45 günde 295 bin büyükbaş ve

45 günde 295 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan aşılandı -Kütahyada 45 iş günü süren kampanya kapsamında 165 bin küçükbaş hayvana koyun-keçi vebası aşısı, 130 bin büyükbaş hayvana da şap aşısı uygulandı -Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancı


KÜTAHYA (A.A) - Hadi Şengül - Kütahyada, 45 iş gününde 165 bin küçükbaş hayvana koyun ve keçi vebası aşısı, 130 bin büyükbaş hayvana da şap aşısı uygulandı. Ekipler, günde ortalama 6 bin 555 hayvanı aşıladı.
     Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Satıcı, AA muhabirine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca koyun ve keçi vebası (PPR) hastalığı ile mücadelenin yanı sıra Türkiyedeki koyun ve keçilerin kayıt altına alınmasına ilişkin 2010-2012 yıllarında 3 yıllık proje uygulandığını söyledi.
     Koyun ve Keçilerin Küpelenmesi ve Aşılanması Projesinin, Avrupa Birliği (AB) ve Hükümet tarafından eş finansmanlı olarak 2 Kasımda tamamlandığını belirten Satıcı, projenin genel hedefinin, koyun ve keçilerin izlenebilirliğini sağlamak için hayvanlarla ilgili kimliklendirme ve kayıt sistemi oluşturulması ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla koyun ve keçi vebasının kontrol altına alınması olduğunu bildirdi.
     Koyun ve keçi vebasının, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatının önemli hastalıklar listesinde yer alan, koyun ve keçilerde yüksek ateş, ishal, ağız ve dudaklarda lezyonlar, akciğer enfeksiyonları ve yüzde 80lere varan telef olma oranıyla seyreden önemli bir salgın hastalık olduğuna dikkati çeken Satıcı, şöyle devam etti:
     Hastalığın önlenmesi amacıyla proje kapsamında aşılama çalışmaları yapıldı. Kullanılan aşı, yüksek koruyuculuk kapasitesine sahip olmakla birlikte her yaş ve gebelikteki hayvanlarda hiçbir yan etki göstermeden kullanılabiliyor. İlimizde de bu proje çerçevesinde 3 yıllık uygulama çalışmaları tamamlandı. 5 Eylül-2 Kasım 2012 tarihlerinde 45 iş gününde gerçekleştirilen proje uygulama döneminde merkeze bağlı köy ve ilçelerimizde 51 veteriner hekim ve 27 veteriner sağlık teknisyeni personelimizle 165 bin küçükbaş hayvanın küpeleme ve aşılama işlemleri gerçekleştirildi. Bu sürede 130 bin büyükbaş hayvan da şap aşısıyla aşılandı. Toplam 295 bin hayvanın aşılanması sağlanarak, günde ortalama 6 bin 555 hayvana aşı yapıldı.
    
     -Yaptırdım aşımı, artırdım aşımı-
    
     Satıcı, proje kapsamında uygulanan küpeleme çalışmalarının, koyun ve keçiler için kimliklendirme, kayıt altına alma ve izleme amaçlı sistemin kurulması ve hayvancılığa katkı sağlanmasının yanı sıra gıda güvenliği bakımından önemli olduğunu anlattı.
     Kayıt altına alma sistemine dayalı kimliklendirme ile koyun ve keçi vebası aşılama programının uygulanmasının, hastalığın kontrol altına alınmasında önemli bir etken olduğunu dile getiren Satıcı, Bu sistemin kurulması sayesinde bulaşık ürün ile ilgili hayvan kaynağının takip edilmesi mümkün olmaktadır dedi.
     Satıcı, hayvanların kimliklendirmesi ve kayıt altına alınmasının, bulaşıcı hastalıkların yayılmaması, enfekte olmuş hayvanların daha kısa sürede bulunması ve hastalıktan kaynaklanan üretim kayıplarının önüne geçilmesini sağlayacağına işaret ederek, Bu sistem aynı zamanda resmi kontrol, müdahale ve hastalığın önlenmesinde yararlı olarak uzun vadede ticari kayıpları asgariye indirecektir. Ülke hayvancılığımızın durumu ve gidişatını etkin bir şekilde takip etmeyi ve hayvancılığımızın verimli desteklenmesini de sağlayacaktır diye konuştu.
     Merkeze bağlı Kızılcakaya köyünde yaşayan küçükbaş hayvan yetiştiricisi Mahmut Eksen de aşılanan koyunlarının hastalığa karşı daha dirençli hale geldiğini belirtti.
     Yetiştiricilere hayvanlarını aşılatmalarını öneren Eksen, Yaptırdım aşımı, artırdım aşımı ifadesini kullandı.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber 45 günde 295 bin büyükbaş ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER