19. Uluslararası Altın Koza Film Festivali

19. Uluslararası Altın Koza Film Festivali -Cennetteki Çöplük filminin yönetmeni Akın: Çocuklarım olduktan sonra çevreye karşı daha duyarlı oldum


ADANA (A.A) - 19. Uluslararası Altın Koza Film Festivalinde Türkiye prömiyeri yapılan Cennetteki Çöplük filminin yönetmeni Fatih Akın, Çocuklarım olduktan sonra çevreye karşı daha duyarlı oldum dedi.
     Fatih Akın, filmin görüntü yönetmeni Bünyamin Seyrekbasan ve oyuncular Azize ve Furkan Seyrekbasan ile Adana HiltonSA Otelinde düzenlenen söyleşide, Trabzonun Sürmene ilçesine bağlı Çamburnu beldesindeki filmin çekimlerinin Nisan 2007de başladığını, mart 2012de ise bittiğini söyledi.
     Filmin çekimine Bünyamin Seyrekbasanın büyük katkı sağladığını belirten Fatih Akın, çevreyle ilgili sorunlara dikkati çekti.
     Filmin Çamburnu beldesindeki çöp depolama merkezini konu ettiğini ifade eden Akın, Oradaki sorunlar belli. Kirlilik var, çöplük var. Bizim seçtiğimiz açı da köylünün bu konuya bakışı ve köydeki hayat diye konuştu.
     Akın, söyleşide Filmi çekmeyin diye önerilerde bulunan oldu mu- sorusuna şöyle cevap verdi:
     Tam tersine, eski Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepeyi ziyarete gittik. O bana karşı gelmedi, sen filmini çek dedi. Çöp alanına girmek ise yasaktı. Biz zaman zaman gizlice çöplüğe girdik ve çekimler yaptık. Daha sonra Trabzonda kaymakamlığa gittik, izin verdiler. Çocuklarım olduktan sonra çevreye karşı daha duyarlı oldum. Yaşamın Kıyısında filmini çekmek için mekan bakıyordum. Dedem Trabzonda babaannemi kaçırmış. Babam, Zonguldakta doğmuş ama mekan bakarken belgeseli çektiğimiz Çamburnuna aşık oldum. Toprakla oradaki insanlarla kendimi bir hissettim. Köyün fazla kalmayacağını, geleceğinin olmayacağını, çöp alanı olacağını söylediler. İçimde bir karşı çıkış oldu. Orada bir karşı çıkış vardı. Belki bir film yaparsak agresif olursak bunu durdururuz diye düşündük. Bu kadar kısa sürede çöp alanı yapacaklarını ise bilmiyorduk.
     Akın, Adanaya geldiği için mutlu olduğunu da belirterek, Altın Koza Film Festivaline çok teşekkür ederim. Bu film benim için çok önemli ve farklı. Benim memleketimle ilgili. Film daha yeni ve seyredilmedi. Tepkiler alınmadı. Şimdi Araklıda bir sorun var. Yine aynı sorun. Aynı firma aynı aynı işi yapacak. Çamburnunda bir savaşı kaybettik ama bütün savaşları kaybetmeyiz. Belki Araklıda durum farklı olur diye konuştu.
     Bünyamin Seyrekbasan ise kamerayla Çamburnundaki her şeyi anlatmaya çalıştığını söyledi.
     Çamburnunda çevre sorunu olduğuna işaret eden Seyrekbasan, Orada yaşayanlara çöplerin ambalajlanarak depolanacağını söylemişler. Ancak halk zamanla kokudan rahatsız olmaya başlamış. Evlerinin içinde kokudan duramıyorlar dedi.
     Alman yapımı 98 dakikalık belgesel filmde Fatih Akın, Trabzon yakınlarındaki Çamburnu köyü halkının 2007 yılında beldelerine kurulan çöp depolama merkezine karşı verdikleri mücadeleyi anlatıyor.
    
     Muhabir: Ali Güreli
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber 19. Uluslararası Altın Koza Film Festivali Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER