5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve

5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı -Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: (2) TANAP Projesi tam bir barış ve kardeşlik projesidir. Avrupanın enerji güvenliğini temin edecek Azerbaycandan başlayı


TRABZON (A.A) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TANAP Projesi tam bir barış ve kardeşlik projesidir. Avrupanın enerji güvenliğini temin edecek Azerbaycandan başlayıp, Anadolu üzerinden Avrupaya uzanacak doğalgaz projesidir. Bu proje de fiilen başlamıştır dedi.
     Yıldırım, 5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayının Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesinin, insanlığın ortak projesi olduğunu belirterek, Kafkasyadan, Azerbaycandan alınan petrolü Mersin Limanına aktarılmasıyla buradan Avrupaya, Afrikaya, dünyanın her tarafına hizmet verir hale getiriyoruz. Aslında İpekyolunun Anadolu topraklarında tek bir güzergahı yok. Baktığınız zaman doğudan batıya, kuzeyden güneye İpekyolu, Anadoluyu en az üç koridorda katetmiş. Burada amaç sadece doğudan batıya kıtaları birleştirmek değil, etrafı denizlerle kuşatılmış Anadolu topraklarını kuzeyden, güneyden Avrupaya, Afrikaya da bağlamak olmuştur. Akdenizde Alanya ve Antalya limanları, Egede Efes ve Milet limanları, Karadenizde Trabzon ve Sinop limanları asırlar boyunca bu görevi ifa etmiştir diye konuştu.
     Bir başka projenin de Şahdeniz Projesi olduğunu ifade eden Yıldırım, Yine Azeri gazının Erzuruma taşınması ve buradan bütün Anadoluya hizmet verir şekilde dağıtılmasıdır. Yeni bir proje. Çok önemli bir proje de TANAP Projesidir. TANAP Projesi tam bir barış ve kardeşlik projesidir. Avrupanın enerji güvenliğini temin edecek Azerbaycandan başlayıp, Anadolu üzerinden Avrupaya uzanacak doğalgaz projesidir. Bu projede fiilen başlamıştır. Geçtiğimiz ay Azerbaycana yaptığımız ziyarette sayın Başbakanımızın başkanlığında çok önemli bir karara vardık. Nedir bu karar- Yeni bir demir yolu projesi. Bu proje Kars, Susuz, Dilucu ve Nahcivan projesi. Böylece artık Nahcivanda demir yoluyla Türkiyeye ve oradan Avrupaya, Orta Doğuya bağlanır hale gelecek dedi.
    
     -Yolları böldük, milleti birleştirdik-
    
     Bakan Yıldırım, yol ve suyun medeniyet olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Yol demek, ekonomi demektir. Yol demek, insanların açlığını gidermesi demektir. Yol demek, şehirleşme demektir. Yol olmayan yerde hiç bir şey olmaz. Her şey yolla başlar, yolla biter. Onun için Türkiyenin yollarını açmak için 9 yıldır, 10 yıldır gece gündüz demeden çalışıyoruz. 16 bin kilometre bölünmüş yolu ülkemize kazandırdık. Cumhuriyet tarihinde yapılan toplam yolun 2.5 katını 9 yıla sığdırdık. Yolları böldük, milleti birleştirdik, yolları böldük, hayatları birleştirdik. Sadece Türkiyede değil, kardeş Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde de adanın her tarafını bölünmüş yollarla donattık. Kıbrıs için bizim tek bir ilkemiz var. Türkiyede ne varsa, Kıbrısta da o olacak. Bu düşünceyle çalıştık, bu şekilde bugüne kadar hiçbir hizmetten, hiçbir şeyden kaçınmadık.
     Katılımcılara, değişim, gelişim, gelecek deyince aklımıza ne gelir sorusunu yönelten Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Yine bizim önemli bir şairimizin önemli bir sözü aklıma geldi. Gelecek, gelenekleri muhafaza ederek değişmektir. İşte bunu başarmamız lazım. Nasıl bir Süleymaniye, Sultan Ahmet, Mimar Sinan, Selimiye ile övünebiliyorsak, işte bunları bir yanda muhafaza ederken, bir yandan da boğazın iki yakasına gerdanlıkları takmakla da övünmeliyiz. Marmaray Projesi, Avrasya Tüneli ile Boğaziçi Köprüsüyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile güzel İstanbulun siluetini değiştirecek, alameti farikalarından biri olacak eserleri de ülkemize kazandırmalıyız.
     Bakan Yıldırım, artık İstanbula üçüncü gerdanlığı takmak için de harekete geçtiklerini belirterek, Bunun çalışmalarına da başladık. 3 yıl sonra Asya ile Avrupa arasında Karadeniz kıyılarında İstanbulumuz bir başka gerdanlığa sahip olacak. Bir başka projemiz İstanbul İzmir Otoyol Projesidir. İstanbul İzmir Otoyol Projesini İzmit Körfez Geçiş Projesi dünyanın 3. büyük köprüsünü de içinde barındırıyor. 3 yıl sonra orada da bir köprünün yükseldiğini göreceğiz. Seneye bu vakitlerde Ankaradan İstanbula 3 saatte yüksek hızlı trenle seyahat etmenin de mutluluğunu hep birlikte yaşayacağız. Ankara-Konyayı, Ankara-Eskişehiri, önümüzdeki günlerde de Ankara-Eskişehir-Konyayı hizmete alıyoruz dedi.
    
     -Yüksek hızlı trenle 7 milyona yakın insan taşındı-
    
     Bu güne kadar yüksek hızlı trenle 7 milyona yakın insanın Eskişehirden Ankaraya, Ankaradan Konyaya seyahat ettiğini ifade eden Bakan Yıldırım, Amerikada hızlı tren yok, Türkiyede hızlı tren var. Türk insanı artık ezik, mahcup dolanmıyor. Avrupaya, Amerikaya gittiğinde alnı ak, başı dik, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan gurur duyarak dolanıyor. İşte bu da 75 milyon insanımızın, milletimizin bize verdiği destektir, bu ülkenin kazandığı güven ve istikrardır diye konuştu.
     Bakan Yıldırım, güven ve istikrarın ne anlama geldiğinin bugünlerde daha iyi anlaşıldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     İşte Amerika, işte Avrupa krizle pençeleşiyor, bir türlü çözüm üretemiyor. Ama buna rağmen etrafı ateş çemberi olan Türkiye hız kesmeden çalışmalarına, yatırımlarına, üretmeye devam ediyor. Türkiye ve Türk dünyası olarak amacımız, insanlığın ortak değerlerine, barışa, huzura katkı sağlamak. Yoksa hiçbir zaman eski rüyalarımızı hatırlamak, eski rüyalarımızı görmek değildir. Bundan sonra hizmet insanlığın geleceği için, insanlığın ortak kaygıları için, küresel barışın kalıcı olarak sağlanması için çalışmak olmalıdır. Bunun dışında yapılacak şeyler bize yine savaşı çağrıştıracak, yine kaosu çağrıştıracaktır.
    
     -Bu yanlış yoldan, bu yanlış hesaptan dönmeleri lazım-
    
     Bir yandan ülkemizi, çevre ülkeleri ihya ederken ama ne yazık ki Suriyede, Irakta tarihimizin, kültürümüzün, inancımızın değerleri birer birer yok ediliyor, harabe hale getiriliyor diyen Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:
     İki savaş geçiren Bağdat, dünyanın 7 harikasından biri ne hale geldi ve şimdi Şam harabe haline geldi. Halep aynı şekilde. Acı olan bunu düşman yapmıyor, o ülkenin iktidarı kendi ülkesini harap hale getiriyor, insanlarını da öldürmekten geri durmuyor. Bu ibret verici bir şeydir. Bu insanlık adına utanç verici bir şeydir. Bu işlerin aklı selimle daha fazla Müslüman kanı dökülmeden çözümü için hırsı ve bencilliği bir tarafa bırakarak, buradaki yöneticilerin bu yanlış yoldan, bu yanlış hesaptan dönmeleri lazım. Artık bade harabül Halep olmasın, bade harabül Şam olmasın, binlerce insan hayatından olmasın, gözyaşları dinsin. Bu ülkeleye destek verenler de bugün ve yarın kısa vadeli hesapları olabilir ama unutmasınlar ki insanlığın, ölen o insanların acıları, arkada bıraktıkları yakınları onlara her zaman bu konuda davacı olacaktır, hesabını ilahi indide soracaktır.
     İnsanlık çok önemli sınavdan geçiyor. BMnin uzun süreden beri küresel sorunlarda çözüm konusunda düştüğü acziyetin ortadan kalkması ve bu küresel organizasyonun 5 biradere teslim edilemeyecek kadar önemli olduğunun insanlık tarafından bugün beklendiği en önemli gündür. Bugün görevini yapamazsa bundan sonrada asla küresel barış adına bu organizasyon itibar kaybetmeye devam edecektir.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı: Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber 5. Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER