9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü -Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dirican: Akciğer kanseri olan kişilerin de yüzde 90ı sigara içenlerden oluşmaktadır


SAMSUN (A.A) - Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Dirican, akciğer kanseri olan kişilerin de yüzde 90ının sigara içenlerden oluştuğuna işaret etti.
     Dirican, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada sigaranın zararlarına dikkat çekti.
     Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine 3 yetişkinden birinin sigara kullandığını vurgulayan Dirican, bu istatistiğe göre 1,2 milyar kişinin sigara kullandığının ortaya çıktığına işaret etti.
     Sigaranın içinde 4 bin zararlı madde olduğunu, bunların 200 tanesinin zehir, 40 tanesinin de kanserojen madde içerdiğini belirten Dirican, şunları kaydetti:
     Akciğer kanseri olan kişilerin de yüzde 90ı sigara içenlerden oluşmaktadır. Günde bir paket sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riski içmeyenlere oranla 10 kat daha fazladır. 2 paket içenlerde bu fark 25 kata çıkmaktadır. KOAH olarak bilinen Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığının tek sebebi sigaradır. Sigara diğer organlara da etki ettiği için kişide bulunan diğer hastalıkların da tedavisini olumsuz etkiliyor. Sigara, Türkiyede ve dünyada ölüme neden olan faktörlerin başında geliyor. Öyle ki ülkemizde yılda ortalama 100 bin kişi sigaraya bağlı oluşan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.
     Dirican, 10 yıl boyunca günde bir paket sigara içen bir kişinin kansere yakalanma riskinin içmeyen birine oranla 80 kat daha fazla olduğunun altını çizdi.
     Ancak kansere yakalanmak için kişinin illa günde 1 paket sigara içmesi gerekmiyor. Çok daha az miktarda sigara tüketen kişiler de KOAH ya da akciğer kanseri olabiliyor diyen Dirican, şöyle devam etti:
     Kişinin genetik yapısı hastalıkların oluşumunda önemli rol oynuyor. Kişi sigarayı bıraktıktan hemen sonra, herhangi bir dumana maruz kalmazsa vücudunda hemen tamir başlıyor. Nabız sayısı ve kan basıncı normale geliyor, koroner arter hastalıklarına yakalanma ihtimali düşüyor. Sigara içen bir kişinin akciğer kanserine yakalanma ihtimali, sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra içmeyen bir kişiyle aynı seviyeye geliyor. Bu nedenle sigarayı bırakmak için hiçbir dönem geç değildir.
     Dirican, sigarayı bırakmak isteyenlerin sigara bırakma polikliniklerinden destek alabileceklerini de ifade etti.
    
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER