Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin: -4 milyon kişinin ekonomik ve sosyal olarak analizini bir düğmeye basıp 3 saniye içinde alıyoruz. Gelen başvurularda eğer kişi hakikaten mağdursa, engelliyse, yaşlıysa ve çalışamayacak


GAZİANTEP (A.A) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 4 milyon kişinin ekonomik ve sosyal olarak analizini bir düğmeye basıp 3 saniye içinde alıyoruz. Gelen başvurularda eğer kişi hakikaten mağdursa, engelliyse, yaşlıysa ve çalışamayacak durumdaysa onun durumunu görüyoruz dedi.
     Bakan Şahin, Gaziantep Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulunda (MYO) düzenlenen sanayici ve iş adamlarıyla bilgilendirme toplantısında, bazı sanayicilerin sosyal yardımlaşmayla ilgili sorularını yanıtladı.
     Bakan Şahin, eski Cumhurbaşkanlarından Turgut Özalın Fak-Fuk-Fon adıyla hayata geçirdiği yardımlaşma sisteminin şu anda bakanlıkları bünyesinde olduğunu söyledi.
     Sosyal yardımlaşma sistemiyle ilgili yaşanılan sorunları yeniden yapılandırma ihtiyacı duyduklarını, TÜBİTAK ile Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (SOYBİS) üzerinde çalıştıklarını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:
     4 milyon kişinin ekonomik ve sosyal olarak analizini bir düğmeye basıp 3 saniye içinde alıyoruz. Gelen başvurularda eğer kişi hakikaten mağdursa, engelliyse, yaşlıysa ve çalışamayacak durumdaysa onun durumunu görüyoruz. Bu konuda çalışabilme ihtimali varsa, aslında çalışması gerekiyor, ancak devletin imkanlarından dolayı çalışmayı tercih etmiyor ihtimaline karşı da yeni bir sistem hayata geçiriyoruz.
     Sistem bu ay içerisinde bitiyor, Allahın izniyle Bakanımla birlikte eylül ayı içinde bunun bütün çalışmasını tamamlıyoruz. Altyapısı çalışıyor, testini de yaptık. Biliyorsunuz çok sessiz bir şekilde genel sağlık sigortasına ülkemiz geçti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı geçti ama esas testi yaptıran yer bizim Bakanlığımızdır. Şu anda biz 9 milyon olan yeşil kartlıyı bu sistemle 7 milyona düşürdük. G0 dediğimiz yeşil kartlı sistemiyle toplam Türkiyede 2 milyon düşüş oldu. Gaziantepteki düşüş de yarı yarıya. G0, G1, G2 dediğimiz sistemi hayata geçirdik.
     Bakan Şahin, daha önce sosyal yardımlaşma için başvuranların özel hesabına giremediklerini, bireysel bankacılık hesabında mevcut bakancılık sisteminin buna izin vermediğini ifade etti.
     Kendilerinden yardım isteyen kişilerin hesabına girip, banka hesabını görebileceklerini dile getiren Şahin, şöyle devam etti:
     Bunun da altyapısını çalıştık Cumhurbaşkanımıza gönderdik. İmzalanmak üzere. Bunlar bittiğinde istihdam bağlantısı sağlıyoruz. Diyeceğiz ki, Kardeşim 30-35 yaşında adamsın. Gelip benden yardımlaşma isteyeceğine şurada iş var, git o işte çalış. Bu işte çalışamıyorsan, ben sana sosyal yardım sistemini keserim diyeceğimiz bir sistemi hayata geçiriyoruz. Muhtemelen ekim ayında Bakanımızla birlikte bu çalışmalar tamamlanınca, hakikaten mağdur olan sosyal devlet olarak yoksulun yanında olduğumuz bir sistemi zaten yapıyoruz.
     Bakan Şahin, Türkiyede 2001de yüzde 10 küçüldüğünü anımsatarak, Sosyal yardımlaşma sistemi çalışmamış olsaydı, Arjantin olurduk. Bunu da unutmamamız gerekiyor. Değişen dünya ve Türkiye düzeninde bu sorunu da çözecek altyapıyı oluşturuyoruz dedi.
    
     -Diğer konuşmacılar
    
     Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan ise teşvik yasasını en iyi şekilde değerlendirme konusunda büyük gayret göstereceklerini vurguladı.
     Suriyedeki olaylardan ihracatçıların ve esnafın da etkilendiğini dile getiren Aslan, Suriye üzerinden tüm Ortadoğu ülkelerine geçişin yapılamadığını bu nedenle pazarları kaybetme konusunda ciddi sıkıntıları olduğunu ifade etti.
     Ülke politikasının arkasında olduklarını dile getiren Aslan, Hiçbir ticari kaygı bizim milli menfaatlerimiz noktasında ön plana geçemez. Hükümetimiz hangi politikayı uyguluyorsa o politikanın arkasında duracağız, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın dedi.
     Aslan, Suriyedeki olayların Türkiye ve Suriye arasında bir probleme dönüşmemesi, konunun uluslararası boyutta değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, iki ülke arasındaki barışın tekrar tesis edilmesinin ana hedef olması gerektiğine dikkati çekti.
     Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu ise Ar-Ge yatırımlarına verdiği destek dolayısıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergüne teşekkür etti.
     Havaalanı bölgesinde ayrı bir sanayileşme alanı olduğunu dile getiren Konukoğlu, bölgedeki yatırımcıların da Organize Sanayi Bölgesi haklarından yararlanması istemini dile getirdi.
     Gaziantep Valisi Erdal Ata ve Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkunun da birer konuşma yaptığı toplantıda, Bakan Ergün ve Şahine çeşitli hediyeler takdim edildi.
     Toplantıya Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AK Parti Gaziantep milletvekilleri, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, sanayiciler ve iş adamları katıldı.
    
     Muhabir: Zafer Fatih Beyaz / Sevil Çelik
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER