3. Kaman Abdallar Şenliği

3. Kaman Abdallar Şenliği -Kaman Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığının öncülüğünde düzenlenen şenlikte, davul, zurna, keman, saz gösterileri ve okunan Bozlak türküleri beğeni topladı


KIRŞEHİR (A.A) - Kaman ilçesinde bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Abdallar Şenliğindeki davul, zurna, keman ve saz gösterileri ile söylenen Bozlak türküleri büyük beğeni topladı.
     Kaman Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığının öncülüğünde düzenlenen şenlikte bir konuşma yapan Vali Mehmet Ufuk Erden, üçüncü kez bu şenliğe katıldığını ve büyük keyif aldığını söyledi.
     Orta Anadolunun Bozlak ve Abdal kültürünün her zaman yaşatılması gerektiğini belirten Erden, Düğünlerimizde, sünnetlerimizde mutluluklarımızı paylaşmışlardır. Abdal kültürünün yaşatılmasında Abdal olan arkadaşlarımızın da sorumluluğu olduğunu düşünüyorum dedi.
     Kaman Kaymakamı Mustafa Çiftçi de, özellikle İç Anadolu Bölgesinde, Kırşehir, Kaman, Keskin ve Balada aşiret halinde yaşayan Abdalların, hayatlarını müziğe adadıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Müzik kulakları çok gelişmiş olup, müziğe karşı doğal bir yetenekleri vardır. Geçim kaynakları, düğünlerde davul, zurna, keman, saz çalmak ve türkü söylemektir. İnsanların mutlu günlerine eşlik ederek neşe katmak bilinen en önemli özellikleridir. Neşet Ertaş, bu toplumun en gözde kişisi kabul edilir. Kamanda her Abdalın hayali ikinci bir Neşet Ertaş olmaktır.
     Kaman Abdallar Derneği Başkanı Mustafa Boyacıoğlu da, 200 hanenin yaşadığı Kamanın, Abdalların başkenti olduğunu savunarak, İyi huylu, gözü gönlü tok, ama itilmiş, katılmış, horlanmış Abdallara Kaman her zaman sahip çıkmıştır. Bundan sonra da çıkmaya devam edecektir. Sahip çıkılmasından dolayı Kamanda 200 hane Abdal yaşamakta. Bu ciddi bir rakamdır. Abdallar, türkülerin kaynağı ve taşıyıcılarıdır. Düğünlerimizin olmazsa olmazları olan Abdallarımız, her neşemizde, düğünümüzde, asker uğurlamalarımızda bu eşsiz kültürü yaşatmaktadırlar.
     Abdallar konusunda bir çok bilim adamının araştırma yaptığını, tez yazdığını, televizyonlarda konuşmalar yaptığını anlatan Boyacıoğlu, ancak hiç bir araştırmacının, bilgilerinin kaynağı olan Abdalların isimlerinden bahsetmediğini, bundan da üzüntü duyduklarını vurguladı.
     Bayocıoğlu, Abdalların başka toplumlarla karıştırılması gerektiğine işaret ederek, Bunlarda hile yok, bunlarda hırsızlık yok, bunlarda yalan yok, düzenbazlık yok. Sadece evet efendim kelimeleriyle bize hürmet ediyorlar. Evet efendim ile mesleklerini yürütüyorlar. Bunları yanlış tanıtmamalıyız. Değişik yerlerde Abdalların değişik meslekleri var. Kaman civarında veya Orta Anadoluda yüzde 100e yakını çalgı çalar. Davul, zurna, saz, keman çalar. Bir zamanlar köçeklik vardı. Artık köçekliği bitirdik ifadelerini kullandı.
     Konuşmaların ardından, Kaman Belediyesi önündeki platformda Abdallar çeşitli gösteriler sergiledi. Adem Göçerin ödüllü davul zurna ekibinin gösterisi büyük beğeni topladı. Kaman Abdallar Derneği küçükler davul ekibinin gösterisi büyüklerini aratmadı. Ekipler, saz, keman, davul ve darbuka gösterisi sundu. Şenlik, sesi ve yorumu ile Neşet Ertaşa benzetilen Uğur Ertürkün okuduğu türkülerle sona erdi.
    
     Muhabir: Abdullah Yıldız
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber 3. Kaman Abdallar Şenliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER