Abdurrahman Gazi Türbesine yeni düzenleme

Abdurrahman Gazi Türbesine yeni düzenleme


BİTLİS (A.A) - Ahlatta bulunan Abdurrahman Gazi Türbesi çevresinde piknik yapılması ve kurban kesimi yasaklandı.
     Ahlat Hıfzıssıhha Kurulunun 3 ay önce aldığı kararla, türbe çevresinde piknik yapılması, adaklık ve kurbanlık hayvan kesilmesini yasaklandı. Alınan karar Ramazan Bayramı sonrası uygulamaya konulacak.
     Kaymakam Osman Dölek, Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban ve Ahlat Müftüsü Zahit Demirel, alınan karar doğrultusunda Abdurrahman Gazi Türbesi etrafında bulunan mesire alanlarının kaldırılması çalışmalarını inceledi.
     Konuyla ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Kaymakam Dölek, yapılan gözlem ve vatandaş şikayetlerinin dikkate alınmasıyla, İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla, Abdurrahman Gazi Türbesi etrafından piknik yapılması ve hayvan kesilmesinin yasaklandığını söyledi.
     Dölek, şunları ifade etti:
     Burası inanç turizmi açısından önemli bir mekan. Böyle mübarek bir yerin insanlar tarafından mesire alanı olarak kullanılması, nahoş bir görüntü oluşturuyor. Bazen insanlar öyle ileri gittiler ki cenaze olan günlerde bile mezarlıklar içinde piknik yapmaya devam etti. Burayı insanlar türbe ziyaretinin dışında, çoğunlukla piknik amaçlı kullanıyordu. Hayvan kesimi yapıyorlardı ve kesilen hayvanların sakatatlarını çevreye atıyorlardı. Bu da sağlık açısından olumsuzluk oluşturuyordu. Bu konuyla ilgili gerek kaymakamlığımıza ve gerekse belediyemize çok ciddi anlamda şikayetler gelmişti. Bu şikayetleri de dikkate alarak 3 ay önce İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla Abdurrahman Gazi Türbe ve çevresinin piknik alanı olarak kullanılması yasaklandı. Şu anda türbe çevresindeki mesire alanları kaldırılıyor. Alınan karar bayram sonrası uygulanacak.
     Alınana karar gereği alanın devamlı polis ve belediye zabıtaları tarafından denetim altında tutulacağını bildiren Dölek, piknik yapmak isteyen vatandaşlarınsa türbenin 500 metre yukarısında bulunan Kırkkardeş piknik alanınına yönlendirileceğini dile getirdi.
     Müftüsü Demirel ise, mezarlıklarda ve türbelerde piknik yapılmasının İslama uygun olmadığını belirtti.
     Demirel, şöyle konuştu:
     Burası her şeyden önce bir mezarlık. Dini turizm açısından oldukça önemli bir yer. Biz buranın sadece piknik alanı olarak anılmasından çok rahatsızız. Burada mezarlarda tahrip ediliyor. Bazen mezarlığın içinde bile piknik yapıldığını, mangal yakıldığına şahit olduk. Bize de bu hususta çok şikayet geliyordu. Buraya gelenler buradaki piknik manzarasını gördükten sonra, huzur ve huşu içerisinde bir türbe ziyareti yapamadığını belirtti. Burada piknik yapılmasının yasaklanması çok iyi oldu. Artık burada hayvan kesilmesi, ateş yakılıp mangal yapılması ve yemek pişirilmesi yasak. Böyle bir karar alınmasını çok önemli.
    
     Muhabir: Oktay Bayar
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Abdurrahman Gazi Türbesine yeni düzenleme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER