736. Karaman Türk Dil Bayramı

736. Karaman Türk Dil Bayramı -Etkinlikler kapsamında Karamana gitmek üzere İzmirden yola çıkan "Türkçe Treni" Konyaya geldi


KONYA (A.A) - 736. Karaman Türk Dil Bayramı kutlamaları kapsamında İzmirden Karamana yola çıkan Türkçe Treni, Konyaya ulaştı.
     Türkiye Yazarlar Birliği üyelerinin yanı sıra bilim adamları, yazarlar, şairler ve üniversite öğrencilerinin de yer aldığı Türkçe Trenini Konya Garında, Vali Yardımcısı Erol Özkan ve vatandaşlar karşıladı.
     Burada gazetecilere açıklama yapan Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Karamanoğlu Mehmet Beyin Türkçe Fermanını ilan edişinin 736. yılını kutladıklarını ifade etti.
     Uğurlu, 3 yıldır özel olarak donatılmış Türkçe Treninin farklı bir şehirden Karamana gitmek üzere yola çıktığını anımsatarak, şunları kaydetti:
     "Bu treni bir motif olarak kullanıyoruz. Türk diline dikkati çekmek için bu treni kullanıyoruz. Tren, hasreti kavuşturan bir köprü... Dil de bir köprüdür. Dil de bir hasret kavuşturandır. Arada böyle bir ilgi kurduk. Bu yıl treni İzmirden Karamana doğru hareket ettirdik. Trende 75 üniversiteden, Türkçeye ilgi duyan üniversite öğrencileriyle, Türkiye Yazarlar Birliğinin sanatçıları, yazarları ve Türk dünyasından gelen sanatçılar var. Hep birlikte Karamana gidip, kurultay yapacağız. Kutlamalar her yıl farklı güzelliklere sahne oluyor."
     Karşılamanın ardından davetliler, İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonuna geçti.
     Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, konferans öncesi yaptığı açıklamada, Karamanda güzel bir kültürel ortamın bulunduğunu söyledi.
     Bir tarafta Farsçayı en muazzam şekilde kullanan, çağları etkileyen Hazreti Mevlana, diğer tarafta ise arı, duru Türkçeyi kullanan Yunus Emrenin olduğunu vurgulayan Doğan, "Bu iki isim, aynı toprakları yakın zamanlarda paylaşmış iki gönül insanıdır. Bunlar dün büyüklerimizi etkiliyorlardı, bugün bizi etkiliyorlar. Yarın da evlatlarımızı etkileyecekler" dedi.
     Konuşmaların ardından "Şiir Dili Türkçe" konulu konferans verildi.
    
     Muhabir: Muhammed Boztepe
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber 736. Karaman Türk Dil Bayramı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER