Adalet Bakanı Ergin Hatayda

Adalet Bakanı Ergin Hatayda -Bakan Ergin, HEM el sanatları teşhir ve satış merkezi açılışını yaptı -Bakan Ergin: El sanatlarına daha çok sahip çıkarak, gelecek kuşaklara aktarmak gerekiyor. O nedenle bu gibi yerlerde açılan


HATAY (A.A) - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, El sanatlarına daha çok sahip çıkarak, gelecek kuşaklara aktarmak gerekiyor. O nedenle bu gibi yerlerde açılan kurslar çok büyük önem arz ediyor dedi.
     Ergin, Kadın, Aile Dayanışma Hizmet Merkezi (KADHİM) Halk Eğitim Merkezi (HEM) El Sanatları Teşhir ve Satış Merkezi açılışında yaptığı konuşmada, kentte son dönemlerde yapılan restorasyonlarla turizm alanında önemli gelişmeler yaşandığını ifade etti.
     Yapılan restorasyon çalışmaları sayesinde kentte bir canlılık yaşandığını ifade eden Ergin, şöyle konuştu:
     Daha önce vali, belediye başkanı ve sivil toplum örgütleri İspanyanın Toledo kentine bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Bu kent, mimari açıdan Antakyaya benziyor. Kent tam 30 yılda restore edilerek bir biblo şehir oluşturuldu. Baktığımız zaman o yapılar mimari ve kültür olarak içinde bulunduğumuz yapılara benziyor. Gerçekten biz bir servetin üzerinde oturuyoruz ama farkında değiliz. O ziyaret çok faydalı oldu ve kentte bir hareket başladı. Sivil toplum örgütleri hakikaten ellerini taşın altına koymaya başladılar. İlgili tüm kurum ve kuruluşların bu işe daha çok sahip çıkmaları gerekiyor. Bunun yanında el sanatlarına daha çok sahip çıkarak, gelecek kuşaklara aktarmak gerekiyor. O nedenle bu gibi yerlerde açılan kurslar çok büyük önem arz ediyor.
     Ergin, bir süre önce restorasyonu yapılan eski Antakya evinin bulunduğu binada açılan kursun ve benzeri etkinliklerin, üretilen ürünlerin kente gelen misafirlerle buluşmasını sağlayacağı için her yönüyle yararlı bir faaliyet ortaya koyacağını söyledi.
     Kentte hali hazırda bulunan bir çok tesisin restore edilmeyi beklediğini belirten Ergin, kentteki sorumluluk sahibi kişilerden beklentilerinin, bu tür mekanların benzerlerinin açılmasına katkı sağlamaları olduğunu ifade etti.
     Ergin, Kurban Bayramından sonra Habib-i Neccar Camisinin çevresindeki iş yerlerinin kaldırılarak çevre düzenlemesine tabi tutulacağını ve cami çevresindeki tarihi mekanların da restore edilerek kente gelen misafirlerin konaklayacağı bir hale getirileceğini dile getirdi.
     Habib-i Neccar Camisinin Türkiyenin önemli bir şaheseri konumunda olduğunu bildiren Ergin, Yapılacak kapsamlı çevre düzenlemesiyle bu tarihi eseri misafirlerimizle buluşturacağız. Ayrıca Antakya Belediyesinin de Uzun Çarşı çevre güzelleştirme restorasyon çalışmaları da bayramdan sonra başlayacak. Bu şehrin dinamiklerini ve zenginliklerini gelecek kuşaklara orjinaline yakın bir şekilde bırakmanın gayret içerisindeyiz. Bizim bir hedefimiz vardı, her yıl asgari 2 milyon misafir ağırlayacaktık. Bunun üst limiti yok ama bunu yapabilmek için altyapıyı kurmamız gerekiyor. Bunun için ilgili tüm kurumların çalışması gerekiyor dedi.
     Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de kültürel yoğunluğu çok fazla olan bir kentte yaşadıklarını, bir çok medeniyete ev sahipliği yapan kentin çok önemli değerlere sahip olduğunu, bunların başında da toplumsal hoşgörü ve kardeşlik ortamı geldiğini söyledi.
     Toplumsal hoşgörü ve kardeşlik ortamının yanında çok zengin bir el sanatları deneyiminin de bulunduğuna dikkati çeken Lekesiz, toplumsal kimliğin oluşmasında çok büyük bir etkiye sahip olan bu el sanatlarının ne yazık ki teknolojiye yenik düştüğünü ve bir çoğunun unutulmaya yüz tuttuğunu bildirdi.
     Lekesiz, unutulmaya yüz tutmuş bu sanatlarını tekrar canlandırmak amacıyla kent genelinde 500e yakın kurs açtıklarını ve bu kurslardan da yaklaşık 7 bin kursiyerin mezun olduğunu dile getirdi.
     Bu kurslarda üretilen ürünlerin sergileneceği ve satışının yapılacağı bu merkezin çok önemli bir işlevi yerine getireceğini belirten Lekesiz, burada satılan ürünlerin satışı ile hem kent ekonomisinin canlılık kazanacağına, hem de kursiyerlerin maddi kazanç sağlayacağını kaydetti.
     Açılış konuşmalarının ardından Bakan Ergin, Vali Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan ve Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Başoğlu, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ve kursiyerler, merkezin açılışını yaptı.
     Bakan Ergin, açılışın ardından el sanatlarının sergilendiği stantları gezdi.
    
     Muhabir: Abdulgafur Kılıç/Salim Taş/Ali Güreli
<< Önceki Haber Adalet Bakanı Ergin Hatayda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER