19. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale

19. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali -Festival yarın İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının sahneleyeceği Turandot operası ile kapılarını açacak -Bu yılki festivale Estonya, Rusya, Güney Kore ve Çinden ekipler ka


ANTALYA (A.A) - Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, yarın İzmir Devlet Opera ve Balesinin sahneleyeceği Turandot operası ile açılacak.
     Aspendos Antik Tiyatrosunun 2 bin yıllık sahnesi, bu yıl 19uncu kez Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivaline ev sahipliği yapacak. Yarın İzmir Devlet Opera ve Balesinin sahneleyeceği, Puccininin 3 perdelik eseri Turandot operası ile perdelerini açacak festivalde bu yıl, 3 bale ve 7 opera olmak üzere 10 eser sahnelenecek.
     Festival öncesi Haşim İşcan Kültür Merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Rengim Gökmen, Aspendosun dünyanın en iyi akustiğe sahip açık hava tiyatrolarından olduğunu kaydetti.
     Aspendos Antik Tiyatrosunun marka değerinin daha da artırılması gerektiğini vurgulayan Gökmen, yurt içi ve yurt dışında Aspendosu tanıtmak için yapılacak çalışmaların artırılmasının turizm sektörünü olumlu yönde etkileyeceğini dile getirdi.
     Turizm sektörünün festivale daha fazla önem göstermesini isteyen Gökmen, Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivalinin yeterince anlaşılmadığı kanaatini taşımaktayım. Özellikle turizm sektörü tarafından bunun fark edilmesi ve üzerinde durulması gerekiyor diye konuştu.
     Devlet Opera ve Balesinin toplu bilet satışlarında tur acentelerine yüzde 50 indirim yaptıklarını, turizm sektörünün bunu kara dönüştürmesi gerektiğini kaydeden Gökmen, Bu yıl festivali iki adımda, iki etapta değerlendiriyoruz. Eylül ayının Antalya turizmi için çok önemli bir potansiyeli barındırdığını ifade eden tur operatörleri bize bu kararı aldırdılar. Bu yıl Haziran ayında başladığımız festivali 15 Eylülde kapatacağız dedi.
    
     -Festival programı-
    
     Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen festivalin süresi, bu yıl eylül ayını da kapsayacak şekilde değiştirildi. Yarın başlayacak festivalin ilk bölümü 4 Temmuzda sona erecek. İkinci bölüm ise 3 Eylül-15 Eylül tarihleri arasında yapılacak.
     Festivalin yarınki açılışında İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçıları, Giacomo Puccininin 3 perdelik opera eseri Turandotu sahneleyecek. Bestecisinin tamamlayamadığı son eseri olma özelliği taşıyan eserde Çin prensesi Turandotu, Kazakistandan gelen konuk soprano Gülzat Daurbayeva, Calafı ise İtalyan tenor Rubens Pelizzari seslendirecek.
     Festivalin bu yılki ilk yabancı konuğu ise Estonya Ulusal Operası olacak. Topluluk 20 Haziranda, İtalyan besteci Giuseppe Verdinin En sevdiğim eserim diye nitelendirdiği Rigoletto operasını sahneleyecek.
     Festivalde 25 Haziranda Ekaterinburg Devlet Akademik Opera ve Balesi sanatçıları seyirciyle buluşacak. Topluluk, Alexander Borodinin Prens Igor operası ile sanatseverlerin karşısında olacak. Rus prensi Igor Svyatoslavichin 1185 yılında işgalci birliklerle giriştiği mücadeleyi konu alan eser, en iyi tarihsel Rus operaları arasında yer alıyor.
     Ekaterinburg Devlet Akademik Opera ve Balesi, festivalde bir de bale eseri sahneye koyacak. Topluluk Azerbaycan eski Kültür Bakanı olan ve halen Azerbaycanın Moskova Büyükelçiliği görevini yürüten müzisyen Polad Bülbüloğlunun bestelediği Aşk ve Ölüm balesini izleyici ile buluşturacak. Dedekorkut Destanından uyarlanan Aşk ve Ölüm, 27 Haziranda seyirciyle buluşacak.
     Güney Koreden gelen Daegu Operası, festivalde Antalya Devlet Opera ve Balesi orkestrası ve korosu ile sahne alacak. Topluluk, 30 Haziranda Giuseppe Verdinin, Alexandre Dumasnın Kamelyalı Kadın adlı romanından etkilenerek bestelediği, 3 perdelik La Traviata operası ile izleyici karşısında olacak.
     Festivalde, Mersin ve Samsun Devlet Opera ve Bale sanatçılarının ortak prodüksiyonu ile sahneye konulacak Zorba balesi, 4 Temmuzda izleyiciyle buluşacak. Nikos Kazancakisin ünlü romanından uyarlanan ve Mikis Theodorakisin müzikleriyle sahneye taşınan eserde, Zorba karakterini bale sanatçısı Irek Mukhamedov canlandıracak.
    
     -İkinci yarıya Madama Butterflay ile açılış-
    
     19. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivalinin ikinci yarısı, 3 Eylülde Çin Pekin Operası ile açılacak. 2012 yılının Türkiyede Çin Kültür Yılı ilan edilmesi dolayısıyla festivale davet edilen Çin Pekin Operası, Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ile sahneye çıkacak. Topluluk festivalde Puccininin ünlü operası Madama Butterflyı sahneleyecek.
     Festivalde Antalya Devlet Opera ve Balesi ekibi, 6 Eylülde Donizettinin Lucia Di Lammermoor adlı operası ile sahnede olacak. İtalyan Cincenzo Grisostomi Travaglininin yönetmenliğini üstlendiği Lucia Di Lammermoor, dünya opera repertuvarının güçlü eserleri arasında yer gösteriliyor.
     Türk Devlet Opera ve Bale Toplulukları, dünyanın en çok sahnelenen balelerinden Çaykovskinin ünlü eseri Kuğu Gölünü, 10 Eylülde izleyicilerle buluşturacak. Ünlü dansçı Josef Varga eserde Prince Siegfried, Avetik Karapetyan ise Soytarı rolünde sahne alacak.
     Festivalin kapanışı, 15 Eylülde Ankara Devlet Opera ve Balesinin sahneleyeceği, Alman rejisör Peter Hans Lehmannın sahneye koyduğu, ünlü Alman besteci Wagnerin Tannhauser operası ile gerçekleştirilecek.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ / Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber 19. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER