Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze:

Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze: "Hükümetimizin daha önce Türkiye ile bazı ticaret sorunları vardı, yeni hükümetimiz bu sorunları çözmek için caba sarf ediyor" -"Ülkelerimiz arasında ilişkiler çok iyi seviyede


TRABZON (A.A) - Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze, "Hükümetimizin daha önce Türkiye ile bazı ticaret sorunları vardı, yeni hükümetimiz bu sorunları çözmek için caba sarf ediyor" dedi.
     Khabadze, Trabzon Valisi Recep Kızılcıkı, makamında ziyaret etti. Khabadze, burada yaptığı konuşmada, Türk Polis Teşkilatının 168. kuruluş yıl dönümünü kutlayıp, polislere başarı diledi.
     Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin çok iyi derecede olduğunu söyleyen Khabadze, "Özellikle Doğu Karadeniz, Acara ve Batum, Trabzon olarak ilişkilerin geliştirilmesi için köprü görevi görüyoruz" dedi.
     Khabadze, ilk yurt dışı ziyaretini daha önce Türkiyeye yaptığını, Gürcistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinin memnuniyet verici olduğunu dile getirerek, "Geçen yıl Gürcistanda demokratik yolla seçimler yapıldı ve hükümet seçildi, aynı zamanda Acarada seçim yapıldı. Hükümetimizin daha önce Türkiye ile bazı ticaret sorunları vardı, yeni hükümetimiz bu sorunları çözmek için caba sarf ediyor" diye konuştu.
     Türkiye-Gürcistan arasındaki ekonomik ve diğer ilişkilerin önemine işaret eden Khabadze, şöyle devam etti:
     "Ülkelerimiz arasında ilişkiler çok iyi seviyede ama bu ilişkileri daha da güçlendirmemiz, kurulan köprüyü daha da genişletmemiz gerekiyor. Çok sayıda Gürcü asıllı Türkiyede yaşıyor, çok sayıda Türk de Gürcistanda yatırım yapıyor. Bunlar da ilişkilerin gelişmesine katkı sağlıyor. Bizler hem kültürel hem turizm konusunda çalışmaları daha da artırmalıyız."
     Türkiyeyi ziyaretinde Kızılcıkın Miamide olduğunu ve turist gemilerinin Trabzona gelmesi konusunda önemli görüşmeler yaptığını söyleyen Khabadze, Türk ve Gürcü makamlarının turist gemilerinin Trabzona yapacağı turu Batuma uzatmak konusunda ortak çalışma yapabileceğini ifade etti.
     Khabadze, 16-17 Mayısta Türkiyeden bazı kadın sanatçıların Batumda sergi açacağını belirterek, Kızılcıkı Batuma davet etti.
     Kızılcık ise makam odasının tadilatta olması sebebiyle Khabadzeyi valiliğin başka bir odasında ağırlamak zorunda kaldığı için özür diledi. Khabadze ise "Sizin iyi kalbiniz yeter, odanın önemi yok" ifadesini kullandı.
     Gürcistan ile Türkiyenin, Doğu Karadeniz ve Acaranın dost ve kardeş olduğunu ifade eden Kızılcık, "Her sabah aynı güneşin altında, aynı iklime uyanıyoruz. Biraz zora düşsek ve buradan seslensek bizi duyabilirsiniz. Siz zora düşseniz biz sizi buradan duyabiliriz. Bu yakınlığı, kardeşliğin ve ticareti geliştirmenin bir unsuru olarak değerlendiriyoruz" dedi.
     Kızılcık, iki ülke arasında sıkı bir ilişki olduğunu ve Sarp Sınır Kapısında kimlikle geçilebildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
     "Türkiye ve Gürcistan Kafkasyaya açılmada önemli bir kapıdır. Zira Kafkas bölgesi ekonomik anlamda da dünyanın büyümeye müsait bölgesidir. Hem bölgedeki ekonomik gelişmeden pay almak hem de bölgedeki barışın sağlanmasında iki ülkenin daha yakın çalışması insanlığın faydasınadır. Coğrafi olarak bu kadar yakın olan toplumlarımız ve ülkelerimiz arasında sosyal, kültürel, sanatsal ve ticari ilişkilerin daha üst noktaya taşınması için her türlü işbirliğine hazırız."
    
     -Karadenizde kruvaziyer turizmi-
    
     Karadenizdeki kruvaziyer turizmine dikkati çeken Kızılcık, "Karadenizdeki şehir limanları arasında bir haftalık turlar düzenlenebilir. Bölge bakir ve egzotik bir bölge olarak görülüyor. Bundan en yüksek faydayı elde edebilmek için Trabzon, Batum, İstanbul, Sinop, Sochi, Yalta ve Burgaz bir araya gelerek, sadece Karadenize mahsus bir kruvaziyer hattı gerçekleştirilebilir ve fevkalade talep görür" diye konuştu.
     Kızılcık, Türkiyenin Samsundan başlayıp Batumu da içine alan Turizm Master Planı olduğunu da vurguladı.
     Khabadze ve Kızılcık ziyarette birbirine çeşitli hediyeler verdi.
    
     Muhabir: Tuncay Bekar
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER