Ahilik Haftası Kutlamaları

Ahilik Haftası Kutlamaları -Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı: -16-17 yaşındaki bir Diyarbakırlıyla İzmirliyi, Sivaslıyla Edirneliyi buluşturan, yan yana şehit düşüren, koyun koyuna yatıran bu vatan sevdası, bu vatan aşkıdır


KIRŞEHİR (A.A) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 16-17 yaşındaki bir Diyarbakırlıyla İzmirliyi, Sivaslıyla Edirneliyi buluşturan, yan yana şehit düşüren, koyun koyuna yatıran bu vatan sevdası, bu vatan aşkıdır dedi.
     Kırşehir Ahi Evran-ı Veli Meydanında düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları resmi törenine katılan Yazıcı, burada yaptığı konuşmada, Kırşehirin, Ahiliğin hem başkenti hem de manevi merkezi olduğunu söyledi.
     Bu topraklarda herkesin birbirini kardeş bildiğini ve buna gönülden inandığını ifade eden Yazıcı, Bugün kardeşlik ve barış temeli üzerine bina edilmiş Ahilik anlayışına her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Ahi kardeşim dedik. Çerkez kardeşim dedik. Kürt kardeşim dedik. Birlikte ağlayan, birlikte gülen bir millet olduk. Bu ülkenin doğusu batısından, kuzeyi güneyinden kız alır, kız verir. Ahilik kardeşlik demektir. Yüzlerce yıldır bu duyguyla beraber yaşadık, beraber öldük dedi.
    
     -Türkiyenin güçlenmesini istemeyenler terör yolunu seçti-
    
     Bu topraklarda doğusuyla batısıyla omuz omuza mücadele edildiğini ve yan yana şehit düşüldüğünü vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti:
     16-17 yaşındaki bir Diyarbakırlıyla İzmirliyi, Sivaslıyla Edirneliyi buluşturan, yan yana şehit düşüren, koyun koyuna yatıran, bu vatan sevdası, bu vatan aşkıdır. Toprağın altındaki o cansız bedenler, biz canlı bedenlere hala mesaj veriyor. Biz birlikte şehit düşmüş bir milletiz. Biz etle tırnak gibi birbirinden ayrılmayan bir milletiz. Şehitliklerde Kırşehir nüfusuna kayıtlı bir şehitle, Diyarbakır nüfusuna kayıtlı bir şehit yan yanadır. Erzurumlusu, Karslısı, Kayserilisi, Rizelisi, Aydınlısı koyun koyunadır. Bunu Konyada da görürsünüz, Diyarbakırda da görürsünüz, İstanbulda da görürsünüz. İstikbalde birlikte yaşama arzumuz olmasa idi, İstiklal Savaşımızda birlikte ölmezdik. Birlik olduğumuz, kardeş dayanışması içinde olduğumuz sürece bizi kimse yıkamaz. Türkiyenin güçlenmesini istemeyenler terör yolunu seçtiler. Birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenlere en güzel cevabı milletimiz verecektir.
     Yazıcı, bu coğrafyada huzuru, barışı, kardeşliği daim kılmanın herkesin en temel vazifesi ve en önemli sorumluluğu olduğuna dikkat çekerek, Bizim coğrafyamızın dünyaya verdiği en büyük ve kadim mesaj şudur: Dil, din, ırk farkı olmadan, herkes bu topraklarda birlikte huzur içinde yaşayabilir. Biz bin yıldır burada yaşıyoruz. Bin yıl sonra da on bin yıl sonra da dünya durdukça bu topraklarda yaşıyor olacağız. Bu topraklar bize, biz bu topraklara aitiz diye konuştu.
     Ahilerin, Anadolunun kapılarının Türklere açılmasından sonra bu coğrafyada birlik ve beraberliği tesis eden en önemli teşkilat olduğunu vurgulayan Yazıcı, dün Ankarada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odaları Birliğinin birlikte organize ettiği 1. Uluslararası İş Etiği Konferansına katıldığını ve burada Ahiliği anlattığını söyledi.
     Kadınların da Ahilik teşkilatı içinde aktif rol aldığını, Ahi Evran-ı Velinin eşi Fatma Hanımın kurduğu ve kadınların Ahilik ilkeleri çerçevesinde bir araya geldiği, iktisadi faaliyetlerde bulunduğu Bacıyan-ı Rum teşkilatının tarihteki ilk örgütlü kadın hareketi olduğunu belirten Yazıcı, Kadınlarımızı özelikle de Fatma Hanımın torunları olan Kırşehirli bayan tüccarlarımızı ticari hayatın içerisinde daha aktif görmek istiyorum dedi.
    
     -Esnaf ve sanatkarlara yönelik hizmetler-
    
     Yazıcı, bakanlığının esnaf ve sanatkarlarla ilgili çalışmalarına da değinerek, şunları kaydetti:
     Biz kamuyu, hizmet etmek için bir vesile olarak görüyoruz. Bakanlık olarak esnaf ve sanatkarların rekabet gücünün artırılması ile değişim ve dönüşümün desteklenmesi amacıyla birçok kamu kurum ve kuruluşu ile çalışmalar yürütmekteyiz. Öncelikle Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planını (ESDEP) uygulamaya koyduk. Modern toplu taşımacılıkta esnaf ve sanatkarların faaliyet gösterdikleri fiziki mekanların iyileştirilmesine yönelik projeler gerçekleştirildi. Esnaf ve sanatkarlara yönelik küçük sanayi sitelerinin yapımında TOKİ ile işbirliği yapıldı. KOSGEB KOBİ Finansman Destek Kredileri kapsamında ise 2003ten bugüne 209 bin 661 program desteklenerek, 11 milyar 560 milyon liralık kredi hacmi oluşturulmuştur. Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemini (ESBİS) yeniledik. Sicil affı getirdik. Esnaf ve sanatkarımızın Bağ-Kur prim borçlarını yeniden yapılandırdık.
     Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak da Ahi Evran-ı Velinin, Anadoluda ticaretin gelişmesini sağladığını, hem üretici hem de tüketiciyi koruyan kurallar koyduğunu vurguladı.
    
     -Ahilik yemini edildi-
    
     Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken ise terör olayları nedeniyle buruk bir Ahilik Haftası kutladıklarını belirterek, bugünlerin de geçeceğini söyledi.
     Konuşmaların ardından, temsili olarak esnaf ve sanatkarlar için Şed Kuşanma Töreni yapıldı. Bir grup esnaf, Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylanın önderliğinde Ahilik yemini etti.
    
     Muhabir: Abdullah Yıldız / Mustafa Yıldız
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Ahilik Haftası Kutlamaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER