29. Uluslararası Fizik Kongresi, Bodrumda başladı

29. Uluslararası Fizik Kongresi, Bodrumda başladı -Türk Fizik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Akkuş: -Dış ülkeler kendilerindeki ileri teknolojiyi ülkemize vermezler. Bunun için teknoloji üretmemiz lazım (Fotoğraflı-Görüntü


MUĞLA (A.A) - Türk Fizik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş, Dış ülkeler kendilerindeki ileri teknolojiyi ülkemize vermezler. Bunun için teknoloji üretmemiz lazım dedi.
     Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Belediyesi, TÜBİTAK, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve bazı üniversitelerin desteği ile Türk Fizik Derneği tarafından düzenlenen Türk Fizik Derneği 29. Uluslararası Fizik Kongresi bilimsel toplantısı, Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezinde başladı.
     Türk Fizik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Akkuş, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, kongreye dünyanın sayılı bilim adamlarının katıldığını, bunların başında da 1969 Nobel Fizik Ödülü sahibi Prof. Dr. Murray Gell-Mannın yer aldığını söyledi.
     Kongre boyunca dünyanın çeşitli yerlerinden gelen 26 bilim insanının konuşma yapacağını belirten Akkuş, Kongremize yurt içi ve yurt dışından yaklaşık bin bilim insanı katılıyor. Toplantıda, ülkemizin bilim konusundaki sorunları ve çözüm önerileri tartışılacak. Bilimsel çalışmalar yapanlar çalışmalarını bizlerle paylaşacaklar. Bilim alanında dünyada en son ne olup bittiyse 4 gün boyunca bu konuları tartışacağız dedi.
     Türkiyedeki fen fakültelerinde kontenjan sorunu olduğunu kaydeden Akkuş, fizik kontenjanlarının dolmaması nedeniyle büyük sorun yaşandığını dile getirdi. Öğrencilerin mezun olduktan sonra iş bulamamaları nedeniyle fen fakültelerini tercih etmediklerine işaret eden Akkuş, bu sorunun da kongre boyunca tartışılacağını bildirdi.
     Fizik, kimya, matematik ve biyoloji gibi temel bilimlerin Türkiye için çok önemli olduğunu, temel bilimlere destek vermeyen ülkelerin kalkınamadığını ve kalkınamayacağını ifade eden Akkuş, Türkiyenin yapması gereken temel bilimlere destek vermesi. Devlet desteği vermesi lazım ki, Türkiye teknoloji transfer etmekten vazgeçsin, kendi teknolojisini üretsin. Çünkü dış ülkeler kendilerindeki ileri teknolojiyi ülkemize vermezler. Bunun için teknoloji üretmemiz lazım diye konuştu.
     Konuşmaların ardından düzenlenen törende 2012 Türk Fizik Derneği Prof. Dr. Şevket Erk Genç Bilim İnsanı Ödülü Yrd. Doç. Dr. Menderes Işkına, 2012 Türk Fizik Derneği Prof. Dr. Engin Arık Bilim İnsanı Ödülü Yrd. Doç. Dr. Ömer İldaya, 2012 Türk Fizik Derneği Onur Ödülü Prof. Dr. Aytaç Yalçıner ve Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlua, 2012 Türk Fizik Derneği Özel Onur Ödülü ise Köşe Yazarı İsmet Berkana verildi.
     Türk Fizik Derneği 29. Uluslararası Fizik Kongresine katılan protokol için de plaket töreni düzenlendi.
     Kongreye Prof. Dr. Gell-Mann, Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, Bodrum Belediye Başkan Vekili Dursun Göktepe ve çok sayıda bilim insanı katıldı.
     8 Eylülde sona erecek kongrede atom, molekül ve plazma fiziği, uygulamalı fizik, yoğun madde fiziği ve istatistiksel fizik, nükleer fizik ve yüksek enerji parçacık fiziği, fizik eğitimi ve felsefesi, matematiksel fizik, astrofizik ve kozmoloji konularında değerlendirmelerde bulunulacak.
    
     Muhabir: Gökmen Yüce / Hatice Özdemir
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber 29. Uluslararası Fizik Kongresi, Bodrumda başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER