Ağaç köklerinden müze

Ağaç köklerinden müze -Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürlüğü, emekli öğretmen Rıza Karanın ağaç köklerinden oluşturduğu 120 doğa ve hayvan figürünü satın alarak "Kök Müzesi" açtı -Rıza Kara: "Amacım insanların doğadaki ayrıntıları,


GÜMÜŞHANE (A.A) - İbrahim Özdemir - Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürlüğü açtığı "Kök Müzesi"nde, Şiranemekli öğretmen Rıza Karanın ağaç köklerinden hazırladığı 120 doğa ve hayvan figürünü sergiliyor.
     Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür Merkezi fuayesinde, Kök Müzesi oluşturmak için Ankarada yaşayan emekli öğretmen Rıza Karadan, ağaç köklerinden hazırlanmış 60 doğa ve hayvan figürü satın aldıklarını belirtti.
     Karanın, 29-31 Martta İstanbul Feshanede düzenlenen "Gümüşhane Günleri"ne yaptığı eserlerle katıldığını ifade eden Yalçın, "Valimiz Yusuf Maydanın talimatıyla buradan da 60 figür aldık. Tüm eserleri müzemize yerleştirdik" dedi.
     Karanın eserleriyle ağaç köklerinden de sanatsal ürünler yapılabileceğini gösterdiğini kaydeden Yalçın, "Kendisi uzun süredir bu çalışmayı yapıyordu. Figürler tamamıyla ağaç köklerinden. Eserlere bakıldığında kuş, kaplumbağa, yılan gibi çok sayıda hayvan figürünü görmek mümkün" diye konuştu.
     Yalçın, kök müzesinin Gümüşhane Kent Müzesine yakın olduğunu belirterek, hem Gümüşhane Kent Müzesine hem de çok sayıda etkinliğin düzenlendiği Kültür Merkezine gelen ziyaretçilere toprak altındaki yaşamı görme imkanı sağladıklarını söyledi.
    
     -"Kertenkeleye benzeyen ağaç kökü ilk objem oldu"-
    
     Emekli öğretmen Rıza Kara ise 11 yıl önce emekli olduğunu ve baba ocağı Şiran ilçesinin Yeniköy köyüne yerleştiğini anlattı.
     Ağaç oyma sanatına çocukluk yaşlarında ilgi duymaya başladığını, boş zamanlarını ağaç oymacılığıyla değerlendirdiğini ifade eden Kara, şöyle dedi:
     "Emekli olup köyüme döndükten sonra ağaç köklerini araştırmaya başladım. Köyümüzün ormanında gördüğüm kertenkeleye benzeyen ağaç kökü ilk objem oldu. Hem kendim ormanda arama yaptım hem de köylülerimizden, buldukları ya da çıkardıkları ağaç köklerini almaya başladım. Kökler çok değişik çağrışımlar uyandırıyor. Su samurundan kaplumbağaya, sürüngenlerden kanatlılara çok değişik hayvan figürleri ortaya çıktı. Çalışmalarıma çok ilkel ortamda, bazen evimizin odunluğunda çalıştım ancak ortaya çıkan figürler bana güç veriyor, sıkıntılarım mutluluğa dönüşüyordu."
    
     -"Aynaya 8 bin, kaplumbağaya 2 bin lira teklif ettiler"-
    
     Kara, kış aylarında Ankaraya gittiğini, çok sayıda ağaç kökünü yanında götürerek sanatına Ankarada devam ettiğini söyledi.
     Geçen ay İstanbulda düzenlenen Gümüşhane Feshane Günlerine katılarak 60 figürden oluşan stant açtığı kaydeden Kara, şöyle konuştu:
     "Stantta aynaya 8 bin, kaplumbağaya ise 2 bin lira teklif ettiler ama satmadım. Feshane Günlerine katılan Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, bana çok büyük ilgi gösterdi, Kültür ve Turizm Müdürlüğü aracılığıyla sergilediğim tüm figürleri satın alacaklarını söyleyince 60 figürü Kültür ve Turizm Müdürlüğüne teslim ettim. Köyümde de daha önce 60 figürü ilimizin turizmine katkı sağlamak amacıyla çok az ücretle satmıştım."
     Amacının insanların doğadaki ayrıntıları, incelikleri görmelerini sağlamak olduğunu vurgulayan Kara, "Çok basit gibi görünen figürler, doğanın muhteşem güzelliğini tanımamıza olanak sağlıyor" dedi.
     Kara, Ankara Atatürk Kültür Merkezinde üç kez kök sergisi açtığını, sergiye Marmara Bölgesi iş adamları ile turizm işletmelerinin büyük ilgi gösterdiğini de sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Ağaç köklerinden müze Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER