26. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası

26. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası -Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez: -Çalışanlarımızın örgütlenme ve toplu pazarlık haklarını düzenleyen Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt kanunlarını ILO


ŞANLIURFA (A.A) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Çalışanlarımızın örgütlenme ve toplu pazarlık haklarını düzenleyen Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunlarını Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve AB normlarını dikkate alarak yeniden düzenliyoruz dedi.
     26. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası etkinlikleri kapsamında Şanlıurfada düzenlenen, Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği temalı toplantı başladı.
     Toplantının açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez, çalışanların sendikal hak ve özgürlüklerinde önemli iyileştirmeler yaptıklarını ifade etti.
     Çalışanlarımızın örgütlenme ve toplu pazarlık haklarını düzenleyen Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunlarını ILO ve AB normlarını dikkate alarak yeniden düzenliyoruz diyen Etyemez, kamu çalışanlarına tanınan toplu sözleşme hakkının kullanımını düzenleyen yasanın 11 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
     Kamu görevlilerinin 2012-2013 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinin bu ay içerisinde mutabakatla tamamlanmasını ümit ettiklerini ifade eden Etyemez, kıdem tazminatı konusunda da çalışma barışını güçlendirecek şekilde çözüm üretmek için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
    
     -Tarım alanındaki istihdam yüzde 25
    
     Bakan Yardımcısı Etyemez, Türkiye İstatistik Kurumunun 2011 verilerine göre 15 yaş ve üstü istihdamın 24,3 milyon kişiye, tarım alanındaki istihdamın ise yüzde 25 ile yaklaşık 6 milyon kişiye ulaştığını söyledi.
     Halil Etyemez, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Başka bir deyişle istihdam edilen her 4 kişiden biri tarım sektöründe çalışmaktadır. Ülkemizde tarım sektörü hala istihdamın lokomotifi konumundadır. Avrupa Birliği ülkelerinde ise bu oran Almanyada yüzde 2,4 İspanyada yüzde 5,6 İtalyada yüzde 4,7dir. Ülkemizde 6 milyon tarım çalışanın çok büyük bir kısmını ücretsiz aile işçisi, işveren veya kendi hesabına çalışan kişiler oluştururken, çok az bir bölümünü, yüzde 8ini ücretli-maaşlı veya yevmiye ile çalışanlar oluşturmaktadır.
     ILOnun verilerine göre, tarım makinelerinin ve kimyasalların kullanımı nedeniyle tarım sektörünü en tehlikeli sektörlerden biri olduğuna değinen Etyemez, bu sektörde meydana gelen kazaların tüm sektörlerin ortalamasından 1.7 kat fazla olduğunu dile getirdi.
     ILO Türkiye Ofisi Direktörü Ümit Deniz de iş güvenliğinin önemine işaret ettiği konuşmasında tarım işçilerinin karşılaştığı sorunlara değindi.
     Konuşmaların ardından 11-15 Eylül tarihlerinde düzenlenen 19. Dünya İş Sağlığı Güvenliği Kongresine destek olanlara plaket verildi.
     Programa Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Harran Üniversitesi Rektörü Prof Dr. İbrahim Halil Mutlu, DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, Türk-İş Eğitim Sekreteri Ramazan Ağır, TİSK Genel Sekreteri Ferhat İlter ile bazı daire müdürleri ve davetliler katıldı.
     (EŞB-DAŞ-İSM-EHK)
<< Önceki Haber 26. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER