8 Mayıs Dünya Talesemi Günü

8 Mayıs Dünya Talesemi Günü -Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ekici: -"Talasemi hastalığı, anne baba tarafından çocuğa geçtiği için evlilik öncesine mutlaka talasemi testi yapılmalıdır"


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mithat Ekici, talasemi hastalığının anne baba tarafından çocuğa geçtiği için evlilik öncesine mutlaka test yaptırılması gerektiğini bildirdi.
     Ekici, "8 Mayıs Dünya Talesemi Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, talaseminin, Akdeniz bölgesinden göçlerle yayılarak dünyanın her yerinde görülen ve aileden geçen bir hastalık olduğunu belirtti.
     Bu hastalığın, "Akdeniz anemisi" olarak da bilindiğini ifade eden Ekici, şunları kaydetti:
     "Bazı talasemi taşıyıcılarında solukluk ve halsizlik olabilir. Bu durum çoğunlukla anemi ile karıştırılabilir. Talasemi taşıyıcılarına herhangi bir tedavi gerekmez, çok halsiz olduklarında folik asit ve çinko desteği önerilmektedir. Talasemi hastalığı, anne baba tarafından çocuğa geçtiği için evlilik öncesine mutlaka talasemi testi yapılmalıdır. Önlem alınmazsa doğacak çocuklarda 3-4 aylıkken hastalık belirtileri başlar. Sürekli kan nakli gerektiren çok ciddi bir kan hastalığı olan talasemi nedeniyle çocuklar kendileri için gerekli hemoglobini yeterli düzeyde üretemezler. Halsizlik, solgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer-dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme, iskelet sisteminde değişiklik, yüz ve kafa kemiklerinden başlayarak kemiklerde değişiklik ve tipik bir yüz görünümü ortaya çıkar. Bu hastalar hayatları boyunca düzenli tedavi görmek zorundadırlar. Uygulanan tedavi şekli de zor ve pahalıdır. Bu nedenle bu test evlenmeden önce mutlaka yapılmalıdır. Anne ve baba ikisi de taşıyıcı iseler tıbbi danışmanlık hizmeti alarak sağlıklı bebeğe sahip olabilmektedir. Unutulmamalıdır ki talasemi, korkulacak bir rahatsızlık değildir. Önlemi ve ciddiyeti kavranmaz ise korkulacak boyuta gelir. Bu nedenle gerekli taramaların ve önlemlerin alınması mutlaka gerekmektedir."
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber 8 Mayıs Dünya Talesemi Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER