Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Akgün:

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Akgün: -Diyabet tedavi edilmediğinde son derece ciddi sağlık sorunları oluşturabilen, kronik bir hastalık olmasına rağmen ülkemizde fazla ciddiye alınmıyor


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, diyabetin tedavi edilmediğinde son derece ciddi sağlık sorunları oluşturabilen kronik bir hastalık olmasına rağmen Türkiyede fazla ciddiye alınmadığını bildirdi.
     Akgün, yaptığı yazılı açıklamada, diyabetin insülin hormonunun vücutta bulunmaması ya da azlığından kaynaklanan bir hastalık olduğunu kaydetti.
     Bu hastalığın vücudun besinlerden yararlanmasını sağlayan normal süreçleri bozduğunu ve kandaki glukoz düzeylerinin çok yükselmesine neden olduğunu belirten Akgün, şunları ifade etti:
     Diyabet tedavi edilmediğinde son derece ciddi sağlık sorunları oluşturabilen, kronik bir hastalık olmasına rağmen ülkemizde insanlar tarafından çok fazla ciddiye alınmamaktadır. Özellikle tip 2 diyabet, kişiler belli yaşta başka rahatsızlıklarıyla hastanelere gittiklerinde tesadüfen ortaya çıkmaktadır. İnsanlar sık susama, acıkma, halsizlik, zayıflık gibi belirtileri çok ciddiye almadıklarından ve diyabet olabileceklerini düşünmediklerinden aramızda teşhis koyulmamış pek çok diyabetli bulunmaktadır. Kişinin diyabetli olma riskini bilmesi iyi bir başlangıç olabilmektedir. Fazla kilolar, ailede, diyabetli olma durumu gibi etkenler riski belirleyebilmektedir. Kilo verme, egzersiz ve iyi bir beslenme planı da riski azaltabilmektedir. Risk taşısın taşımasın, aşırı kilo alma ve verme şikayeti olan kişilerin kan şekeri ölçümünü yaptırarak bu hastalık için teşhis yoluna bakmaları gerekmektedir.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Akgün: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER