2 bin yıllık mezar odasında ölümden

2 bin yıllık mezar odasında ölümden sonra yaşam inancı izleri -Çavdarhisardaki Aizanoi Antik Kentinde bulunan 2 bin yıllık mezar odasında, ölümden sonra yaşama inanıldığını gösteren kapı, kapı kilidi ve ayna motifli süslemelerle insan


KÜTAHYA (A.A) - Selma Kocabaş - Kütahyanın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kentinde yürütülen kazılarda gün ışığına çıkarılan 2 bin yıllık mezar odasında, ölümden sonra yaşama inanıldığını gösteren kapı, kapı kilidi ve ayna motifli süslemelerle insan iskeletleri bulundu.
     Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Özer başkanlığındaki kazılarda görev alan aynı bölümden araştırma görevlisi Murat Taşkıran, AA muhabirine, antik kentteki çalışmaları geçen hafta kazı alanına getirilen kule vinçle sürdürdüklerini söyledi.
     Roma döneminden kalma nekropol diye bilinen yapıda çalışırken kısa sürede mezar odasına ulaştıklarını belirten Taşkıran, şöyle devam etti:
     Burası bir mezar odası. İçinden insan iskeleti, kandil, seramik kap ve sikkeler çıktı. Antik dönemde bu tür mezar odası örnekleri olduğunu biliyoruz. Bu mezar odası, diğer bölgelerde bildiğimiz benzerlerinden biraz farklı; duvarlarında kapı, kapı kilidi, ayna motifleri yanında baklava şekilli süslemeler var. Kapı şeklindeki süslemeleri, bölgeyi, bölgenin mezar taşlarını biliyoruz. Ancak bu süsler tamamen bölgeye özgü. Aizanoideki yapılarda çok fazla şekilde karşımıza çıkan bir süs şekli olmasına rağmen bir mezar odasında bu süslere ilk kez rastlandı.
    
     -Öbür dünyanın kapısını bir şekilde mezara işlemişler-
    
     Taşkıran, mezar odasında ele geçirilen buluntuların, Aizanoide yaşayanların ölümden sonra yaşama inandığını gösterdiğini ifade etti.
     Öbür dünyanın kapısını bir şekilde mezara işlemişler diyen Taşkıran, antik dönem insanının, öldükten sonra yaşamın sürdüğüne inandığını ve bunu olabildiğince benimsediğini anlattı.
     Antik dönem insanının, ölüm sonrası yaşam bilinciyle ömürlerini geçirdiğini dile getiren Taşkıran, şunları kaydetti:
     Öldükten sonra bir hayat bilincinde olduklarından dolayı hem mezarlarına hem gömü şekillerine hem de ölüler için yaptıkları törenlere bunu bir şekilde yansıtıyorlar. Buradaki mezar odası da bu anlayışın en güzel örneği olarak karşımıza çıktı. Bu bakımdan bölge için zengin ve yeni bir buluntu olarak karşımıza çıkıyor. Mezar odasını bulduğumuz için çok mutluyuz. Bunun heyecanıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Buna benzer örnekleri daha çok bulacağımıza inanıyoruz.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber 2 bin yıllık mezar odasında ölümden Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER