29. Vakıflar Haftası açılış töreni

29. Vakıflar Haftası açılış töreni -İstanbul Valisi Mutlu: -İnsanlık ve gelecek adına insanlığa ve medeniyetlere gerçekten katkıda bulunmuş güçlü bir milletiz ve bunu vakıf medeniyeti olarak ifade ediyoruz -Vakıflar Genel Mü


İSTANBUL (A.A) - İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Türk milletinin gururlanacak çok şeye sahip olduğunu belirterek, İnsanlık ve gelecek adına insanlığa ve medeniyetlere gerçekten katkıda bulunmuş güçlü bir milletiz ve bunu vakıf medeniyeti olarak ifade ediyoruz dedi.
     Vakıf Medeniyeti Balkan Yılı temalı 29. Vakıflar Haftası, İstanbul Vakıflar 1. ve 2. bölge müdürlükleri tarafından Maslak TİM Gösteri Merkezinde düzenlenen törenle açıldı.
     Vali Mutlu, törende yaptığı konuşmada, içi dolu ve anlamlı olan gururların keyif verici olduğunu söyledi. Mutlu, Biz millet olarak gerçekten gururlanacak çok şeye sahibiz ve bu boş bir gurur değil. İnsanlık ve gelecek adına insanlığa ve medeniyetlere gerçekten katkıda bulunmuş güçlü bir milletiz ve bunu vakıf medeniyeti olarak ifade ediyoruz diye konuştu.
     Vakıfları, kendilerine emanet edilen en önemli müesseseler olarak gördüklerini vurgulayan Mutlu, vakıf eserleriyle ilgili sorumluluklarını da yerine getirmek için çalıştıklarını kaydetti.
     Mutlu, Ecdadımızın geride bıraktığı eserlerle gerçekten övünüyoruz. Bu topraklarda, Balkanlarda ve Kafkaslarda bu güzelliklere vesile olanlara gani gani rahmet diliyorum diye konuştu.
     Bir medeniyetin kalıcı olabilmesi için vakıf anlayışının çok iyi yerleşmesi gerektiğini kaydeden Mutlu, yeni vakıflar kurarak, bunlarla yeni eserler üreten ve hizmetler yapanlara da teşekkür etmek istediğini söyledi.
     Mutlu, Makedonya Cumhurbaşkanı ile İstanbulda bir toplantıda bir araya geldiğini anlatarak, Bana Bizim orada (Veren el asla kurumaz) diye çok güzel Osmanlı atasözü var dedi. Veren el kurumaz diyen atalarımız vermekle büyüdüler diye konuştu.
    
     -Vakıflar Genel Müdürü Ertem-
    
     Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de her yıl mayıs ayının ikinci haftasının Vakıflar Haftası olarak kutlandığını anımsatarak, amaçlarının, vakıf anlayışı ve ruhunu tüm topluma yayabilmek olduğunu söyledi.
     Balkanlarda yok olmaya yüz tutmuş veya ihya edilmesi gereken eserlere dikkati çekebilmek için bu yıl Vakıflar Haftasının temasını Vakıf Medeniyeti Balkan Yılı olarak kararlaştırdıklarını kaydeden Ertem, Balkanlardaki vakıfların geçiştirilemeyeceğine işaret etti.
     Ertem, Osmanlının bir ülkeye önce vakıflarıyla gittiğini, bugün Balkanlardaki İslama ve Türklüğe ait her eserin vakıf eseri olduğunu ifade etti.
     Adnan Ertem, İstanbulda bugün başlayan Balkanlar Vakıfları Sempozyumunun üç gün süreceğini ve bu sempozyumdan Balkanlarda yaşayan Türk azınlıklar için önemli sonuçlar beklediklerini aktardı.
     Türkiyedeki azınlıklara karşılık beklenmeden iyileştirmeler yapıldığını, bunların, hak sahibine iadesi olarak gerçekleştirildiğini anlatan Ertem, oysa Balkanlarda özellikle Yunanistan ve Bulgaristandaki Türk azınlığın yaşadığı bu tür sıkıntıların giderilmesine yönelik hiçbir kıpırdanma olmadığını belirtti.
     Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak Balkanlardaki vakıf eserlerine el atacağız. İlk olarak Bosna Hersekteki İsa Bey hamamının restorasyonuna başlıyoruz. Yunanistandaki Fethiye Camisinin restorasyonu için müracaatımızı yaptık, bekliyoruz. Bulgaristanda yok olmuş, tahrip olmuş vakıf eserlerini ihya ve inşa etmek de bizim vebalimizdir. Bunlar için de başvurumuzu yaptık. Makedonya ve Bosna-Hersek' class='textetiket' title='Bosna Hersek haberleri'>Bosna Hersek için bir sıkıntımız yok. Yunanistan ve Bulgaristan için bekliyoruz.
     Türkiye genelindeki birçok vakıf eserinin restorasyonunu yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini vurgulayan Ertem, önceden projesi dahi çizilmeye cesaret edilemeyen Ayasofya Müzesi, Süleymaniye Camisi gibi birçok eserin restorasyonunu gerçekleştirdiklerini belirtti.
     Ertem, Fatih Camisinin restorasyonunun tamamlanmak üzere olduğuna işaret ederek, 29 Mayıs Salı günü, fetih gününde ikindi namazında Fatih Camisini Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın katılımıyla ibadete açacaklarını bildirdi.
     İki vakıf üniversitesi kurduklarını da dile getiren Ertem, Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak hem restorasyon hem hayır hem de eğitim işlerine ağırlık verdiklerini ve bunları yapmaya devam edeceklerini söyledi.
     Halk oyunları gösterilerinin sunulduğu törende, vakıflardan emekli olanlara teşekkür belgesi, vakıflara katkıda bulunanlara da plaket verildi.
    
     -Vali Mutlu, helva yedi-
    
     Bu arada, Vali Mutlu, açılıştan önce Kaynak Vakfınca dağıtılan irmik helvasından yedi. Helvanın, Türklerin geleneksel tatlısı olduğunu ifade eden Mutlu, bir kadın gazeteciye Helva yapmayı biliyor musunuz- diye sordu. Gazetecinin, Henüz hiç yapmadım şeklindeki cevabı üzerine Vali Mutlu, yorucu ve çok enerji isteyen bir meslek icra ettikleri için gazetecilerin bol bol helva yemeleri gerektiğini söyledi.
     (SİM-TUR)
<< Önceki Haber 29. Vakıflar Haftası açılış töreni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER