Ağrılı muhtarlar Çanakkalede

Ağrılı muhtarlar Çanakkalede -Çanakkaledeki şehitlikleri ziyaret etmek için AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi ile Patnos ilçesinden gelen 90 köy ve mahalle muhtarı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içinde bulunan şehitlikl


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkaledeki şehitlikleri ziyaret etmek için AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi ile Patnos ilçesinden gelen 90 köy ve mahalle muhtarı, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içinde bulunan şehitlik ve anıtları ziyaret etti.
     Muhtarlar ilk olarak Kabatepede bulunan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezine gitti.
     Muhtarlar burada, 11 salonda hazırlanan Çanakkale Savaşları Muharebelerinin anlatıldığı hologram ve film tekniğinin aynı anda kullanılmasıyla oluşturulan gösterimleri izledi.
     Kara, hava ve deniz muharebelerinin anlatıldığı gösterimler hakkında bilgilendirilen muhtarlar daha sonra 57. Piyade Alay Şehitliğini ziyaret etti.
     Alan kılavuzları eşliğinde bölgede yaşanan savaşın anlatıldığı bilgilendirmede Çanakkale Savaşlarının hangi cephelerde yapıldığı ve savaşın ardından gelen zafer hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.
     Kendisi de Patnoslu olan Yenice Kaymakamı Cem Afşin Akbayında eşlik ettiği muhtarlar buradan Conkbayırına giderek Atatürkün saatinin parçalandığı yeri gördü, Türk askerinin savaşta kullandığı siperleri gezdi.
     Atatürkün gözetleme yerini de ziyaret eden muhtarlar daha sonra Şehitler Abidesine geçti.
     Meçhul Asker anıtı önünde dua okuyan heyet daha sonra 41,7 metre uzunluğundaki Şehitler Abidesi önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
     AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 97 yıl önce büyük bir zaferin kazanıldığı ancak 253 bin şehidin verildiği kutsal topraklarda olmaktan büyük bir onur duyduklarını söyledi.
     Türkiyede batı ile doğu arasında sürekli farklı söylemler olduğunu ifade eden Çelebi, Bizim vatanımız bir, dinimiz bir, toprağımız bir, bayrağımız bir. Dolayısıyla herşeyden önce vatanımızı bayrağımızı ezanımızı Başbakanımızı Cumhurbaşkanımızı biz seviyoruz. Hepsiyle de gurur duyuyoruz dedi.
     Türkiyede bir ilki başararak Çanakkaleye çok uzakta olan Patnostan muhtarları alıp buraya getirdiklerini ifade eden Çelebi, şöyle konuştu:
     Biz Patnoslu muhtarlarımızı aldık Çanakkaleye getirdik. Çanakkale ile Ağrının birbirine benzeyen iki yönü vardır. Ağrının Patnos ilçesi Selçukluların girdiği ilk yerdir. Sultan Alparslanın orada kümbeti vardır. Bu Selçukluların, Osmanlıların Anadoluya girişinin başladığı yerdir. Çanakkaledeki özellik ise, Çanakkale geçilemediği için Anadolu bakir kaldı. Ve nihayetinde İslamiyet yayıldı. Çanakkale bizim için çok önem arz ediyor. Biz tabi düşündük, buraya eskiden hep öğrenciler gelirdi. Ama toplumumuzun dinamosu olan muhtarlarımız buraya hiç gelmemişti. Biz kendilerini aldık Ağrıdan Çanakkaleye getirdik. Burada şehitliklerimizi ziyaret ettik, dua ettik. Burada müthiş bir derecede sinerji oldu.
     Dağlıcada meydana gelen olayda 8 askerin şehit olduğunu hatırlatan Çelebi, tüm şehitlere Allahtan rahmet, kederli ailelerine sabır dilediğini belirtti.
     Vatanın tek bir olgusu olduğunu dile getiren Çelebi, Dini duygu, dini olgu. Osmanlı Devleti burayı nasıl evirip çevirdiyse şuanda da aynı mihval üzerinde bizim bu kültürel yapımızı geliştirmek zorundayız. Ve geliştiriyoruz. Bizim bakış açımız bu. Ben bu anlamda muhtarlarımızın Çanakkaleye gelmesini çok önemsiyorum. Bundan sonraki süreçte de Ağrı merkez olsun, ilçeleri olsun oradaki tüm muhtarlarımızı ve yöneticilerimizi buraya getireceğiz. Ama biz bu etkinlikte Türkiyede bir ilki gerçekleştirdik. Biz şehitliklerimizi defalarca kez ziyaret etmek istiyoruz. Şehitlerimiz bizim kınalı kuzularımızdır. Bu bizim kültürel yapımızdır, inanç birliğimizdir. Bu bizim mukadderatımızdır. Biz buraya sahip çıkmak zorundayız diye konuştu.
    
     -Kürt sorunu...
    
     Bir muhalefet partisinin bu ülkedeki Kürt sorununu sadece Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın çözeceği yönündeki beyanatın kendileri tarafından çok önemsendiğini ifade eden Çelebi, şunları kaydetti:
     Bakın, bugün bizim bölgemizde Türkü var, Kürdü var, Lazı var, Azerisi var, Şiası var. Dolasıyla biz bugün tek bir vücut olarak Çanakkaledeyiz. Çünkü Çanakkale geçilmezdir. Ağrı nasıl geçilmez ise Çanakkale de aynı şekilde geçilmezdir. Biz bu yangını sayın Başbakanımız ve ekibinin sayesinde çözülebileceğine kanaat getiren insanlardanız. Bizim zaten 2002 ve 2012 yılları arasında yapılan çalışmalarda bu yöndedir. AK Parti hükümetleri döneminde değil ondan önceki dönemlerde bakın insanlar ben Kürdüm diyemiyordu. Bir cezaevinde dahi Kürtçe konuşamıyordu. Bakın şu ana cezaevinde herkes kendi anadilini kullanabiliyor. Özellikle bizim şu anda çıkarmış olduğumuz yasalar var.
     Bakınız eğitim konusunda da biz bir çok dili seçmeli hale getiriyoruz. Bunların içerisinde Kürtçe de var. Bizim her hangi bir bölge insanımız kendi çocuğunu seçmeli ders olarak Kürtçe eğitim almasını istiyorsa bu hakkını kullanabiliyor. Bu şudur, bu ülkede kendi dilini özgürce kullanabilir. Ama şunu asla unutmayın, bugün bunları getirebilen tek bir lider vardır o da Recep Tayyip Erdoğandır. Onun için bu toprakları hepimiz el birliği ile bizim tek bir gayemiz vardır. İslami unsur üzerine bu bölgede yaşama hakkı vardır. Dilini, dinini, ırkını yaşama hakkı vardır. Bu da zaten sayın Başbakanımızın bir öngörüsüdür. Burası çok büyük bir devlettir, herkes bu ateşin üzerinden gelecektir Allahın izniyle.
     Patnoslu muhtarların gezisine Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz da katılırken, heyetin yarınki gezisine Assos ve Truva Antik Kenti gezileriyle devam edeceği öğrenildi.
    
     Muhabir: Burak Akay
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Ağrılı muhtarlar Çanakkalede Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER