Televizyon yayıncılığında yeni dönem

Televizyon yayıncılığında yeni dönem -Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun ulusal karasal sayısal televizyon yayın lisansı ihalesi Türkiyede televizyon yayıncılığında yeni bir dönemi başlatacak -Dijital karasal yayıncılığa geçiş sürecinde


İZMİR (A.A) - Ali Rıza Karasu - Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) ulusal karasal sayısal televizyon yayın lisansı ihalesi Türkiyede televizyon yayıncılığında yeni bir dönemi başlatacak.
     Dijital karasal yayıncılığa geçiş sürecinde başlangıçta 370 verici antenin kurulması bekleniyor. Anten sayısına bağlı olarak yapılacak 300-350 milyon avroluk yatırımla mevcut analog televizyon yayınları, yerini yüksek görüntü ve ses kalitesine sahip "sayısal karasal yayın"a bırakacak. Herhangi bir antene gerek duymadan izlenebilecek sayısal karasal yayın, televizyon modeline bağlı olarak USB bellek boyutlarındaki aparat veya set üstü cihazlar kullanılacak.
     Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği (MOBİLSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Kubilay Erdoğan, televizyon yayıncılığında yeni dönemi AA muhabirine değerlendirdi.
     Erdoğan, sayısal karasal yayınla birlikte 11i yüksek çözünürlüklü (HD) 33 ulusal televizyon kanalının ücretsiz olarak izleneceğini hatırlattı. Kapalı alan erişim özelliği sayesinde evin dışında herhangi bir antene gerek duymadan sinyal alınmasına imkan tanıyan sayısal karasal yayınla, Türkiyede televizyon yayıncılığında yeni bir dönemin başlayacağını ifade eden Erdoğan, "Karasal sayısal yayın lisansı ihalesi mevcut televizyon yayıncılığına temel olarak ciddi bir değişiklik getirecektir. Yayıncılık teknolojisi değişiyor, analog olan yayınlar dijitale dönecek. Mevcut analog yayınlar 2015 yılı Mart ayından itibaren son bulacak. USB büyüklüğünde olan alıcılar veya set üstü cihazların kullanılmasıyla birlikte kullanımda olan milyonlarca adet çanak anten devre dışı kalacak" dedi.
     Yayınların dijitale dönmesiyle izleyicinin hem ses hem de görüntüde yüksek kaliteli yayınları izleyeceğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:
     "Mevcut analog yayında mutlaka verici ile alıcı arasında bir antene ihtiyaç duyulurken, yeni dönemde alıcı, televizyon cihazı içine gömülü olacak. Eski teknoloji televizyonlar için ise USB aleti büyüklüğünde cihazlar veya set üstü cihazlarla (set-top box) yayını alabiliyor olacaklar."
     Erdoğan, alıcı cihazların fiyatının henüz kesinleşmediğini, ortalama 50-100 lira aralığında olmasının beklendiğini belirterek, zaman içinde çok daha ucuz alternatiflerin çıkabileceğini dile getirdi.
    
     -"Otobüs, tren gibi araç içi yayınlar daha kaliteli olacak"-
    
     Yeni teknolojinin aynı zamanda alıcı için hareket kabiliyetini de getirdiğini ifade eden Erdoğan, tren, gemi, otobüs gibi araç içi televizyon yayınlarının daha yüksek kalitede olacağını söyledi. Erdoğan, sayısal karasal yayınla birlikte televizyon yayınlarının da radyo yayınları gibi yüksek kaliteli olacağını vurguladı.
    
     -"Mevcut yayınlar 2015te sona erecek"-
    
     Dijital karasal yayına bu yılın sonundan itibaren kademeli olarak geçileceğini belirten Erdoğan, 2015 yılı mart ayından itibaren de mevcut (analog) yayınların tamamen son bulmasının öngörüldüğünü ifade etti.
     Erdoğan, dijital karasal yayıncılığa geçiş için başlangıçta 370 verici anten kurulmasının beklendiğini, anten sayısına bağlı olarak ortalama 300-350 milyon avro yatırım yapılacağının tahmin edildiğini, yayınların tüm Türkiyeyi kapsaması için yatırım miktarının biraz daha artmasının beklendiğini kaydetti.
    
     -"Yaklaşık 17 milyon uydu devre dışı kalacak"-
    
     Kapalı alan erişim özelliği sayesinde evin dışında herhangi bir antene gerek duymadan sinyal alınmasına imkan tanıyan sayısal karasal yayınla, Türkiye genelinde yaklaşık 17 milyon uydu antenin devre dışı kalacağını söyleyen Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu:
     "Mevcut çanak uydu antenleri başlangıçta bu süreçten etkilenmeyecek ancak sistem yaygınlaştıkça tüketicinin tercihine bağlı olarak kullanım yaygınlık oranları değişecek. Türkiyede halen uydu yayıncılığı yüzde 85 seviyesinde. Türkiyede var olan çanak uydu sayısına ilişkin net bir rakam yok ancak her 100 aileden 65inin çanak uydu anteni kullandığını tahmin ediyoruz. Bu da ortalama 12-13 milyon hane anlamına geliyor. Bazı evlerde farklı uydu kümelerini izlemek için birden fazla anten kullanıldığı da dikkate alındığında çatı ve balkonlarda yaklaşık 17 milyon çanak bulunuyor. Bu uydular 2015 mart ayından itibaren devre dışı kalacak."
     Kubilay Erdoğan, yeni dönemde üyelik modelinin uygulanıp uygulanmayacağının net olarak açıklanmadığını, söz konusu modelin zaman içinde uygulanabilir modellerden birisi olacağı kanaatinde olduğunu dile getirdi.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Televizyon yayıncılığında yeni dönem Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER