22 Mart Dünya Su Günü

22 Mart Dünya Su Günü -Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Dr. Tatar ve Gıda Mühendisleri Odası Şube Başkanı Doç. Dr. Var, Dünya Su Günü nedeniyle açıklama yaptı


ADANA (A.A) - Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar ve Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Işıl Var, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle açıklama yaptı.
     Dr. Mehmet Tatar, yazılı açıklamasında, suların özelleştirme tehdidi altında olduğunu öne sürdü.
     Suyu doğal ve yaşamsal bir hak olmaktan çıkarıp, ticari bir mal olarak gören politikaların yeni yasal düzenlemelerle hayata geçirilmeye devam edildiğini iddia eden Tatar, şunları kaydetti:
     Kamusal bir su politikamızın olmadığı ülkemizde, gerek yüzey sularımız gerekse yer altı sularımızın özelleştirmesi hızla sürdürülmektedir. Bütün su kaynaklarımız bu açıdan tehdit altındadır. Nüfusumuzun 2030 yılında 100 milyona ulaşacağı öngörüsü dikkate alındığında, kişi başına düşen kullanılabilir su miktarımız düşerek daha fazla su fakiri ülke durumuna geleceğiz. Yaşamsal doğal bir hak olan suyun ticarileştirilmesinden, geleceğimizin satışından vazgeçilmeli, sınırlı ve sorunlu olan sularımızın yönetiminden, üretim, kullanım ve korunması kamusal merkezi bir planlama ile ele alınmalıdır.
    
     -Doç. Dr. Var-
    
     Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Işıl Var ise suyun yaşamın temeli olduğunu belirtti.
     Dünyada su kaynaklarının hızla kirlendiğini ve tükendiğini bildiren Var, Başta iklim değişikliği olmak üzere çarpık kentleşme, aşırı nüfus artışı, sera gazlarındaki artış, tarımda bilinçsiz su kullanımı ve kontrolsüz, kuralsız sanayileşme dünyayı giderek daha susuz hale getirmektedir ifadeleri kullandı.
     Birleşmiş Milletler Su Raporu verilerine göre, dünya nüfusunun 4 kat artmasına karşılık su kaynaklarının kullanımının 9 kat arttığına dikkati çeken Var, şunları kaydetti:
     Ekolojik dengenin vazgeçilmez ögesi olan su, petrol gibi uluslararası ilişkilerde diplomatik bir konu ve üzerine savaş senaryolarının oluşturulduğu bir kaynak durumuna gelmiştir. Su, piyasalaştırılmak ve kar amacı haline getirilmek için gözleri kamaştırmakta, ticarete konu bir meta halini almaktadır. Oysa su haktır, vazgeçilmezdir. Su olmadan yaşamdan, yeterli tarımsal üretimden, refahtan söz etmek mümkün değil. Su politikaları, ilgili tüm kurumlarla kapsamlı bir biçimde oluşturulmalı, suyun yönetimi ve HESlerin kuruluşu kamu eliyle olmalıdır.
    
     Muhabir: Ali Güreli
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber 22 Mart Dünya Su Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER