AA, Lazkiyenin Bayır

AA, Lazkiyenin Bayır-Bucak bölgesine girdi -Hatayın Yayladağı ilçesi sınırına yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan ve muhaliflerin kontrolündeki Suriyenin Lazkiye kenti Bayır-Bucak bölgesinde sahra hastanesine dönüştürülen okul


HATAY (A.A) - Erdal Türkoğlu - Hatayın Yayladağı ilçesi sınırına yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan ve muhaliflerin kontrolündeki Suriyenin Lazkiye kenti Bayır-Bucak bölgesinde sahra hastanesine dönüştürülen okul, AA muhabiri tarafından görüntülendi.
     Salgın hastalıkların baş gösterdiği bölgede Esed askerleri tarafından yaralananlara şifa dağıtan hastanede minibüsler ambulans olarak kullanılıyor.
     Türkmen Bölgesi Sahra Hastanesi sorumlularından Dr. Halil Ağa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye-Suriye sınırına yakın bölgede bir okulu bir ay önce sahra hastanesine çevirdiklerini ve şu an burada 30 yaralının bulunduğunu söyledi.
     Güvenlik gerekçesiyle hastanenin bulunduğu bölgenin adını vermek istemeyen, içerisinden görüntü aldırmayan Ağa, çevrede şu an için Esed güçlerinin bulunmadığını ve güvenli olduğunu belirtti.
     Ağa, hastanenin Türkiye sınırına yakın bir noktada olduğunu ifade ederek, durumu ağır olan hastaları muhalif askerlerin yardımıyla ilk tedavilerini yapmalarının ardından Türkiyeye gönderdiklerini bildirdi.
     Hastanede sadece yaralıları değil, tüm bölge köylüleri ve göçmenleri tedavi ettiklerini vurgulayan Ağa, Özellikle çocuklar başta olmak üzere, yaşlıları, kadınları tedavi ediyoruz. Bölgede ishal gibi birçok salgın hastalık baş gösterdi. Bu hastalara okuldan dönüştürdüğümüz hastanemizden yardımcı olmaya çalışıyoruz diye konuştu.
     Ağa, hastanede ambulanslarının bulunmadığını, yaralıları taşıma işlemini minibüslerin yaptığını belirterek, şöyle devam etti:
     Ambulans, yakıt yok. Yakınımızda başka hastane de yok. Ayrıca yaralılar getirilirken uçakla veya füzelerle vurulma ihtimali var. Bu nedenle yaralılar hastaneye ulaşıncaya kadar çok kan kaybı olabiliyor. Bazen hastaneye ulaşmadan ölüyor. Kısacası çoğu hastamız anında müdahale olmadığından zaman kaybından hayatını kaybediyor. Hem doktorlarımız, hem de hastanemiz çoğu ağır olan yaralılara müdahale için yetersiz.
     Rejim insan etini eriten silahlar kullanıyor, çoğu basit yaralılar ise Türkiyeye ulaştırılamadan kan kaybından yolda hayatını kaybediyor. Çoğu zaman müdahale geciktiğinden yaralının elini ya da bacağını kesmek zorunda kalıyoruz.
    
     -Yaralılarımıza tek kapısını açan devlet Türkiye-
    
     Ağa, Suriye Kızılayından hiçbir yardım alamadıklarını vurgulayarak, Suriye Kızılayı sadece rejimin yaralılarına bakıyor. Dünya Sağlık Örgütü, Suriyedeki savaş bölgesine hiçbir yardım sokamadı. Bize yardımlar sadece Yeryüzü Doktorları ve Sınırsız Doktorlar Örgütünden geliyor. Hiçbir ülkeden, BMden yardım yok. Yaralılarımıza tek kapısını açan devlet Türkiye. Biz Türkiyeye teşekkür ediyoruz. Çünkü tüm ağır yaralılarımızı tedavi ediyor, ihtiyaçlarını karşılıyor dedi.
     Esed güçleriyle Bit Feriz ve Bellüran bölgesinde girdiği çatışmada kolundan yaralanan Ahmed Kacalı da, ülkeleri için mücadele ettiklerini, ancak kendilerine yaralandıklarında yardım eden kimsenin olmadığını söyledi.
     Uluslararası yardım kuruluşlardan destek beklediklerini ifade eden Kacalı, üç gün önce bir arkadaşlarını kan kaybından kaybettiklerini, artık herkesten vicdanlı olmasını ve yardımda bulunulmasını beklediklerini kaydetti.
     Bir minibüsü ambulans olarak kullanan Faruk Niyaz ise, hayırsever birinden aldıkları minibüsle yaralıları taşımaya çalıştıklarını belirtti.
     Niyaz, minibüs içerisinde tıbbi malzeme bulunmadığını belirterek, Hasta taşıyan minibüsümüz, Esed güçleri tarafından görüldüğü anda ateş altında kalabiliyor. Minibüsümüzü uçak ve helikopterler tarafından havadan görülmesini önlemek için kamufle ettik. Kısıtlı imkanlarla da olsa tek amacımız yaralarımızı hastanelere ulaştırmak. Çok şükür Allah bizlere yardımcı oluyor diye konuştu.
     Türkmen Tugayı askerlerinden Nizar Karaböcek de, bölgede doktor sıkıntısı yaşandığını, bu nedenle bölgeye doktorların girmesine acilen izin verilmesi gerektiğini kaydetti.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber AA, Lazkiyenin Bayır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER