attık. Şimdi Seyit Onbaşının kaldırdığı o top, aslında bizim 21. yüzyılda kaldıracağımız bilim, kalkınma topudur.
     Törene, Havran Kaymakamı Yasin Öztürk, Belediye Başkanı Hasan Lofçalıoğlu, Garnizon Komutan Vekili Albay Oray Arslan, İlçe Emniyet Müdürü Taner Doğangüzel, AK Parti İlçe Başkanı Emin Ersoy, daire amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
     Bu arada, Havran Müftüsü Ahmet Anılmaz, tören öncesinde Seyit Onbaşının mezarında dua okudu, mehter takımı gösteri sundu.
    
     -Koca Seyit kimdir--
    
     Koca Seyit (Seyit Çabuk), 1889 yılı eylül ayında Havran ilçesi Çamlık (Manastır) köyünde doğdu. 1909un nisan ayı başlarında askere alınan Çabuk, 1912 yılında Balkan Savaşlarına katıldı. Savaş bittiğinde terhis edilmedi ve topçu eri olarak Çanakkale cephesinde görev aldı.
     Çanakkale Savaşlarında Mecidiye bataryasında Atatürkün topçu askeri olan Seyit Onbaşının (1889-1939) adını tarihe yazdıran olay şöyle anlatılır:
     1915 Çanakkale Deniz Savaşı sırasında Rumeli Mecidiye Tabyasında ayakta kalabilen tek top vardı, onun da mermi kaldıran vinci bozulmuştu. Seyit Onbaşı, 276 kilogramlık mermiyi tek başına kaldırıp Niğdeli asker arkadaşıyla birlikte topa sürerek ateşledi, bu kahramanlığıyla İngilizlerin en büyük ve batırılamaz dedikleri Ocean savaş gemisine büyük yara aldırdı.
     Koca Seyitin adı, Çanakkale Savaşlarında gösterdiği kahramanlıklardan dolayı, doğduğu köye verildi.
    
     Muhabir: Emrah Elmas / Büşra Nur Özcan / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber 18 Mart Şehitleri Anma Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER